Τα άπαντα του Παζολίνι, σε νέες κόπιες, φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα και Ιταλία

Τα άπαντα του Παζολίνι, σε νέες κόπιες, φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα και Ιταλία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνοθέτης, ηθοποιός, ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, σεναριογράφος, προσωπικότητα πολυσχιδής, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός «αναγεννησιακού ανθρώπου». Ο Ιταλός δημιουργός (1922-1975), με τη διεισδυτική ματιά στον κόσμο και στα πρόσωπα του περιθωρίου, που δεσμεύτηκε στον ρεαλισμό και στον μαρξισμό συντάσσοντας μια δική του κινηματογραφική γλώσσα, τολμηρή, οξυδερκή, γήινα ποιητική. Ενα μεγάλο, αναδρομικό κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μαζί με την πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, με την υποστήριξη του Ιstituto Luce Cinecittà (Ρώμη) και της Cineteca di Bologna, από τις 12 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς. To αφιέρωμα «Pier Paolo Pasolini – Ο μεγάλος αιρετικός» συγκαταλέγεται στις δράσεις του «Εαρινού Προγράμματος» της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia-Grecia 2018, στόχος της οποίας είναι να δοθεί ώθηση στις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πλήρη φιλμογραφία του σκηνοθέτη μέσα από νέες κόπιες, σε φιλμ 35 mm, οι οποίες τυπώθηκαν από τη Luce Cinecittà και τη Cineteca di Bologna. Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Συγκεκριμένα θα προβληθούν οι 15 μεγάλου μήκους: «Ακατόνε» (1961), «Μάμα Ρόμα» (1962), «Η οργή» (1963), «Ερωτικές συναντήσεις» (1964), «Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» (1964), «Ορνια και πουλάκια» (1966), «Οιδίπους Τύραννος» (1967), «Θεώρημα» (1968), «Χοιροστάσιο» (1969), «Μήδεια» (1969), «Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια» (1970), «Το Δεκαήμερο» (1971), «Οι θρύλοι του Καντέρμπουρι» (1972), «Χίλιες και μία νύχτες» (1974), «Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα» (1975). Και οι δύο μικρού μήκους: «Το τυρί» (1962-63), επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας «Rogopag», και «Τι πράγμα είναι τα σύννεφα;» (1967), επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας «Capriccio all’ Italiana». Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του αφιερώματος (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) με την ταινία «Ορνια και πουλάκια», παρουσία του Νινέτο Ντάβολι, ηθοποιού και στενού συνεργάτη του Παζολίνι, ο οποίος θα μιλήσει για την ταινία. Ο Ντάβολι θα είναι παρών και την Πέμπτη το βράδυ (20.30) στην προβολή της ταινίας «Χίλιες και μία νύχτες» για να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Ο Νινέτο Ντάβολι γεννήθηκε το 1948 στην Καλαβρία. Ο Παζολίνι τον ανακάλυψε όταν ήταν έφηβος και στην πορεία εξελίχθηκε σε μέντορα και στενό φίλο του νεαρού ηθοποιού, τον οποίο αργότερα χαρακτήρισε ως τον έρωτα της ζωής του. Το αφιέρωμα θα πλαισιώσει η έκθεση φωτογραφίας του Ρομπέρτο Bίλα (13-27 Σεπτεμβρίου) «Η Aνατολή του Pier Paolo Pasolini».

​​«Pier Paolo Pasolini – Ο μεγάλος αιρετικός», στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς από τις 12 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή