Εξτραβαγκάντζα και μπουρλέσκ, αυτή είναι η Lady Gaga

Εξτραβαγκάντζα και μπουρλέσκ, αυτή είναι η Lady Gaga

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζεις στα παράξενα των τελευταίων ημερών, το πώς φανατικοί θαυμαστές της Lady Gaga γεμίζουν, λέει, το Διαδίκτυο με αρνητικές κριτικές του «Venom» –είναι το νέο μπλοκμπάστερ της Marvel–,προκειμένου το κοινό να μην αποπροσανατολιστεί από την κυκλοφορία του, που συμπίπτει με εκείνη της πρώτης ταινίας του ειδώλου τους. Και αναρωτιέσαι: Πώς άραγε σκαρφάλωσε τόσο ψηλά στη βιομηχανία του θεάματος μια κοπέλα που, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο «Ενα αστέρι γεννιέται», δεν έχει σχεδόν κανένα σπουδαίο (οπτικό) χαρακτηριστικό επάνω της. Εδώ δεν μιλάμε για τζαζ αλλά για ποπ και η αλήθεια είναι πως η Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Γκερμανότα (!) δεν διαθέτει ούτε το πορσελάνινο πρόσωπο της Μαντόνα ούτε το καυτό κορμί της Μπιγιονσέ. Παρ’ όλα αυτά έχει κατακτήσει ήδη τη μουσική κορυφή και όλα δείχνουν πως επόμενος στόχος, πολύ εφικτός μάλιστα, είναι η κινηματογραφική δόξα.

Οπως είπαμε στο καινούργιο φιλμ του Μπράντλεϊ Κούπερ είναι κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή στην όψη. Με το μικρό της ανάστημα, ελάχιστο μακιγιάζ και τη στραβή της μυτούλα, μοιάζει με τα χιλιάδες απλώς χαριτωμένα κορίτσια που κυκλοφορούν στον δρόμο· εκπέμπει ωστόσο έναν μαγνητισμό ακαταμάχητο κι όταν αρχίζει να τραγουδά εκεί πια το πρόσωπό της μεταμορφώνεται σε δυνατό προβολέα που το φως του τραβά πάνω όλα τα πετούμενα του ουρανού. Δεν ήταν βέβαια πάντα έτσι. Πίσω στο 2005, η 32χρονη σήμερα σταρ ήταν απλώς μια ανήσυχη κοπέλα, αποφασισμένη να ξεχωρίσει στον χώρο της μουσικής και όχι μόνο. Ηταν βέβαια και πραγματική καλλιτέχνις. Εχοντας επαφή με το πιάνο από τα τέσσερα και με δεκαετείς σπουδές υποκριτικής, τα πρώτα της σοβαρά βήματα έγιναν σε μια νεο-μπουρλέσκ περφόρμανς, επινόησης δικής της και της επίσης εναλλακτικής καλλιτέχνιδας Lady Starlight. Σχεδόν ταυτόχρονα υιοθετεί και την περσόνα της Lady Gaga, αντλώντας έμπνευση από το «Radio Ga Ga» των Queen.

Αυτή η αγάπη για το μπουρλέσκ, το κιτς και γενικά κάθε λογής υπερβολή και εξτραβαγκάντζα, είναι που τελικά θα την οδηγήσει στην κορυφή. Αρκεί απλώς κανείς να δει τα βιντεοκλίπ κομματιών όπως τα «Poker Face», «Bad Romance», «Paparazzi» κ.ά. για να ανακαλύψει μια ποπ τραβηγμένη στα άκρα, προορισμένη ακριβώς για την ψηφιακή εποχή. Και είναι δημιουργημένη από την ίδια. Εκείνη υπογράφει όλα σχεδόν τα κλιπ και τα τραγούδια, τα οποία στη συνέχεια γίνονται ύμνοι στα ραδιόφωνα και στα κλαμπ ολόκληρου του πλανήτη. Αλλωστε, πριν ακόμα κυκλοφορήσει τον δικό της δίσκο, είχε συμβόλαιο με τη Sony, γράφοντας κομμάτια για ονόματα όπως η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η Φέργκι και οι Pussycat Dolls.

Εξτραβαγκάντζα και μπουρλέσκ, αυτή είναι η Lady Gaga-1

Η περσόνα βέβαια, όσο επιτυχημένη και να είναι, μπορεί να κουράσει, τόσο το κοινό όσο και τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ακολουθώντας τα διδάγματα του αγαπημένου της Ντέιβιντ Μπόουι, η Gaga αλλάζει με τα χρόνια. Ο τρίτος της δίσκος, «Αrtpop», είναι λιγότερο ακραία χορευτικός και ο τέταρτος είναι… τζαζ σε ένα εξαιρετικό ντουέτο με τον Τόνι Μπένετ. Μέχρι να φτάσει εκεί βέβαια έχει προλάβει να κερδίσει 6 βραβεία Grammy, να φτιάξει το καλλιτεχνικό πρότζεκτ «House of Gaga» στα πρότυπα του θρυλικού Factory, αλλά και σχεδόν να… αφοριστεί από την Καθολική Εκκλησία λόγω του «βλάσφημου» βίντεο για το «Alejandro».

Το YouTube είναι προφανώς το δικό της MTV. Κάθε οπτικό υπερθέαμα που παρουσιάζει, ζωντανό ή στουντιακό κυκλοφορεί αστραπιαία παντού. Στην 73η απονομή των Χρυσών Σφαιρών, η Gaga είναι εκεί για να παραλάβει βραβείο για τον ρόλο της στο τηλεοπτικό American Horror Story. Κάτι μας λέει πως φέτος η σκηνή θα είναι αρκετά μεγαλύτερη. Και το αγαλματάκι θα έχει τη μορφή του κυρίου Οσκαρ…

Οι σταθμοί της

– Το 1986 γεννιέται, με ιταλικές και γαλλο-καναδικές ρίζες.

– Το 2006 ξεκινά τις παραστάσεις του «The Ultimate Pop Burlesque Rockshow», παρέα με τη Lady Starlight. Ταυτόχρονα υιοθετεί την περσόνα της Gaga.

– To 2008 κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ της με τίτλο «Fame», που πηγαίνει εξαιρετικά, αναδεικνύοντας τα «Just Dance» και «Poker Face».

– Το 2009 ο παραπάνω δίσκος συμπληρώνεται από οκτώ κομμάτια, μεταξύ των οποίων τα «Bad Romance» και «Telephone», που πάνε κατευθείαν στην κορυφή των τσαρτ.

– Το 2011 κυκλοφορεί το «Born This Way», το οποίο ακολουθείται από παγκόσμια περιοδεία με έσοδα άνω των 180 εκατ. δολαρίων.

– Το 2013 βγαίνει το «Artpop», με ανάμεικτες κριτικές. Εν τω μεταξύ, η Gaga κάνει σύντομες εμφανίσεις σε φιλμ όπως το «Machete Kills» και το σίκουελ του «Sin City».

– Το 2014 συνεργάζεται με τον Τόνι Μπένετ, σε ένα τζαζ άλμπουμ με τίτλο «Cheek to Cheek», το οποίο αναδεικνύει τις σπουδαίες φωνητικές της ικανότητες.

– Το 2015 τραγουδάει ζωντανά στην 87η τελετή των Οσκαρ και αποθεώνεται.

– Το 2016 βραβεύεται για την ερμηνεία της στην 5η σεζόν του «American Horror Story». Ταυτόχρονα κυκλοφορεί το «Joanne», εμφανώς διαφοροποιημένο από προηγούμενα.

– Το 2017 δίνει ένα εντυπωσιακό σόου στο ημίχρονο του αμερικανού Super Bowl.

– Το 2018 πρωταγωνιστεί στο «Ενα αστέρι γεννιέται» του Μπράντλεϊ Κούπερ, ο οποίος την επέλεξε ανάμεσα σε υποψήφιες όπως η Μπιγιονσέ και η Λάνα Ντελ Ρέι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή