«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» με την «Κ» της Κυριακής: Η βιογραφία της «Εθνικής Σταρ», Αλίκης Βουγιουκλάκη

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» με την «Κ» της Κυριακής: Η βιογραφία της «Εθνικής Σταρ», Αλίκης Βουγιουκλάκη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «πιο λαμπρό αστέρι» του ελληνικού κινηματόγράφου είναι αφιερωμένος ο έκτος τόμος της εκδοτικής σειράς «Μεγάλοι Έλλληνες Ηθοποιοί» που κυκλοφορεί Κυριακή (11/11) με την «Καθημερινή».

Η Αλίκη Βουγουκλάκη υπήρξε μια πρωταγωνίστρια που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος ηθοποιός και μεταμορφώθηκε σε εθνικό σύμβολο. Το λαμπρό και αισιόδοξο χαμόγελό της, μέσα από το λευκό πανί της μεγάλης οθόνης, ήταν επί δεκαετίες το αντίδοτο στην γκρίζα καθημερινότητα ενός ολόκληρου λαού. 

Πάντα λαμπερή, η Αλίκη υπήρξε «απόμακρη, τελειομανής και για κάποιους, πολύ σκληρή» σύμφωνα με τον Μάκη Δελαπόρτα που υπογράφει τις άγνωστες πτυχές της ζώης της αλλά και τους σταθμούς στην καριέρα της.

«Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Μανταλένα», «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλία», «Υπολοχαγός Νατάσα», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Η αρχόντισα και ο αλήτης» είναι μόνο μερικές από τις ταινίες που πρωταγωνίστησε η εμπορικότερη, δημοφιλέστερη και πιο ακριβοπληρωμένη Ελληνίδα ηθοποιός.

«Μεγάλοι Ελληνες Ηθοποιοί» με την «Κ» της Κυριακής: Η βιογραφία της «Εθνικής Σταρ», Αλίκης Βουγιουκλάκη-1

Οι κινηματογραφικοί της ρόλοι, άλλοτε ως χαριτωμένη σκανδαλιάρα μαθήτρια ή πλουσιοκόριτσο που επαναστατεί εναντίον του πλούσιου πατέρα της και άλλοτε ως φτωχή και ασήμαντη κοπέλα που καταφέρνει να ανέβει κοινωνικά, να επιτύχει και να δοξαστεί, της εξασφάλισαν σπάνια δημοτικότητα. 

Το 1960, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α' Γυναικείου ρόλου στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία Μανταλένα, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.

Μεγάλη στιγμή στην καριέρα της, η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα» καθώς  ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για τρεις δεκαετίες. Η εμπορική κάμψη που σημειώθηκε στον ελληνικό κινηματογράφο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ώθησε την Αλίκη να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με το θέατρο, ανεβάζοντας συνολικά πάνω από 53 θεατρικές παραστάσεις.

Η «Εθνική Σταρ» άφησε την τελευταία της πνοή στις 23 Ιουλίου 1996 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενώ ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή