Πλούσιες και… φωτεινές «Νύχτες Πρεμιέρας» στην Αθήνα

Πλούσιες και… φωτεινές «Νύχτες Πρεμιέρας» στην Αθήνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες πρεμιέρας» διανύει τον 24ο χρόνο του και όπως κάθε επιτυχημένος θεσμός, μπορεί να κάνει καινούργια πράγματα. Στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματός του, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Λουκάς Κάτσικας μίλησε με ενθουσιασμό για τον στόχο της φετινής διοργάνωσης, που είναι να ωθήσει το κινηματογραφόφιλο κοινό της Αθήνας σε νέες ανακαλύψεις. Οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες, στην πλειονότητα τους δεν έχουν μέχρι στιγμής πάρει διανομή στη χώρα μας. Ετσι το κοινό του φεστιβάλ, ακολουθώντας τα βήματα των διοργανωτών του που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο διαλέγοντας ταινίες, έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κινηματογραφικά «διαμάντια», τις δουλειές νέων δημιουργών που οι συντελεστές υπόσχονται ότι θα μας εκπλήξουν.

Το φετινό φεστιβάλ είναι πλουσιότερο σε περιεχόμενο από ποτέ. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει 114 μεγάλου μήκους ταινίες και 77 μικρού μήκους. Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, 15 μεγάλου μήκους ταινίες που έρχονται στην Αθήνα από όλον τον κόσμο, από την Παραγουάη ώς την Ουκρανία και την Ινδονησία διεκδικούν τη «Χρυσή Αθηνά» και για πρώτη φορά φέτος η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου θα απονείμει επίσης βραβείο. Βεβαίως, η ελληνική παραγωγή ταινιών μικρού μήκους έχει έντονη παρουσία, και φέτος έκανε ρεκόρ υποβάλλοντας 244 ταινίες για συμμετοχή. Από αυτές με δυσκολία αλλά ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα επελέγησαν 47 για το διαγωνιστικό τμήμα. Τέλος, αναφέρουμε την καινοτομία της φετινής διοργάνωσης, το διαγωνιστικό τμήμα των ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για μια διεθνή τάση που αφορά ένα άκρως ενδιαφέρον και εξελισσόμενο κινηματογραφικό είδος. Στις φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας», οκτώ ντοκιμαντέρ θα διαγωνιστούν για το βραβείο της επιτροπής.

Πέρα από τον ορμητικό και νεανικό του χαρακτήρα –στο πλαίσιό του ανακοινώθηκε η ίδρυση του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας–, το φεστιβάλ κοιτάζει επίσης στο παρελθόν. Συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του μέγιστου Σουηδού σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν, παρουσιάζει το αφιέρωμα «Μπέργκμαν 100», που περιλαμβάνει το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Τζέιν Μάγκνουσον για τις αθέατες πλευρές της κινηματογραφικής ζωής του και την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια μιας ακριβοθώρητης ταινίας, της «Ντροπής».

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το αφιέρωμα στα «Διαμάντια του πολωνικού σινεμά», με επιλεγμένη φιλμογραφία μιας ταλαντούχας γενιάς δημιουργών, από τον Αντρέι Βάιντα και τον Ρομάν Πολάνσκι μέχρι τον φετινό καλεσμένο, τον σπουδαίο και βραβευμένο πρόσφατα στις Κάννες Πάβελ Παβλικόφσκι. Η τελευταία του ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» θα κάνει την πανηγυρική έναρξη του φεστιβάλ, ενώ για τη λήξη της, η διοργάνωση προβάλλει το ερμηνευτικό «αντίο» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το φιλμ «Ο Κύριος και το όπλο».

Τέλος, ας μην παραλείψουμε δύο ακόμη αφιερώματα: το ένα στον Γιώργο Πανουσόπουλο με μια ρετροσπεκτίβα που καλύπτει όλη τη μέχρι τώρα δουλειά του και έχει αφορμή την πρώτη προβολή της νέας του ταινίας «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» και το άλλο στο σινεμά της ισότητας με τίτλο «Το Μέλλον είναι γυναίκα».

​​Νύχτες Πρεμιέρας, 19-30/9 σε κεντρικά σινεμά της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή