Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «αντιμέτωπη» με έναν… βρικόλακα

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «αντιμέτωπη» με έναν… βρικόλακα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για μία από τις πρωτοποριακές ταινίες τρόμου στην ιστορία του σινεμά. Από την άλλη πλευρά, είναι και ένα ωραίο δείγμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού στον βωβό κινηματογράφο. Ο λόγος για το «Νοσφεράτου» (1922) του Φρίντριχ Μουρνάου, που βασίζεται στο εμβληματικό «Dracula» του Μπραμ Στόκερ.

Ο αιμοδιψής, απόκοσμος και ψυχρός βρικόλακας με τα τόσο ανθρώπινα συναισθήματα θα «αγγίξει» το κοινό με τα γαμψά του νύχια απόψε, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, χάρη στη μουσική συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Στέφανος Τσιαλής, θα οδηγήσει το συμφωνικό σύνολο στη μουσική του Τζέιμς Μπέρναρντ και στα γεμάτα σασπένς, ατμοσφαιρικά, σκορ στις 7.30 το απόγευμα.

Στην πλοκή του φιλμ, ο κόμης Ορλοκ, ο πανίσχυρος βρικόλακας, εισβάλλει σε μια μικρή πόλη αφού υπογράφει το συμβόλαιο που του δίνει ο αθώος υπάλληλος Χούτερ, που είναι σύζυγος της όμορφης Ελεν. Ο άκαμπτος, ευθυτενής και λιγνός Νοσφεράτου με τα χαρακτηριστικά νύχια και τα γουρλωμένα μάτια σπέρνει τον θάνατο και τον τρόμο στη μικρή πόλη μέχρι να πέσει στην παγίδα που ο ίδιος έστησε. Η αιώνια μάχη του καλού και του κακού.

Η αρχική μουσική επένδυση του Χανς Ερντμαν έχει χαθεί και η ταινία ταξίδευε μέσα στα χρόνια με την υπογραφή διαφόρων συνθετών. Το 1997 ο Τζέιμς Μπέρναρντ, γνωστός για τις συνθέσεις του σε ταινίες τρόμου, έγραψε τη μουσική για το «Νοσφεράτου» η οποία παρουσιάστηκε από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας για την προβολή της ταινίας από το Channel 4. Ο Μπέρναρντ προσπάθησε να ακολουθήσει την υπόδειξη του Μουρνάου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την ταινία «μια συμφωνία τρόμου», γράφοντας ένα συμφωνικό ποίημα. Τα χάλκινα κυριαρχούν στα επικά κομμάτια και τα έγχορδα στα θρηνητικά. Τα πνευστά δίνουν την αίσθηση του αθώου Χούτερ, ενώ το μοτίβο αλλάζει για να εκφράσει την απόκρυφη γοητεία που ασκεί ο σκοτεινός βρικόλακας στην Ελεν. Στο τέλος, το φως του ήλιου ενδυναμώνει το μουσικό θέμα της Ελεν και «κερδίζει» εκείνο του κόμη Ορλοκ, συμβολίζοντας τη νίκη του καλού έναντι του κακού.

​​«Νοσφεράτου», ΚΟΑ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 7.30 μ.μ., Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή