Νέες ταινίες: Πατέρας και γιος αναζητούν λύτρωση

Νέες ταινίες: Πατέρας και γιος αναζητούν λύτρωση

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σωτηρία της ψυχής ***

ΔΡΑΜΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Σουμπασίς Μπουτιανί

Ερμηνείες: Αντίλ Χουσεΐν, Λαλίτ Μπελ, Παλόμι Γκος

Σε μία από τις σχετικά σπάνιες ινδικές κυκλοφορίες στη χώρα μας παρακολουθούμε το απροσδόκητα ώριμο ντεμπούτο του 26χρονου Σουμπασίς Μπουτιανί, ο οποίος μάλιστα επιλέγει να ασχοληθεί με το «δύσκολο» θέμα του θανάτου. Eνας ηλικιωμένος άνδρας έχει ως τελευταία επιθυμία να ταξιδέψει στην ιερή πόλη Βαρανάσι, προκειμένου να πεθάνει εκεί. Μαζί του πηγαίνει και ο γιος του, Ρατζίβ, με κύριο σκοπό να μεταπείσει τον φαινομενικά υγιή πατέρα του. Οι δυο τους θα κάνουν τελικά τόσο ένα κυριολεκτικό όσο και μεταφορικό ταξίδι, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους αλλά και τις αξίες της ζωής. Η ταινία του Μπουτιανί βρίθει πολιτισμικών-ηθογραφικών στοιχείων, εισάγοντας –εμάς τους ξένους τουλάχιστον– σε μια πολύ διαφορετική όσο και ενδιαφέρουσα κουλτούρα. Η περί θανάτου θέση του ινδουισμού, θρησκεία η οποία κατεξοχήν καλλιεργεί την αντίληψη του τέλους ως νέας αρχής, γίνεται το όχημα μιας γλυκόπικρης αφήγησης. Το εύστοχο χιούμορ ελαφραίνει αρκετά το θέμα που εστιάζει επίσης στο πέρασμα του χρόνου καθώς και στη σχέση πατέρα και γιου. Στον σύγχρονο κόσμο, όπου ο δεύτερος αγχώνεται από τους πιεστικούς ρυθμούς της δουλειάς του, οι ένοικοι του πολύ ιδιαίτερου ξενοδοχείου του Βαρανάσι θα του δείξουν ένα διαφορετικό μονοπάτι ζωής. Οσο για τον θάνατο, αυτός αντιμετωπίζεται, επί λέξει, ως μία διαδικασία, κυρίως πνευματική, η οποία προχωρεί σταδιακά για να φτάσει τελικά πιο κοντά στη λύτρωση παρά στην οδύνη.

Ο πρόεδρος **½

Σκηνοθεσία: Σαντιάγκο Μίτρε

Ερμηνείες: Ρικάρντο Νταρίν, Ντολόρες Φόνζι, Ερικα Ρίβας

Ενας… άνισος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Αργεντινής (Ρικάρντο Νταρίν) ταξιδεύει σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο, στην καρδιά των χιονισμένων Ανδεων, προκειμένου να πάρει μέρος σε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της Λατινικής Αμερικής, με θέμα τη διαχείριση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της ηπείρου. Μια προσωπική υπόθεση, ωστόσο, που αφορά την κόρη του, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τη διοργάνωση, αλλά και ολόκληρη την πολιτική του καριέρα. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σαντιάγκο Μίτρε υπογράφει ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ με αρκετά εύστοχα σχόλια, το οποίο όμως από ένα σημείο και έπειτα χάνει στροφές για να μετατραπεί σε μια μάλλον άνιση ιστορία ψυχολογικού-μεταφυσικού περιεχομένου.

Ο Ant-Man και η Σφήκα **

Σκηνοθεσία: Πέιτον Ριντ

Ερμηνείες: Πολ Ραντ, Εβάνζελιν Λίλι, Μάικλ Ντάγκλας

Κόμικς χωρίς «κακούς»

Ο άνθρωπος-μυρμήγκι επιστρέφει με μια δεύτερη περιπέτεια, έχοντας αυτήν τη φορά στο πλευρό του και μια πανέμορφη σύμμαχο. Καθώς ο Σκοτ Λανγκ (Πολ Ραντ) προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ υπερηρωικής ταυτότητας και πατρότητας, ο Δρ Πιμ (Μάικλ Ντάγκλας) τον στρατολογεί για μια νέα αποστολή στον μικρόκοσμο. Μαζί του και η κόρη του καθηγητή, Χόουπ (Εβάνζελιν Λίλι) ή αλλιώς… Σφήκα. Το εύρημα του ήρωα που σμικρύνεται ή μεγεθύνεται κατά το δοκούν, που έκανε ξεχωριστή την πρώτη ταινία, εδώ εξαντλείται νωρίς, με αποτέλεσμα να αναζητήσουμε (μάταια) κάποια υποτυπώδη πλοκή για να πάμε παρακάτω. Τα χιουμοριστικό προφίλ του ήρωα, βέβαια, βοηθά, ωστόσο δεν αρκεί, σε ένα φιλμ που πάνω από όλα πάσχει από την έλλειψη ενός σοβαρού κομίστικου «κακού».

Ετσι είναι η ζωή **½

Σκηνοθεσία: Ερίκ Ντολεντανό, Ολινιέ Νακάς

Ερμηνείες: Ζαν-Πιερ Μπακρί, Ζιλ Λελούς, Βενσάν Μακέν

Καθαρή καλοκαιρινή κωμωδία

Οι δημιουργοί των εξαιρετικά επιτυχημένων «Αθικτων» επιστρέφουν, αυτήν τη φορά με μια καθαρή, καλοκαιρινή κωμωδία. Ο Μαξ, έμπειρος επαγγελματίας στον χώρο της τροφοδοσίας και της διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων, αναλαμβάνει την ετοιμασία ενός πολυτελούς γάμου σε κάποιο κάστρο του 17ου αιώνα. Για τον σκοπό αυτό έχει υπό τις εντολές του μια στρατιά σερβιτόρων, σεφ και κάθε είδους επαγγελματιών, οι οποίοι υποτίθεται πως θα φροντίσουν όλα να κυλήσουν ομαλά. Και φυσικά τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Η κωμική αφήγηση κυλάει δίχως εκπλήξεις και μάλλον υπερβολικά επίπεδα, σε ένα φιλμ οπωσδήποτε καλοστημένο, όμως τελικά επαναλαμβανόμενο και με αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια.

Εμείς…

Μια ευχάριστη είδηση μας ήρθε αυτή την εβδομάδα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών –ναι, αυτή που δίνει τα Οσκαρ–, επέλεξε 28 κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που θα διεκδικούν το σχετικό χρυσό αγαλματίδιο. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει πως ο «Χρυσός Αλέξανδρος» αποτελεί στο εξής «εισιτήριο» για τη λάμψη των Οσκαρ. Οπως καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για τιμητική διάκριση, η οποία τοποθετεί το ελληνικό φεστιβάλ ανάμεσα στα σημαντικότερα του είδους παγκοσμίως.

…και οι άλλοι

Καλά νέα για τους θαυμαστές του «The Night Manager». Η εξαιρετική μίνι σειρά του BBC, στην οποία ξεχώρισαν με την παρουσία τους οι Τομ Χίντλεστον και Χιου Λόρι, καθώς φαίνεται επιστρέφει και για δεύτερο κύκλο. Οπως επιβεβαίωσε ο εκ των σεναριογράφων Τσαρλς Κάμινγκς, τα σενάρια βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της δημιουργίας, με την πρόκληση να είναι μεγάλη, αφού η πρώτη σεζόν ήταν βασισμένη σε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ. Το ερώτημα όλων βέβαια –που μένει προς το παρόν μυστικό– είναι αν και ποιοι από τους λαμπερούς πρωταγωνιστές θα επιστρέψουν για δεύτερο γύρο… κυνηγητού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή