ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Τεχνόπολη: «Με τα μάτια ανοιχτά», για 4η χρονιά

30s12lss

Κάθε χρόνο το αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοικτά», στην Τεχνόπολη, προσθέτει κάτι ενδιαφέρον στο πρόγραμμά του, το οποίο διαρκεί τέσσερις ημέρες (έως μεθαύριο Κυριακή).

Οπως το χθεσινό masterclass του πολυβραβευμένου Δανού μοντέρ Niels Pagh Andersen («The Act of Killing», «The Look of Silence», «Human Flow»).

Φέτος θα προβληθούν 15 ντοκιμαντέρ, με το προσφυγικό να υπερισχύει στη θεματολογία. Η ιστορία, το περιβάλλον, άλλοι πολιτισμοί και συνήθειες κερδίζουν, επίσης, την προσοχή των σκηνοθετών: παιδιά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά («Ζωγραφίζοντας»), μια θεατρική ομάδα παιδιών σε μια φαβέλα του Ρίο («Ευτυχισμένοι πρίγκιπες»), η προσφυγική κρίση μέσα από τα κινητά τηλέφωνα (είναι και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ), η ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στο χωριό Λιγκιάδες, μέσα από την έρευνα ενός Γερμανού ιστορικού («Το μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής»), μια αρχέγονη φυλή στο ΒΔ Πακιστάν πιστεύει σε νύμφες, θεούς και ξωτικά («Οι νύμφες του Hindu Kush), κ.ά. Παράλληλα, έχουν επιλεγεί δύο ντοκιμαντέρ ως case study σήμερα («Ευτυχισμένοι πρίγκιπες» του Πάνου Δεληγιάννη) και αύριο («Η μεγάλη ουτοπία» του Φώτου Λαμπρινού) με συζήτηση με τους συντελεστές.

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνει η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.