Νέες ταινίες: Από τον Μέρκιουρι στη ματωμένη πλατεία

Νέες ταινίες: Από τον Μέρκιουρι στη ματωμένη πλατεία

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bohemian Rapsody ***½

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σίνγκερ

Ερμηνείες: Ράμι Μάλεκ, Λούσι Μπόιντον, Μπεν Χάρντι

Οι θρυλικοί Queen μεταφέρονται στο μυθοπλαστικό σινεμά, σε μια ταινία που δεν θα μπορούσε παρά να είναι επικεντρωμένη στον μεγάλο Φρέντι Μέρκιουρι. Ο Ράμι Μάλεκ («Mr. Robot») ερμηνεύει με πάθος και αφοσίωση τον τελευταίο, από τα πρώτα χρόνια του σχηματισμού της μπάντας μέχρι την κορύφωση της δόξας του και τη συναυλία του «Live Aid», μπροστά σε 100.000 θεατές. Η σχέση με τη σύζυγό του, Μέρι Οστιν, καθώς και οι συνακόλουθες με άνδρες, είναι επίσης σημαντικές εδώ, αν και κάπως… προβληματικές ως προς την εκτέλεση.

Είναι πραγματικά υποδειγματικός ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται η δημιουργική διαδικασία αλλά και η σχέση με το κοινό μιας μπάντας-μύθου. Η εικόνα των εμβρόντητων Queen να παρακολουθούν ένα ατελείωτο πλήθος που τραγουδά στο Ρίο της Βραζιλίας, είναι η αισθητοποίηση του ανθρώπινου δέους μπροστά σε κάτι μεγαλειώδες. Η ισορροπία δράματος και χιούμορ είναι επίσης σχεδόν ιδανική, χωρίς αχρείαστο μελό και με συγκίνηση που προκύπτει αβίαστα σαν τις απίθανες οκτάβες που ανεβοκατεβαίνει η φωνή του Μέρκιουρι/Μάλεκ· οι ερμηνείες των τραγουδιών αποτελούν αμάλγαμα των δυο τους, με σκοπό τη μέγιστη φυσικότητα. Το φυσικό-ρεαλιστικό στοιχείο, ωστόσο, κάπου εκεί εξαντλείται. Για να το θέσουμε απλά, σε ένα σύνολο με πολύ ροκ εν ρολ, το σεξ και τα ναρκωτικά που συμπληρώνουν το γνωστό τρίπτυχο απλώς δεν υπάρχουν. Η απουσία τους, ένεκα του χαρακτηρισμού PG-13, δεν καταστρέφει ακριβώς την ατμόσφαιρα, αποτελεί όμως παραφωνία σε ένα κατά τα άλλα υπέροχο κοντσέρτο.

Peterloo ***

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Μάικ Λι

Ερμηνείες:  Ρόρι Κινίαρ, Μαξίν Πικ, Νιλ Μπελ

Τέσσερα χρόνια μετά τη μάχη του Βατερλώ, τα κατώτερα οικονομικά στρώματα της Βρετανίας μαστίζονται από την ανέχεια, εξαιτίας της μηχανοποίησης που μειώνει τα μεροκάματα, αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης να εισάγει σιτηρά. Στην εργατούπολη του Μάντσεστερ οι κάτοικοι οργανώνονται με σκοπό να εξωτερικεύσουν τη διαμαρτυρία τους και να απαιτήσουν δημοκρατική εκπροσώπηση της περιοχής τους στη Βουλή. Η κορύφωση θα έρθει στο γεγονός που έμεινε στην ιστορία ως η Σφαγή του Peterloo.

Στη σημερινή εποχή, όπου η κουβέντα περί εργασιακών δικαιωμάτων φουντώνει ξανά στη Βρετανία, ο Μάικ Λι ανατρέχει στην Ιστορία, για να υπενθυμίσει ίσως στους συμπατριώτες του το χαμένο τους αγωνιστικό πνεύμα. Το κάνει δε με ένα αργόσυρτο φιλμ, διάρκειας δυόμισι ωρών, το οποίο αναλώνεται υπερβολικά σε εξεγερτικούς λόγους, οι οποίοι θα μπορούσαν να οικονομούνται καλύτερα. Από την άλλη, καταφέρνει να φωτίσει ποικίλες πτυχές του ευρισκόμενου στα σπάργανα δημοκρατικού – εργατικού κινήματος. Με μπόλικο ρεαλισμό, που ξεκινά από τα πρόσωπα των ανθρώπων και φτάνει ώς την τελική, εξαιρετικά καλοστημένη, σκηνή της μάχης, το φιλμ του Λι αποτελεί μια ελεγεία στο δημοκρατικό ιδεώδες, δίχως να αφήνει απ’ έξω και τις παραφωνίες ενός μαζικού κινήματος. Κάποιοι χαρακτήρες και καταστάσεις μοιάζουν, βέβαια, αρκετά σχηματικές, όμως το πνεύμα και η ουσία της ταινίας είναι πεντακάθαρα.

Ο Καρυοθραύστης και τα Τέσσερα Βασίλεια **½

Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ, Τζο Τζόνστον

Ερμηνείες:  Κίρα Νάιτλι, Μόργκαν Φρίμαν, Μακένζι Φόι

Παραμύθι επί της οθόνης

Ο πασίγνωστος μύθος του Καρυοθραύστη μεταφέρεται στην οθόνη από την Ντίσνεϊ, σε ένα κινηματογραφικό παραμύθι που ανοίγει τη χριστουγεννιάτικη… σεζόν. Αναζητώντας τη φυγή από τη σκληρή πραγματικότητα –έχει χάσει τη μητέρα της–, η έφηβη Κλάρα θα βρεθεί σε έναν μυστηριώδη παράλληλο κόσμο, γεμάτο από μυθικά όντα όπως η Ζαχαρένια Νεράιδα, η Κόκκινη Μητέρα και φυσικά ο Καρυοθραύστης. Ο τελευταίος θα τη βοηθήσει στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τη γαλήνη στο παραμυθένιο βασίλειο, που έχει γίνει άνω – κάτω. Λαμπερή εκτέλεση, αλλά και πρωταγωνιστές στη κλασική παιδική ιστορία.

Οι στάχτες μιας αγάπης ***½

Σκηνοθεσία: Ζία Ζανγκέ

Ερμηνείες:  Ζάο Τάο, Λιάο Φαν, Ζου Ζενγκ

Ενας ανέφικτος έρωτας

Ο Ζία Ζανγκέ των «Ακίνητων Ζωών» επιστρέφει με ακόμα ένα δράμα που έχει στο φόντο του τη σύγχρονη, ραγδαία μεταβαλλόμενη κινεζική κοινωνία. Σε μια παρακμάζουσα επαρχιακή πόλη, ο μικρομαφιόζος Μπιν δέχεται επίθεση και γλιτώνει παρά τρίχα, χάρη στην παρέμβαση της συντρόφου του, Κιάο. Εκείνη, ωστόσο, καταλήγει για μία πενταετία στη φυλακή, με τους δυο τους να προσπαθούν στη συνέχεια να αναβιώσουν μια ήδη κατεστραμμένη σχέση. Ο Ζανγκέ δημιουργεί μια ιστορία ανέφικτου έρωτα, με δύο ανθρώπους που χωρίζουν και ξανασμίγουν στη διάρκεια μιας 15ετίας, κατά την οποία η χώρα τους αλλάζει τρομερά.

Suspiria **

Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο

Ερμηνείες: Ντακότα Τζόνσον, Τίλντα Σουίντον

Χορεύοντας με τον τρόμο

Η κλασική ταινία τρόμου του Ντάριο Αρτζέντο αποκτά ριμέικ διά χειρός Λούκα Γκουαντανίνο («Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου»). Ο Ιταλός σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του διασκευάζουν πλήρως την ιστορία, κρατώντας μόνο τον πυρήνα, σύμφωνα με τον οποίο η Σούζι, μια Αμερικανίδα μπαλαρίνα, φτάνει σε μια διάσημη σχολή χορού του Βερολίνου, για να ανακαλύψει σταδιακά τα τρομερά μυστικά της. Το φιλμ είναι ανά διαστήματα εντυπωσιακό οπτικά, ωστόσο το (ενδιαφέρον) φιλοσοφικό ψυχολογικό κομμάτι του πνίγεται μέσα σε έναν ορυμαγδό ανούσιας βίας και περίπλοκης αφήγησης, που επιμηκύνει δίχως προφανή λόγο και τη διάρκειά του.

Εμείς…

Με σύνθημα «Κατάλληλο κάτω των 18», θα διεξαχθεί φέτος (7-9/12) το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν στο Μέγαρο Μουσικής περιλαμβάνουν 74 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, κινούμενα σχέδια αλλά και live action από όλο τον κόσμο. Η αυλαία θα ανοίξει με το «H Dilili στο Παρίσι» του Μισέλ Οσελό, παρουσία του σκηνοθέτη, ενώ το πλήρες πρόγραμμα μπορεί να αναζητηθεί στο athicff.com. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά σήμερα.

….και οι άλλοι

Η πορεία του «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά στο περασμένο Φεστιβάλ Βενετίας, φαίνεται πως θα συνεχίσει ανάλογα και στα βραβεία του βρετανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου. Συγκεκριμένα, η κωμωδία εποχής του Ελληνα κινηματογραφιστή είναι υποψήφια για 13 βραβεία, μεταξύ των οποίων εκείνα της Καλύτερης Ταινίας και του Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν – η ίδια θεωρείται και μεταξύ των οσκαρικών φαβορί. Από κοντά στις υποψηφιότητες ακολουθεί και το εξαιρετικό «Μια αμερικανική ληστεία» του Μπαρτ Λέιτον με 11, ενώ οκτώ έχει εξασφαλίσει το «Δεν ήσουν ποτέ εδώ» της Λιν Ράμσεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή