«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» σήμερα με την «Κ»: Οι αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές της Ρένας Βλαχοπούλου

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» σήμερα με την «Κ»: Οι αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές της Ρένας Βλαχοπούλου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννημένη θεατρίνα η Ρένα Βλαχοπούλου σφράγισε με την μοναδική της προσωπικότητα τους χαρακτήρες που ενσάρκωνε στην μεγάλη οθόνη αλλά και στην σκηνή. Από «βασίλισσα της τζαζ» σε «θηλυκό Τσάρλι Τσάπλιν της Ελλάδας» πάντα μάγευε το κοινό με την ικανότητά της να αυτοσαρκάζεται και να τσαλακώνει την εικόνα της. 

Με αφορμή τον δεύτερο τόμο της σπουδαίας σειράς «Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» με τις προσεγμένες βιογραφίες αγαπημένων ηθοποιών της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου δια χειρός Μάκη Δελαπόρτα, που κυκλοφορεί σήμερα με την Καθημερινή, η «Κ» θυμάται μέσα από φωτογραφίες τις αξέχαστες σκηνές που πρωταγωνίστησε η «Μεγάλη Κυρία» της κωμωδίας, Ρένα Βλαχοπούλου. 

Το 1962 ο Γιάννης Δαλιανίδης ξεκίνησε την προετοιμασία για το «Μερικοί το προτιμούν κρύο». Εκεί προέκυψε ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Ρένας. Η μεγάλη αδελφή της οικογένειας, γεροντοκόρη, κωμική και με τραγουδιστικές ικανότητες.

Ο Λάκης (Ντίνος Ηλιόπουλος) και η Ρένα (μεγάλη αδελφή του) σε μια από τις ξεκαρδιστικές σκήνές της ταινίας του Δαλιανίδη – μαζί με εκείνο το χορό της Ρένας με τον Δημήτρη Καλλιβωκά – «Μερικοί το προτιμούν κρύο».

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» σήμερα με την «Κ»: Οι αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές της Ρένας Βλαχοπούλου-1

Η οικογένεια σε μια από τις εξόρμησεις της στα όρη και στα βουνά για ναβρεθεί ο κατάλληλος γαμπρός για την ατίθαση Ρένα. 

Η πρώτη ταινία που γύρισε μετά την επιστροφή της στον Φίνο για τρία χρόνια (1966-1969), η πρώτη ταινία που γύρισε ήταν η «Παριζιάνα». Η ίδια τη θεωρούσε, σύμφωνα με τον Μάκη Δελαπόρτα, μια από τις καλύτερες ταινίες της, καθώς το σενάριο ήταν καλογραμμένο, η μουσική και τα τραγούδια του Πλέσσα καταπληκτικά και το καστ ιδανικό. 

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» σήμερα με την «Κ»: Οι αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές της Ρένας Βλαχοπούλου-2

«Σούζη τρώς! Και ψεύδεσαι και τρώς!» και «Κρεοπωλείο η αφθονία έγινες!». Η Ρένα Πασχαλίδου ακούει τα σχολιανά της από τη μοδίστρα της γειτονιάς Πελαζί ντε Παρί στην «Παριζιάνα» (1969) του Γιάννη Δαλιανίδη. 

Εκτός από την «Παριζιάνα» μια απο τις αγαπημένες ταινίες της Ρένας ήταν «Η χαρτοπαίκτρα» (1964). Στην πραγματική ζωή έπαιζε λίγο χαρτάκι μόνο για το κέφι της λέει ο Μάκης Δελαπόρτας, ο οποίος εξομολογείται ωστόσο ότι ήταν προληπτική σαν την πρωταγωνίστρια της ταινίας, Αλέκα. 

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» σήμερα με την «Κ»: Οι αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές της Ρένας Βλαχοπούλου-3

Αξέχαστη η σκηνή με τη Σαπφώ Νοταρά, την υπηρέτριά της στη θρυλική Χαρτοπαίχτρα που ήταν το «γούρι» της όταν βέβαια δεν χασμουριόταν. 

Πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας και πηγή αστείρευτου γέλιου αποτελεί η σκηνή του πλέιμπακ του τραγουδιού «Εχω στενάχωρει καρδιά» για τις ανάγκες της ταινίας «Ραντεβού στον αέρα» του 1965 δίπλα στον Κώστα Βουτσά.

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» σήμερα με την «Κ»: Οι αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές της Ρένας Βλαχοπούλου-4

Η χαρακτηριστική σκηνή του πλέιμπακ από την ταινία Ραντεβού στον αέρα του Γιάννη Δαλιανίδη το 1965.

Με το μιούσικαλ «Κάτι να καίει» (1965) του Γ. Δαλιανίδη, η Ρένα έγινε πολύ δημοσιλής και οι ταινίες της έκτοτε συναγωνίζονταν σε εμπορικότητα εκείνες της Αλίκης Βουγιουκλάκη και της Ζωής Λάσκαρη. 

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» σήμερα με την «Κ»: Οι αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές της Ρένας Βλαχοπούλου-5

Χαρακτηριστική σκηνή η συνάντηση της Σοφίας με τον Ντίνο στην παραλία  όπου προσπαθεί να τον πείσει να παντρευτούν για να πάρει την κληρονομιά του θείου Περικλή από την Αμερική. 

Οι ταινίες «Φωνάζει ο κλέφτης», «Μια τρελλή τρελλή σαραντάρα» και «Η κόμισσα της Κερκύρας» συνπληρώνουν τη λίστα με τις αγαπημένες ταινίες της ταλαντούχας Ρένας. 

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» σήμερα με την «Κ»: Οι αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές της Ρένας Βλαχοπούλου-6

Το έργο «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά πρωτοανέβηκε σο θέατρο με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Αρώνη.

Η κινηματογραφική εκδοχή από τον Γ. Δαλιανίδη, τον ρόλο της Λίας ερμηνεύει η Ρένα δίπλα στον γλυκό κινηματοπγραφικό της παρτενέρ, Ντ. Ηλιόποπουλο και τον εξαιρετικό Δ. Παπαγιαννόπουλο. Αξέχαστη σκηνή όταν ο στρατηγός εμφανίζεται με τη πιτζάμα και ακούει τα σχολιανά του. 

Η συνταγή του επιτυχημένου ρόλου της ώριμης χήρας που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της επαναλήφθηκε και στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Ζητείται επειγόντως γαμπρός», του 1971. 

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» σήμερα με την «Κ»: Οι αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές της Ρένας Βλαχοπούλου-7

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή