Η Χιουρέμ και ο Μουράτ «απειλούν» τον Τζον Σνόου και τα «Φιλαράκια»

Η Χιουρέμ και ο Μουράτ «απειλούν» τον Τζον Σνόου και τα «Φιλαράκια»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σιλά, η Φατμαγκιούλ, η Ασί, η Φεριντέ, η Χιουρέμ και φυσικά ο Σουλεϊμάν, ο Μαχίρ, ο Κερίμ, ο Μουράτ. Οι ήρωες των τουρκικών σειρών που «σπάνε ταμεία» σε πολλές ευρωπαϊκές, μεσανατολικές και λατινοαμερικανικές τηλεοπτικές αγορές και συναγωνίζονται σε δημοφιλία τον Τζον Σνόου, τον Φρανκ Αντεργουντ, τα «Φιλαράκια» και τον Τόνι Σοπράνο. Οι πρωταγωνιστές του «θαύματος» της ψυχαγωγικής βιομηχανίας της γείτονος, που κατόρθωσε την τελευταία δεκαετία να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση του πίνακα με τις χώρες-εξαγωγούς τηλεοπτικών σειρών μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπολογίζεται ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 περίπου 150 τουρκικά σίριαλ έχουν προβληθεί σε περισσότερες από 140 χώρες ανά την υφήλιο και τα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 500 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ηδη, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί στην Τουρκία, οι εξαγωγές δραματικών σειρών αποφέρουν τον χρόνο έσοδα της τάξεως των 350 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι υπεύθυνοι των εταιρειών διανομής στοχεύουν έως το τέλος της δεκαετίας σε αύξηση κερδών που μπορεί να φτάσουν και τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ενδεικτικό ότι το 2004 τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα ήταν μόλις 10.000 δολάρια.

Η πρώτη που πήρε «διαβατήριο» για το εξωτερικό, πιο συγκεκριμένα για το Καζαχστάν, το 2003, ήταν η σειρά «Deli Yürek», με πρωταγωνιστή τον Κενάν Ιμιρζαλίογλου, ενώ σύντομα ακολούθησε το «Kurtlar Vadisi», που ταξίδεψε ώς το Ντουμπάι. Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά, μεταξύ των δημοφιλέστερων παγκοσμίως έχουν αναδειχθεί οι σειρές «Σιλά», που έχει προβληθεί σε 97 χώρες (ΗΠΑ, Αφγανιστάν, Ελλάδα, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Μεξικό κ.α.), το «Gönülçelen» με τηλεθεατές σε 67 χώρες, το «Unutulmaz», που εξήχθη σε 65 χώρες, ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», με ορκισμένους θαυμαστές σε 43 χώρες. Από πλευράς τηλεθέασης, την πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των τουρκικών δραματικών σειρών έχει ο «Σουλεϊμάν» και έπονται οι «Φατμαγκιούλ», «Χίλιες και μια νύχτες», «Σιλά», «Καρανταγί», με εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές η καθεμία.

Ουσιαστικά, τα τουρκικά σίριαλ πήραν τη θέση που κατείχαν για δεκαετίες οι λατινοαμερικανικές σαπουνόπερες. Είναι εντυπωσιακό δε ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι κατακτούν με αξιώσεις και την ίδια τη Λατινική Αμερική, ενώ γίνονται κινήσεις για πάρουν… βίζα και για τις αγορές της Απω Ανατολής. Πρόκειται, άλλωστε, για ακριβές παραγωγές, γεγονός που παραδέχονται φίλοι και ανταγωνιστές και αποδεικνύεται από το ότι το κόστος τους φτάνει ή και ξεπερνά ακόμη και τις 200.000 ευρώ το επεισόδιο. Φυσικά, στον αραβικό κόσμο κατέχουν εδώ και χρόνια την πρώτη θέση στην προτίμηση των τηλεθεατών.

Επιτυχία και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας έχουν προβληθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από τριάντα τουρκικές σειρές, με πρώτη, το 2005, τα περίφημα «Σύνορα της αγάπης» όπου ένας νεαρός Ελληνας, ο Νίκος, γνωρίζει και ερωτεύεται μια όμορφη Τουρκάλα φοιτήτρια, τη Ναζλί. Για τις ανάγκες του σίριαλ, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στο νησί της Σύμης. Πολλά από αυτά τα δράματα αποδείχθηκαν «χρυσός» για τα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ εκτόξευσαν στα ύψη τις πωλήσεις των εντύπων που φιλοξενούσαν κάθε εβδομάδα DVD με τα επεισόδιά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή