Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: Νέα και γνώριμα ταλέντα στη Δράμα

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: Νέα και γνώριμα ταλέντα στη Δράμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστό στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού του, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ανοίγει αύριο, Κυριακή, την αυλαία του, καλώντας τους σινεφίλ να ανηφορίσουν στον Βορρά για να γνωρίσουν νέα ταλέντα αλλά και να συναντήσουν αγαπημένους γνώριμους. Για παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες πια –βρισκόμαστε στην 41η διοργάνωση– οι Ελληνες κινηματογραφιστές βρίσκουν στη Δράμα πρόσφορο πεδίο για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή να συνεχίσουν, συνειδητά, να δοκιμάζονται στην απαιτητική τέχνη του φιλμ μικρού μήκους. Τα τελευταία 24 χρόνια το φεστιβάλ έχει βεβαίως και διεθνή χαρακτήρα, φιλοξενώντας ταινίες από όλο τον κόσμο.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: Νέα και γνώριμα ταλέντα στη Δράμα-1

Στιγμιότυπο από το ιρανικό φιλμ «Manicure».

«Η ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το μέγεθος και η διάρκεια βοηθούν στην ταχύτητα της αποτύπωσης. Η δημιουργική προσέγγιση όμως των σκηνοθετών και το ταλέντο προσδίδουν αυτή τη γλυκιά, ουμανιστική γεύση που αγκαλιάζει και τις πιο τραχιές συγκρούσεις της ζωής. Το σίγουρο είναι ότι στην ελληνική ταινία μικρού μήκους μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές. Αλλά κυρίως μπορούμε να διαπιστώσουμε μια συγκροτημένη εθνική κινηματογραφία», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος.

Κι αν αυτό το τελευταίο –το περί συγκρότησης– σηκώνει συζήτηση, το βέβαιο είναι πως στη Δράμα φέτος θα δούμε πάρα πολλές ταινίες, κοντά στις 200 συγκεκριμένα. Από αυτές, 67 βρίσκονται στο ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, ανάμεσά τους 4 ντοκιμαντέρ και 2 animation. Σε αυτές συναντούμε και πληθώρα, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, γνωστών Ελλήνων ηθοποιών, οι οποίοι συνεχίζουν να στηρίζουν τις «μικρές» ταινίες· ο Μάξιμος Μουμούρης, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, η Ελλη Τρίγκου, η Θέμις Μπαζάκα, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Τάκης Σπυριδάκης είναι κάποιοι μόνο από αυτούς, ενώ οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ «υπόσχονται» σε ρόλους-έκπληξη και τους Γιάννη Οικονομίδη, Λένα Κιτσοπούλου και Αργύρη Μπακιρτζή.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: Νέα και γνώριμα ταλέντα στη Δράμα-2

Στιγμιότυπο από το «Open up» της Katia Kornilova.

Οσο για τα θέματα που απασχολούν όλους αυτούς –και φυσικά τους δημιουργούς των ταινιών– συνεχίζουν σε έναν βαθμό να περιστρέφονται γύρω από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, δίνοντας ωστόσο πλέον περισσότερη έμφαση στις (δύσκολες) εργασιακές σχέσεις. Την ίδια στιγμή η άνοδος και η κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός κάδρου, με τις διάφορες εκφάνσεις τους να περνούν επίσης μέσα από τον φακό των μικρομηκάδων. Το ίδιο συμβαίνει σταθερά και με τις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες παραδοσιακά δίνουν και κάποιες από τις πιο τολμηρές ιστορίες του φεστιβάλ.

Οσον αφορά το Διεθνές Τμήμα, αυτό φέτος φιλοξενεί 62 συνολικά ταινίες από 49 χώρες, από σχεδόν κάθε γωνιά της υφηλίου. Εκεί θα βρίσκονται και τρεις επιλεγμένες ελληνικές: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου, το «Εκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και το «Penal Colony» των Μάνου Τζίζεκ και Λίντσεϊ Αλιξανιάν. Στα παραπληρωματικά του φεστιβάλ, έχουμε το Βαλκανικό Πανόραμα (με τιμώμενη χώρα τη Σερβία), ταινίες με θέμα την Ευρωπαϊκή Ενωση (μία από αυτές υπογράφει ο Γιώργος Ζώης), ενώ ούτε και φέτος θα λείψουν τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, με καλεσμένους μεταξύ άλλων την Αλκη Ζέη, τον Τίτο Πατρίκιο, την Αμάντα Μιχαλοπούλου και άλλους. Καλή αρχή στο φεστιβάλ και τα υπόλοιπα από τη Δράμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή