«Μαύρος πάνθηρας», υπερήρωας

«Μαύρος πάνθηρας», υπερήρωας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του Ιανουαρίου ο 29χρονος Νεοϋορκέζος Φρέντερικ Τζόζεφ ξεκίνησε την καμπάνια GoFundMe, προκειμένου να συγκεντρώσει 10.000 δολάρια για να μπορέσουν τα παιδιά του Χάρλεμ, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, να πάνε στο σινεμά και να παρακολουθήσουν την ταινία «Black Panther». «Ηθελα να κάνω κάτι για τα παιδιά, ιδίως του Χάρλεμ, γιατί είναι μια κοινότητα κυρίως μαύρων», δήλωσε στο CNN. «Σκέφτηκα λοιπόν πώς θα μπορούσα να καταφέρω να πάνε όσο το δυνατόν περισσότερα να παρακολουθήσουν αυτή την ταινία και να φανταστούν τον εαυτό τους σαν υπερήρωα, βασιλιά ή βασίλισσα. Η εκπροσώπηση και η ενσωμάτωση είναι βασικοί παράγοντες ώστε να κάνει κάποιος όνειρα για τον εαυτό του». Μέσα σε ένα δεκαήμερο είχαν συγκεντρωθεί 30.000 δολάρια από δωρεές εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους η Τσέλσι Κλίντον και ο Τζέι Τζέι Αμπραμς, ενώ το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι, ξεκινώντας 10 ακόμη καμπάνιες υπό τον τίτλο #BlackPantherChallenge.

To «Black Panther», η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του 2018, είναι το 18ο φιλμ του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, το πρώτο με μαύρο υπερήρωα. Εχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τους μαύρους από την Αμερική ώς την Αφρική, τις δύο ηπείρους στις οποίες δρα και ο εμβληματικός ήρωας της ταινίας, o T’Challa, βασιλιάς της αφρικανικής χώρας Wakanda. «Αν το διαβάζετε αυτό και είστε λευκοί, το να βλέπετε ανθρώπους σαν εσάς στα μέσα ενημέρωσης πιθανότατα δεν είναι κάτι που σας απασχολεί. Κάθε μέρα, η κουλτούρα αντανακλά όχι μόνον εσάς, αλλά άπειρες εκδοχές σας, διοικητικά στελέχη, ποιητές, σκουπιδιάρηδες, νοσοκόμες κ.λπ. Ο κόσμος σάς δείχνει ότι έχετε άπειρες δυνατότητες… Εμείς όμως που δεν είμαστε λευκοί δυσκολευόμαστε όχι μόνο να εκπροσωπηθούμε στα μέσα ενημέρωσης και σε άλλους τομείς της δημόσιας σφαίρας, αλλά και να βρούμε κάτι που μας αντιπροσωπεύει και αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη υπόστασή μας έχει πολλά πρόσωπα. Το να συνδέεται κανείς με χαρακτήρες στην οθόνη είναι απαραίτητο, όχι απλώς για να νιώσουμε ότι κάποιος μας βλέπει και μας καταλαβαίνει, αλλά και για να μας δουν και να μας καταλάβουν και οι άλλοι», έγραψε ο δημοσιογράφος Τζαμίλ Σμιθ στο περιοδικό ΤΙΜΕ, που κυκλοφόρησε με εξώφυλλο αφιερωμένο στην ταινία.

Προβλέψεις εκατομμυρίων

Ηδη οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έσοδα πάνω από 150 εκατ. δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της ταινίας σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου τα εισιτήρια πωλούνται σαν φρεσκοψημένο ψωμί. Αναμένεται δε να την παρακολουθήσουν με την ίδια θέρμη λευκοί και μαύροι, προοπτική που της δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία ως φορέα της μαύρης κουλτούρας. Η ενασχόληση του «μαύρου πάνθηρα» T’Challa με την επιστήμη και την τεχνολογία αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον των νέων παιδιών γι’ αυτούς τους τομείς, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ταινία είναι γεμάτη με θετικά πρότυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή