Ολική επαναφορά της Ταινιοθήκης

Ολική επαναφορά της Ταινιοθήκης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αρκετά «κινηματογραφικό» το νήμα που συνδέει ένα μυθιστόρημα του 3ου αιώνα μ.Χ. με τη σημερινή εποχή. Ο μυθιστοριογράφος Ελληνας Λόγγος έγραψε το ερωτικό ειδύλλιο «Δάφνις και Χλόη», το οποίο λέγεται ότι ενέπνευσε από τον Σαίξπηρ μέχρι τον Ζακ-Ανρί Μπερναρντέν. Ηταν επίσης η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Ορέστη Λάσκου, ένα πρωτοπόρο έργο του βωβού κινηματογράφου, τόσο για την πρώτη γυμνή σκηνή στην ιστορία του ευρωπαϊκού σινεμά όσο και για την απομάκρυνση από το «βαρύ» ρεπερτόριο της εποχής. Η ταινία, αποκατεστημένη πια από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, φθάνει στην εποχή μας για να προβληθεί μαζί με την «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη στο Ηρώδειο στις 14 Ιουλίου, με τη ζωντανή συνοδεία του πιανίστα Φίλιππου Τσαλαχούρη, ο οποίος συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για τις δύο ταινίες με διαφορά δέκα ετών.

Η προβολή σηματοδοτεί επίσης τη συνεργασία της Ταινιοθήκης με το Φεστιβάλ Αθηνών και μια σειρά δράσεων του φορέα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με πόρους που αγγίζουν τις 750.000 ευρώ για την επόμενη τριετία.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Πιερ-Πάολο Παζολίνι και έκθεση φωτογραφίας του Ρομπέρτο Βίλα, συνεργάτη του Ιταλού ντιρετόρε στην ταινία «Χίλιες και μία νύχτες».

Η ένταξη της Ταινιοθήκης στο ΕΣΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής, περιλαμβάνει και τη διοργάνωση των επόμενων τριών Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. Το φεστιβάλ του Οκτωβρίου, το οποίο επιστρέφει ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας, θα ανοίξει με το «Βιβλίο της εικόνας» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ενώ θα προβληθεί σε νέα ψηφιοποίηση (2Κ) η «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου με τη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, προχωράει η αποκατάσταση του φιλμ «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1930) του Γαζιάδη, ενώ δρομολογείται και η αποκατάσταση του λιμπρέτου και της μουσικής της ταινίας από την ΕΛΣ.

Η Ταινιοθήκη συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα «i-Media Cities», μαζί με ακόμη οκτώ ευρωπαϊκές ταινιοθήκες, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δίνει πρόσβαση στο κοινό και στους ερευνητές σε αρχεία και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με αναζήτηση μεταδεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή