Με πλούσιο πρόγραμμα και Γιώργο Λάνθιμο το Φεστιβάλ Βενετίας

Με πλούσιο πρόγραμμα και Γιώργο Λάνθιμο το Φεστιβάλ Βενετίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται –και είναι– συνήθως περίοδος κινηματογραφικής αγρανάπαυσης, ωστόσο το τέλος του συμπίπτει με ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού του παγκόσμιου σινεμά. Και είναι πραγματικά τέτοιο το φετινό, αφού το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, που ανοίγει την αυλαία του στις 29 Αυγούστου, θα είναι ένα από τα πιο πλούσια όλων των εποχών. Η σύνθεση του διαγωνιστικού τμήματος, η οποία ανακοινώθηκε χθες, άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό και βέβαια αποτελεί τιμή για τον δικό μας Γιώργο Λάνθιμο το γεγονός πως και το δικό του φιλμ συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.

Ο λόγος για το «The Favourite», τη νέα κωμωδία εποχής του Ελληνα κινηματογραφιστή, σε σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακναμάρα και με τη συμμετοχή κορυφαίων ηθοποιών όπως οι Εμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις και Ολίβια Κόλμαν.

Ο ανταγωνισμός, ωστόσο, όπως είπαμε, φέτος είναι τεράστιος και ξεκινά ήδη από την πρεμιέρα όπου θα προβληθεί το (εντός συναγωνισμού) «First man» του Ντάμιεν Σαζέλ («La, La, Land»), με θέμα την προσσελήνωση του Νιλ Αρμστρονγκ.

Στη Μόστρα, όμως, θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες επιστροφές. Oπως για παράδειγμα αυτή του Μάικ Λι, ο οποίος θα μας αφηγηθεί την περίφημη σφαγή του Peterloo ή του Πολ Γκρίνγκρας, που με το «22 July» θα παρουσιάσει το χρονικό των δολοφονιών του Αντερς Μπρέιβικ. Για να περάσουμε και στους… οσκαρικούς, στη Βενετία φέτος θα βρεθούν ακόμα ο Αλφόνσο Κουαρόν και οι αδελφοί Κοέν.

Με πλούσιο πρόγραμμα και Γιώργο Λάνθιμο το Φεστιβάλ Βενετίας-1

Το «Peterloo» ασχολείται με τη σφαγή στο Μάντσεστερ το 1819.

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης παρουσιάζει το πρώτο του φιλμ μετά το πολύ επιτυχημένο «Gravity», με το ασπρόμαυρο «Roma» να αποτελεί ερωτικό γράμμα στην πατρίδα της νιότης του. Οσο για τους τρομερούς Αμερικανούς, αυτοί συμμετέχουν με το «The ballad of Buster Scruggs», ένα σπονδυλωτό φιλμ που ξεκίνησε ως μίνι σειρά για να εξελιχθεί σε ταινία. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο παραπάνω παραγωγές ανήκουν στο Netflix, ενώ θα συμπεριληφθούν στην πιο «φιλόξενη» Μόστρα, μετά την αποπομπή τους από το Φεστιβάλ Καννών.

Τα σπουδαία ονόματα κινηματογραφιστών, όμως, δεν σταματούν εδώ. O δημιουργός του συγκινητικού «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου», Λούκα Γκουαντανίνο, θα διαγωνιστεί επίσης με ένα ριμέικ του εμβληματικού –για το είδος του τρόμου– «Suspiria» του Ντάριο Αρτζέντο. Το ίδιο θα κάνει και o νικητής του ξενόγλωσσου Οσκαρ του 2016, Λάζλο Νέμεθ, ο οποίος μετά τον συγκλονιστικό «Γιο του Σαούλ», αυτή τη φορά θα μας πάει στη Βουδαπέστη της αυγής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από το Διαγωνιστικό δεν λείπουν και οι Γάλλοι, με τον Ολιβιέ Ασαγιάς και τον Ζακ Οντιάρ να παρουσιάζουν επίσης καινούργιες ταινίες. Στα εκτός συναγωνισμού, τέλος, ξεχωρίζουμε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπράντλεϊ Κούπερ «Α star is born», με πρωταγωνίστρια τη Lady Gaga, όπως και τo προσφάτως ολοκληρωμένο «The other side of wind», βασισμένο σε ένα πρότζεκτ του Ορσον Ουέλς από τη δεκαετία του ’70.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή