Αυλαία με άρωμα… γυναίκας στην Μπερλινάλε

Αυλαία με άρωμα… γυναίκας στην Μπερλινάλε

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φήμη του όσον αφορά τις απρόβλεπτες, πολλές φορές αμφιλεγόμενες, επιλογές στις βραβεύσεις του επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά το κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου. Η φετινή Μπερλινάλε, η οποία έριξε αυλαία το βράδυ της Κυριακής, ανέδειξε μεγάλη νικήτρια τη Ρουμάνα Αντίνα Πιντίλιε και την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Touch Me Not». Η τελετή απονομής, μάλιστα, εξελίχθηκε περίπου σε γυναικεία… υπόθεση, μιας και το δεύτερο τη τάξει μεγάλο βραβείο της επιτροπής πήγε στην Πολωνή Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα («Body») για το σατιρικό «Τwarz».Με τη σειρά όμως: το «Touch Me Not», το οποίο έφυγε και με τη λαμπερή Χρυσή Αρκτο, είναι ένα ερωτικό δράμα με έντονα στοιχεία ντοκιμαντέρ. Πρωταγωνίστριά του είναι η Λόρα, μια μεσήλικη γυναίκα η οποία εξερευνά, με ποικίλους τρόπους και με τη βοήθεια ψυχολόγων, τη σεξουαλικότητά της. Το ενδιαφέρον είναι πως το όλο πρότζεκτ είναι στην πραγματικότητα οργανωμένο από τη σκηνοθέτιδα, η οποία επίσης εμφανίζεται στην ταινία.

Πρωτοτυπία

Αυτή επιβραβεύθηκε προφανώς για την πρωτοτυπία και την τόλμη της, αλλά και για τη γυναικεία ματιά, η οποία ούτως ή άλλως αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα του φετινού φεστιβάλ. Ταυτόχρονα ωστόσο, υπήρξε και αρκετή αμφισβήτηση για τη συγκεκριμένη επιλογή, αφού από κάποιους θεωρήθηκε μάλλον ρηχή, χαρακτηριστική ενός σχετικά χαμηλού επιπέδου (φετινού) προγράμματος εν γένει.

Γουές και queer

Κατά τα λοιπά, η Αργυρή Αρκτος για τη σκηνοθεσία πήγε στον Γουές Αντερσον για το καρτουνίστικο «The Isle of Dogs», με τον Μπιλ Μάρεϊ –η φωνή του ακούγεται στην ταινία– να παραλαμβάνει το βραβείο στη θέση του συμπατριώτη του δημιουργού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ειδικό βραβείο της επιτροπής στην κατηγορία του Teddy Award, για ταινίες με queer θεματολογία, απέσπασε το ελληνογαλλικό ντοκιμαντέρ «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή