Νέες ταινίες: Γιγάντιος καρχαρίας και… ματς πόιντ

Νέες ταινίες: Γιγάντιος καρχαρίας και… ματς πόιντ

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Meg. Ο κυρίαρχος του βυθού ***

ΘΡΙΛΕΡ (2018)

Σκηνοθεσία: Τζον Τέρτελμπαουμ

Ερμηνείες: Τζέισον Στέιθαμ, Μπίνγκμπινγκ Λι, Ρέιν Γουίλσον

Μπορεί ο πήχυς των προσδοκιών να είναι σχετικά χαμηλός όταν μιλάμε για θρίλερ με τον Τζέισον Στέιθαμ και έναν… πελώριο καρχαρία στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ωστόσο το καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ τον ξεπερνά άνετα, φέρνοντας ένα ευπρόσδεκτο καλτ αεράκι στις αίθουσες. Η υπόθεση απλή: μια ομάδα επιστημόνων του θαλάσσιου βυθού εξερευνούν τον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών, όταν τους επιτίθεται ένα πελώριο πλάσμα, απομεινάρι της προϊστορικής εποχής. Οταν το τρομακτικό καρχαριοειδές θα τους εγκλωβίσει εκεί, είναι καιρός για τα μεγάλα μέσα· τουτέστιν τον Τζέισον Στέιθαμ στον ρόλο ενός παράτολμου δύτη, ο οποίος αναλαμβάνει να τους σώσει. Η συνέχεια θα δοθεί πιο κοντά στην επιφάνεια, με τον Μεγαλόδοντα να βγαίνει για κυνήγι εκεί όπου κολυμπούν χιλιάδες ανυποψίαστοι τουρίστες.

Ο Τζον Τέρτελμπαουμ σκηνοθετεί με κέφι και δίχως τη συνηθισμένη σοβαροφάνεια, μια διασκεδαστική περιπέτεια όπου η αγωνία παντρεύεται σχεδόν ιδανικά με το χιούμορ και την καλτ υπερβολή. Δεν πρόκειται βέβαια για τα νέα «Σαγόνια του καρχαρία», όμως η δράση είναι στιβαρή και μερικές σεκάνς αναπάντεχα εντυπωσιακές. Το δε τέρας μοιάζει να αναπνέει κανονικά χάρη στα προσεγμένα ειδικά εφέ, ενώ και ο Στέιθαμ βρίσκεται στο στοιχείο του ως ελαφρώς παλαβός ήρωας, που πρώτα δρα και μετά σκέφτεται.

Επιπλέον, είναι ολοφάνερη η πρόθεση των δημιουργών να δώσουν διεθνή χαρακτήρα στην ταινία, στοχεύοντας κυρίως στην ασιατική αγορά. Εκτός κι αν οι καταναλωτές της προσβληθούν από τα (υποτυπώδη) οικολογικά μηνύματα σχετικά με το άγριο κυνήγι των καρχαριών στην περιοχή, για τη λιχουδιά των πτερυγίων τους. Και κάπου εκεί προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τον κύκλο της ζωής, το μεγάλο ψάρι που τρώει το μικρό (μεταφορικά), την παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση και τα λοιπά· όλα αυτά βεβαίως μέχρι να εμφανιστεί ο Τζέισον Στέιθαμ με το καμάκι του για να το καρφώσει στο μάτι του μήκους 75 ποδών καρχαρία. Στον αέρα. Οι θάλασσες του κόσμου είναι ξανά ασφαλείς.

Borg vs McΕnroe: Ολα για τη δόξα ***½

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Γιάνους Μετς

Ερμηνείες: Σβέριρ Γκούναρσον, Σάια Λεμπέφ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Η μεγαλύτερη τενιστική μονομαχία όλων των εποχών –μαζί με εκείνη του Φέντερερ με τον Ναδάλ– μεταφέρεται στην οθόνη σε ένα φιλμ με απροσδόκητο ψυχογραφικό βάθος, που φτάνει στην ουσία του σπορ και των «ηρώων» του. Το 1980, ο ψυχρός Σουηδός Μπγιορν Μποργκ πηγαίνει στο τουρνουά του Ουίμπλεντον ως απόλυτο φαβορί. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να τον εκθρονίσει είναι ένας 20χρονος Αμερικανός φωνακλάς: ο Τζον Μακ Ενρο. Πίσω από τα λαμπερά φώτα, ωστόσο, οι δύο αθλητές κρύβουν τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες· αυτές που σχετίζονται με τις θυσίες που απαιτούνται στον δρόμο για τη δόξα. Ανάμεσα στη αθλητική δράση του βρετανικού Οπεν, ο σεναριογράφος Ρόνι Σάνταλ τοποθετεί εκτενή φλας μπακ στης εφηβεία των δύο αθλητών και κυρίως του Μποργκ, ο οποίος αποτελεί και το μεγαλύτερο μυστήριο. Φαινομενικά βασιλιάς του αθλητικού κόσμου, ο Σουηδός είναι στην πραγματικότητα ένας άνθρωπος ξεζουμισμένος, με το βάρος της ενδεχόμενης αποτυχίας να μοιάζει ασήκωτο στους ώμους του. Ο μόνος που μπορεί στα αλήθεια να τον καταλάβει είναι ο μεγάλος του αντίπαλος στην απέναντι πλευρά του κορτ. Ολες αυτές οι λεπτομέρειες περνούν εξαιρετικά από τον φακό του Γιάνους Μετς, σχηματίζοντας μια ενδιαφέρουσα βιογραφία, καθώς και την εικόνα ενός υπέροχου και ταυτόχρονα τρομερά απαιτητικού σπορ.

Ανεκπλήρωτος γάμος **½

Σκηνοθεσία: Ντόμινικ Κουκ

Ερμηνείες: Σίρσα Ρόναν, Μπίλι Χάουλ, Εμιλι Γουότσον

Αμείλικτος βρετανικός πουριτανισμός

Ο συγγραφέας Ιαν Μακ Γιούαν διασκευάζει σεναριακά για τη μεγάλη οθόνη ένα μυθιστόρημά του πάνω στην πουριτανική Βρετανία της δεκαετίας του 1960. Δύο νιόπαντροι νέοι περνούν την πρώτη νύχτα του γάμου τους σε ένα ξενοδοχείο στις ακτές του Ντόρσετ. Καθώς αυτή δεν πηγαίνει ακριβώς όπως την ονειρεύονταν, εμείς παρακολουθούμε όλα όσα τους οδήγησαν εκεί καθώς και το αυστηρό περιβάλλον που καθόρισε τελικά τις ζωές τους. Η ταινία δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, όλες εκείνες τις μικρές χειρονομίες και τις κουβέντες που γίνονται ή όχι, αλλάζοντας πολλές φορές τα πάντα. Και μπορεί κάτι τέτοιο κινηματογραφικά να μη λειτουργεί ακριβώς στην εντέλεια, όμως η δραματική δύναμη του μηνύματος είναι αρκούντως πειστική.

Δεν θα συμπεθεριάσουμε ποτέ! **

Σκηνοθεσία: Ρικάρντο Μιλάνι

Ερμηνείες:  Πάολα Κορτελέζι, Αντόνιο Αλμπανέζε, Λούκα Αντζελέτι

Αταίριαστες ιταλικές οικογένειες

Η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ιταλική κωμωδία της χρονιάς, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο εισιτήρια, είναι μια κλασική ιστορία αταίριαστων οικογενειών. Δύο έφηβα παιδιά γνωρίζονται και ερωτεύονται – κυκλοφορούν όλη μέρα μαζί, πηγαίνουν ο ένας στο σπίτι του άλλου. Αναπόφευκτα οι γονείς τους, που βρίσκονται σε διάσταση, θα γνωριστούν και εκείνοι και δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί. Ο Τζοβάνι είναι ο εύπορος επικεφαλής ενός ευρωπαϊκού think tank και η Μόνικα ταμίας σε σούπερ μάρκετ. Σύντομα η αστική Ρώμη θα συναντήσει τα υποβαθμισμένα προάστια σε ένα εκρηκτικό μείγμα. Ο Ρικάρντο Μιλάνι φτιάχνει μια ευχάριστη κομεντί, η οποία ωστόσο δεν ξεφεύγει ούτε στο ελάχιστο από τις συμβάσεις του είδους.

Ο πεταλούδας ****

Σκηνοθεσία: Φράνκλιν Σάφνερ

Ερμηνείες:  Στιβ Μακουίν, Ντάστιν Χόφμαν, Ντον Γκόρντον

Αγώνας για ζωή και ελευθερία

Το κλασικό φιλμ του Φράνκλιν Σάφνερ επανακυκλοφορεί ψηφιακά αποκατεστημένο υπενθυμίζοντάς μας την επική ιστορία του. Ο Ντάλντον Τράμπο υπογράφει ένα σενάριο βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Ανρί Καριέρ (Στιβ Μακουίν), γνωστού και ως «Πεταλούδα», ο οποίος μεταφέρθηκε καταδικασμένος για φόνο στις φυλακές της Γουιάνας. Εκεί ο ήρωάς μας θα περάσει απίθανες ταλαιπωρίες, θα προσπαθήσει ξανά και ξανά να δραπετεύσει και, κυρίως, θα γίνει φίλος με τον ευγενικό Λουί Ντεγκά (Ντάστιν Χόφμαν), ο οποίος τον συντροφεύει στις περιπέτειές του. Πρόκειται για ένα πραγματικά σπουδαίο φιλμ πάνω στην ανθρώπινη θέληση για ζωή και ελευθερία, γεμάτο από υποδειγματικά στημένες σκηνές που αποτέλεσαν πρότυπο για μετέπειτα ταινίες.

Εμείς…

Στο επερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (6-16/9) θα παρουσιαστεί η ταινία «Η δουλειά της» του Νίκου Λαμπότ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ελληνα κινηματογραφιστή και εντάσσεται στο περίοπτο τμήμα «Discovery» του Φεστιβάλ. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που, σχεδόν κατά λάθος, καταλήγει να αμφισβητήσει τους ρόλους της –συζύγου και μητέρας–, χρησιμοποιώντας παράλληλα την ανισορροπία του συστήματος για να βρει νέα πατήματα στη ζωή. Τον κεντρικό ρόλο της Παναγιώτας ερμηνεύει η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η οποία επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Σερβίας, με την υποστήριξη των αντίστοιχων Κέντρων Κινηματογράφου.

…και οι άλλοι

Στο χάος φαίνεται να βυθίζεται η παραγωγή του επόμενου «Τζέιμς Μποντ» μετά την αποχώρηση του Ντάνι Μπόιλ από τη σκηνοθετική καρέκλα. Ο Βρετανός κινηματογραφιστής παραιτήθηκε μόλις τρεις μήνες πριν από την έναρξη των γυρισμάτων «λόγω δημιουργικών διαφορών» και όπως είναι φυσικό ο νέος «Μποντ» βρίσκεται πλέον στον αέρα. Οπως βγαίνει προς τα έξω, το ζήτημα που προέκυψε σχετίζεται με το σενάριο, στο οποίο ο Μπόιλ θέλησε να κάνει τολμηρές αλλαγές που θα μπορούσαν να έχουν και πολιτικές προεκτάσεις. Από χθες, πάντως, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που φοβούνται ότι μετά την αποχώρηση του Μπόιλ σειρά έχει και ο πρωταγωνιστής Ντάνιελ Κρεγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή