ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ταινίες στους Αμπελοκήπους με πολλή… Ανεσις

tainies-stoys-ampelokipoys-me-polli-amp-8230-anesis-2257069

Οταν κλείνει ένα σινεμά, είναι σαν να ξεκολλάει ένα κομμάτι από το ψηφιδωτό της πόλης. Κι όταν ένα άλλο ανοίγει, είναι λόγος για γιορτή. Αυτές τις μέρες, στους Αμπελοκήπους, μια τέτοια γιορτή έχει ξεκινήσει στον αριθμό 14 της λεωφόρου Κηφισίας. Επειτα από ένα χρόνο… σιωπής, η δροσερή ταράτσα του Cine Ανεσις, πλήρως ανακαινισμένη, υποδέχεται και πάλι τους θεατές, με τη Feelgood Entertainment να έχει αναλάβει τη λειτουργία και επιμέλειά του. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει αναδεικνύουν τα αυθεντικά στοιχεία της urban ταράτσας και εναρμονίζονται πλήρως στο αστικό τοπίο.

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετράει το Ανεσις, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1943. Ξεκίνησε ως θερινός κινηματογράφος – «μικρός και καταπράσινος», όπως γράφει ο Δημήτρης Φύσσας στο βιβλίο του «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013: Ιστορίες του αστικού τοπίου». Στις αρχές του ’60 εγκαινίασε και τη χειμερινή του αίθουσα, η οποία σήμερα λειτουργεί ως θέατρο. Ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Κριθαράς και ο πολιτικός μηχανικός Σταμάτης Μαγκανιώτης δημιούργησαν τότε ένα «χαρακτηριστικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος, που στεγάζει στην ταράτσα του θερινό σινεμά». Το 1997 η ταράτσα του κρίθηκε διατηρητέα.

Μέσα στις δεκαετίες της λειτουργίας του, οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να δουν εκεί εμβληματικές ταινίες, όπως το «Breathless» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, το «Platoon» του Ολιβερ Στόουν, την «Κόκκινη ταινία» του Κριστόφ Κισλόφσκι, το «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε, το «Love Story» του Αρθουρ Χίλερ. Και αυτό το καλοκαίρι, το Cine Ανεσις θα ξανασυστηθεί στο κοινό με πρεμιέρες πολυαναμενόμενων ταινιών, ειδικές παιδικές προβολές, θεματικές βραδιές και κοκτέιλ – και με ειδική τιμή (επανα)γνωριμίας: ενιαίο εισιτήριο 5,5 ευρώ για όλο τον Ιούνιο.

Γιατί να πάρει η Feelgood Entertainment υπό την… προστασία της ένα θερινό σινεμά και γιατί τώρα; «Επιλέγουμε τις ταινίες που αγαπάμε και μας εκφράζουν, τις προωθούμε με επαγγελματισμό και αισθητική που μας αντιπροσωπεύει και θελήσαμε να “μεταφέρουμε” αυτές τις αξίες μας και στο τελικό στάδιο διανομής μιας ταινίας, την αίθουσα. Το Ανεσις για ένα χρόνο παρέμεινε κλειστό και για εμάς ήταν μια ευκαιρία να ξαναζωντανέψουμε ένα αγαπημένο θερινό σινεμά, να το ανανεώσουμε και να προβάλουμε ταινίες – the feelgood way», εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ειρήνη Σουγανίδου, που δεν κρύβει ότι δική της αγαπημένη γωνιά είναι οι καινούργιοι καναπέδες.

Ωραία όλα αυτά, αλλά μόνο ταινίες της Feelgood Entertainment θα προβάλλονται στο Cine Ανεσις; «Ταινίες… feelgood αλλά όχι μόνο από τη Feelgood!» απαντά γελώντας η κ. Σουγανίδου. Και μας δίνει ραντεβού για τη δροσερή ταράτσα των Αμπελοκήπων όπου αυτές τις μέρες προβάλλονται οι ταινίες «Οι Απίθανοι 2» της Disney/Pixar και «10 ημέρες χωρίς τη μαμά».