Για αντιγραφή πλοκής κατηγορούνται οι συντελεστές του Shape of Water

Για αντιγραφή πλοκής κατηγορούνται οι συντελεστές του Shape of Water

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νομική υπόθεση για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν εμπλακεί οι συντελεστές της υποψήφιας για 13 Οσκαρ ταινίας «Η μορφή του νερού» (Shape of Water), καθώς κατηγορούνται ότι έχουν «κλέψει αναίσχυντα» την πλοκή από το έργο «Let Me Hear You Whisper» του 1969.

Ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και το στούντιο Fox Searchlight κατηγορούνται για κλοπή από την οικογένεια του αείμνηστου συγγραφέα του έργου και βραβευμένου με Πούλιτζερ, Πολ Ζιντελ, η οποία μάλιστα προχώρησε σε μήνυση σε βάρος των συντελεστών της κινηματογραφικής ταινίας. Το οικογενειακό περιβάλλον του Ζιντελ ισχυρίστηκε την Πέμπτη σε δικαστήριο της Καλιφόρνια ότι «Η Μορφή του νερού» είναι «πανομοιότυπη με πολλούς τρόπους» με το έργο του Ζιντελ.

Τόσο ο σκηνοθέτης της ταινίας όσο και η εταιρεία παραγωγής αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για την απονομή των βραβείων Οσκαρ σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου. Απαντώντας στις κατηγορίες, ο κορυφαίος παραμυθάς του σινεμά, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο σχολίασε ότι ούτε αυτός ούτε οι συνεργάτες του είχαν ξανακούσει την ιστορία του Ζιντελ.

Η απόκοσμη ιστορία αγάπης με πρωταγωνιστές μια μουγκή καθαρίστρια (Σάλι Χόκινκς) και ένα αμφίβιο πλάσμα (Νταγκ Τζόουνς) που είναι καταδικασμένο να μείνει φυλακισμένο στις εγκαταστάσεις ώσπου να αρχίσουν τα πειράματα πάνω του, έχει μαγέψει τους θεατές, ενώ έχει ήδη αποσπάσει Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και δύο Χρυσές Σφαίρες.

Από την άλλη πλευρά, το έργο «Let Me Hear You Whisper» αφηγείται την ιστορία της Ελεν, «μιας μικρής καθαρίστριας», νεοπροσληφθείσας σε ένα εργαστήριο όπου διενεργούνται πειράματα σε δελφίνια. Η πρωταγωνίστρια αναπτύσσει μια σχέση με ένα από αυτά, του παίζει μουσική και κάνει προσπάθειες να μιλήσει.

Η Fox Searchlight δήλωσε ότι θα «υπερασπιστεί» σθεναρά «πρωτοποριακή και πρωτότυπη», με εκπρόσωπο της εταιρείας παραγωγής να υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία είναι αβάσιμα, χωρίς αξία και «θα καταβάλουμε αίτημα απόρριψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή