ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Από άλλο Γαλαξία» το καινούργιο Star Wars

apo-allo-galaxia-to-kainoyrgio-star-wars-2223323

Το «Star Wars VII: Η Δύναμη Ξυπνάει» απέσπασε θετικές κριτικές και καλά λόγια από τον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά κατηγορήθηκε από τους απαιτητικούς οπαδούς της σειράς, ότι «δανείστηκε», κοινώς, αντέγραψε πολλά στοιχεία από το «Star Wars IV: A New Hope».

Πέρσι, η spinoff ταινία γυρισμένη στον αγαπημένο μας γαλαξία που βρίσκεται πολύ, πολύ μακριά, «Rogue One: A Star Wars Story», κέρδισε ακόμα περισσότερο το κοινό, αλλά και πάλι βρέθηκε κόσμος, ο οποίος την έψεξε για την κεντρική ιδέα της ταινίας, η οποία θεωρήθηκε αρκετά τραβηγμένη για να υποστηρίξει μια ολόκληρη ταινία σεναριακά. Βρισκόμαστε μία μόλις μέρα μετά την πρεμιέρα του «Star Wars VIII: Οι Τελευταίοι Τζεντάι», και αν και είναι πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση, η υποδοχή των κριτικών μοιάζει περισσότερο θετική. 

Από την αρχή, ο σκοπός της καινούργιας τριλογίας ήταν ξεκάθαρος, όπως τον είχαν ορίσει οι παραγωγοί: Να ανοίξει ένα κεφάλαιο στην ήδη πλούσια μυθολογία του Πολέμου των Άστρων, το οποίο θα φέρει έναν αέρα αλλαγής και ανανέωσης στη σειρά, ενώ ταυτόχρονα θα σεβαστεί και θα αποδώσει φόρο τιμής στους προκάτοχούς του. Στα πλαίσια αυτού του στόχου, ανακοίνωσε πως κάθε ταινία θα έχει και διαφορετικό σκηνοθέτη, κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε ξανασυμβεί, καθώς και στις έξι υπάρχουσες ταινίες, ο Τζορτζ Λούκας ήταν ο άνθρωπος-κλειδί, αυτός που έπαιρνε τις περισσότερες και πιο σημαντικές αποφάσεις, τόσο όσον αφορά το σενάριο, όσο και τη σκηνοθεσία. Το «Force Awakens» σκηνοθετήθηκε από Τζ. Τζ. Άμπραμς, ο οποίος φέτος παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ράιαν Τζόνσον. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό.

«Οι Τελευταίοι Τζεντάι» συνδυάζουν όλα όσα θα ήθελε να δει ένας οπαδός των ταινιών και όχι μόνο. Έντονη, καταιγιστική δράση, εντυπωσιακές μάχες, έξυπνο χιούμορ, καλογραμμένους χαρακτήρες, μαγευτικά τοπία, αψεγάδιαστη σκηνοθεσία και φυσικά, εκπληκτική μουσική επένδυση. Επιπλέον, υπάρχουν δύο απόλυτα ανατρεπτικές σκηνές που θα αφήσουν το κοινό με ανοιχτό το στόμα, άλλα και αρκετοί θάνατοι σημαντικών χαρακτήρων και από τα δύο στρατόπεδα. Όλα αυτά τα στοιχεία, αναγκάζουν τον θεατή να μη σταθεί στις λίγες, αλλά υπαρκτές αδυναμίες της ταινίας, όπως την κάπως βιαστική σεναριακή μετάβαση από τη μία σημαντική σκηνή στην επόμενη και μερικά αχρείαστα αστεία, τουλάχιστον όταν μιλάμε για μια ταινία που στοχεύει να είναι επική. Παρόλα αυτή, η ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη: Αποστολή εξετελέσθη για τον Ράιαν Τζόνσον.

Όπως μαθαίνουμε και από τα διάσημα πλέον, αιωρούμενα γράμματα που λειτουργούν ως εισαγωγή σε κάθε ταινία Star Wars, οι «Τελευταίοι Τζεντάι» ξεκινούν σχεδόν αμέσως μετά από τη στιγμή που τελείωσε το «Η Δύναμη Ξυπνάει». Μπορεί η καινούργια αυτοκρατόρια να έχασε τη βάση-φόβητρό της, με το όνομα Στάρκιλερ, άλλα σαν έπαθλο παρηγοριάς, έμαθε την τοποθεσία της βάσης στην οποία βρίσκεται η Αντίσταση. Ταξιδεύει έκει λοιπόν, με όλο της τον αστρικό στόλο και οι προθέσεις της δεν είναι καθόλου φιλικές. Ταυτόχρονα, η Αντίσταση έχει βασίσει μεγάλο μέρος των ελπιδών της στον Δάσκαλο Τζεντάι, Λουκ Σκαϊγουόκερ και έστειλε στον πλανήτη όπου αυτό-εξορίστηκε, τη νεαρή Ρέι, ώστε να διδαχθεί τη φιλοσοφία των Τζεντάι και να γυρίσει πίσω με τον Λουκ, να βοηθήσει την Αντίσταση στην επερχόμενη μάχη.

Η ταινία επικεντρώνεται όπως είναι φυσικό, στη Ρέι και τον Λουκ, όμως η αντίπερα όχθη, δηλαδή η σκοτεινή πλευρά της Δύναμης, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, καθώς βλέπουμε αρκετά και τον Κάιλο Ρεν, αλλά και τον μυστηριώδη δάσκαλό του, τον Ανώτατο Ηγέτη Σνόουκ. Στην πλευρά της αντίστασης έχουμε τον γενναίο, ικανότατο, αλλά παρορμητικό πιλότο Πο Ντάμερον, με το πιστό ρομπότ του, BB-8, το οποίο δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κλέβει την παράσταση, τον Φιν, ο οποίος θα ξυπνήσει από το κώμα στο οποίο τον αφήσαμε στην προηγούμενη ταινια, αλλά και μερικούς καινούργιους χαρακτήρες.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Κάρι Φίσερ, στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένη και η ταινία. Η αγαπημένη μας πριγκίπισσα Λέια, για άλλη μια φορά, είναι απολαυστική στον ρόλο της. Λαμβάνοντας όλα αυτά τα δεδομένα υπόψη, το ερώτημα δεν είναι αν αξίζει να πάτε να δείτε την ταινία. Το ερώτημα είναι πώς θα περάσει ο καιρός μέχρι να βγει η επόμενη.

Είθε η Δύναμη να είναι μαζί σας.

Χρήστος Κανελλόπουλος