Αυθεντικοί, γλεντζέδες, μεγάλοι ηθοποιοί – Η εκδοτική προσφορά της «Κ»

Αυθεντικοί, γλεντζέδες, μεγάλοι ηθοποιοί – Η εκδοτική προσφορά της «Κ»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας υπήρξε ο ιδανικός πατέρας όλων μας. Κάπως έτσι θα θέλαμε να είναι οι πατεράδες μας. Ομορφοι, διασκεδαστικοί, γλεντζέδες, χιουμορίστες. Κι εκείνος ήταν όλα αυτά μαζί, κι ακόμα περισσότερα. Διέθετε μια ιδιαίτερη ευφορία, που δημιούργησε το προσωπικό του στίγμα ως ηθοποιού. Του εξωστρεφούς ανθρώπου, με μια ακτινοβολία που του έδωσε το δικαίωμα να παίξει, σε ώριμη ηλικία μάλιστα, τον εραστή. Και ήταν εραστής».

Αυτό το χαριτωμένο απόσπασμα –εύστοχο, τρυφερό και άμεσο– προέρχεται από τον πρόλογο του πρώτου βιβλίου της σειράς «Μεγάλοι Ελληνες ηθοποιοί», της εκδοτικής προσφοράς του κυριακάτικου φύλλου της «Καθημερινής», που ξεκινά αυτή την Κυριακή (7/10) με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Πρόκειται για 14 βιογραφίες πρωταγωνιστών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου από τον ηθοποιό και συγγραφέα Μάκη Δελαπόρτα. Ενός κινηματογράφου που, καθώς αποδεικνύεται από την απήχησή του, παραμένει θαλερός παρά την ηλικία.

Από τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο μέχρι την Τζένη Καρέζη και από τη Ρένα Βλαχοπούλου –θα είναι η δεύτερη μονογραφία της σειράς που θα κυκλοφορήσει– μέχρι τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Νίκο Κούρκουλο, όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη μεγάλη οθόνη, ξαναζωντανεύουν μέσα από τα κείμενα στα βιβλία. Ο συγγραφέας τους, γνώστης του καλλιτεχνικού χώρου, στην πραγματικότητα μέρος αυτού του κόσμου ο οποίος τον αγαπά και τον εμπιστεύτηκε, δημιούργησε πορτρέτα ειλικρινή και ζεστά. Αξιοποίησε το πλούσιο αρχειακό υλικό που προέκυψε από την έρευνα και το συνδύασε με ανεκδοντολογικά στοιχεία, τα οποία αποτελούν προϊόν των γνώσεων αλλά και των προσωπικών του σχέσεων με τον καλλιτεχνικό περίγυρο. Η ματιά του δεν είναι ποτέ σκανδαλοθηρική, περιγράφει όμως με χιούμορ και οικειότητα τη ζωή των ηθοποιών μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Χάρη και στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό κάθε τόμου, ζωντανεύει μια εποχή του ελληνικού σινεμά, που τη χαρακτήριζε αυθεντικότητα και αυθορμητισμός. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να τον θυμόμαστε εμείς οι θεατές του. Η παρουσίαση της σειράς «Μεγάλοι Ελληνες ηθοποιοί» γίνεται σήμερα στις 7.30 μ.μ., στον κινηματογράφο Δαναό, με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ο οποίος συζητά με τον συγγραφέα Μάκη Δελαπόρτα. Συμμετέχουν ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη και η Αννα Φόνσου, πρόεδρος στο Σπίτι του Ηθοποιού. Τραγούδια από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου μάς θυμίζουν ο Νίκος Πλάτανος στο πιάνο και η Ηρώ Σαΐα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή