Από τη «Νεμπράσκα» στο Brexit μέσω Αθήνας

Από τη «Νεμπράσκα» στο Brexit μέσω Αθήνας

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσταση που χωρίζει το σινεμά της Αμερικής από αυτό της Ευρώπης εκμηδένισε το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, καλώντας δύο σπουδαίους σκηνοθέτες διεθνούς βεληνεκούς στην Αθήνα, οι ταινίες των οποίων μιλούν με διαφορετικό τρόπο αλλά το ίδιο ηχηρά στους σινεφίλ ανά τον κόσμο.

Ο Βρετανός Κεν Λόουτς συνομίλησε με το κοινό στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ για το Brexit, την Ευρώπη, το καταλανικό δημοψήφισμα και την πολιτικά στρατευμένη τέχνη, ενώ ο «δικός μας» Αμερικανός Αλεξάντερ Πέιν αναφέρθηκε στην πορεία του στο σινεμά, στην τέχνη της σκηνοθεσίας, αλλά και στις απανωτές αποκαλύψεις των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που έχουν αναστατώσει τον κόσμο του Χόλιγουντ, στην κατάμεστη αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.

Με χιούμορ, άνετοι και προσιτοί, οι δύο σκηνοθέτες απάντησαν με ειλικρίνεια και ανεπιτήδευτα στις ερωτήσεις του κοινού που αποτελούνταν από δημοσιογράφους, σινεφίλ, ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σπουδαστές της έβδομης τέχνης. «Να λέει την αλήθεια», θεωρεί ο Κεν Λόουτς ότι είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη, την ώρα που ο Αλεξάντερ Πέιν σημείωνε πως οι αληθινοί καλλιτέχνες βρίσκουν τα μέσα να εκφραστούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η ελευθερία της έκφρασης και η αναζήτηση της αλήθειας στην εποχή των fake news και της ανόδου ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών φωνών είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή