Η αφρόκρεμα του χορού στην Αθήνα

Η αφρόκρεμα του χορού στην Αθήνα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα τον Φεβρουάριο θα μπορούσε και να ονομαστεί ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του σύγχρονου χορού. Μετά τα μεγάλα οικογενειακά θεάματα των Χριστουγέννων που αποτελεί παράδοση να περιλαμβάνουν παραστάσεις κλασικού μπαλέτου με έργα ρεπερτορίου ως επί το πλείστον, ο επόμενος μήνας αλλάζει την ατμόσφαιρα. Οι τρεις παραστάσεις που περιμένουμε –ξεκινώντας από το Μέγαρο Μουσικής και το Nederlands Dans Theater 1, και συνεχίζοντας στη Στέγη με το έργο «A Quiet Evening of Dance» και στην Ελληνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με τη «Σκουριά» (Herrumbre) σε χορογραφία Νάτσο Ντουάρτο– δίνουν την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό που αγαπά τον σύγχρονο χορό να απολαύσει νέες και ενδιαφέρουσες παραγωγές υψηλών προδιαγραφών, με πρωτοποριακές χορογραφίες και εξαιρετικούς χορευτές στην καλλιτεχνική ακμή τους.

Ο μήνας αρχίζει με το κορυφαίο χορευτικό σύνολο Nederlands Dans Theater 1 (1/2 – 4/2), τακτικό μας επισκέπτη αλλά πάντα εξαιρετικό, που παρουσιάζει τρεις χορογραφίες: το «Safe as Houses» (Aσφαλές όπως τα σπίτια) των Σολ Λεόν και Πολ Λάιτφουτ, την «Partita for 8 Dancers» (Παρτίτα για 8 χορευτές) της Κρίσταλ Πάιτ και το ολοκαίνουργιο «Walk the Demon» (Βόλτα με τον δαίμονά σου) του Μάρκο Γκέκε. Η ομάδα που εδώ και έξι δεκαετίες αφήνει το στίγμα της στην παγκόσμια χορευτική σκηνή, έχει έδρα τη Χάγη και ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο για το φανατικό κοινό της. Στο ρεπερτόριό της συμπεριλαμβάνονται έργα σημαντικότατων χορογράφων και διαθέτει χορευτές με ερμηνευτικές ικανότητες και εντυπωσιακή τεχνική. Μότο τους, η ρήση του καλλιτεχνικού διευθυντή Πολ Λάιτφουτ: «Το θέμα είναι η καλλιτεχνική δημιουργία, όχι μόνο η χορογραφία». Το πρώτο από τα τρία έργα της παραγωγής που θα απολαύσουμε στο Μέγαρο, προϊόν της συνεργασίας του Λάιτφουτ με τον Λεόν, είναι εμπνευσμένο από το «Κινεζικό βιβλίο των αλλαγών I Ching» και βασίζεται σε μελωδίες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Το δεύτερο έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του πριν από μερικούς μήνες στη Χάγη και μιλά με τον τρόπο της χορογράφου Κρίσταλ Πάικ για την αλήθεια που βρίσκεται μέσα στη μουσική τής σύγχρονης Αμερικανίδας συνθέτριας Κάρολιν Σο. Το τρίτο, «Η βόλτα με τον δαίμονά σου», δίνει φωνή στην κίνηση των χορευτών, οι οποίοι δηλώνουν με το σώμα τους αλλά επίσης με λόγια και ήχους την παρουσία τους στη σκηνή.

Η αφρόκρεμα του χορού στην Αθήνα-1

Οι άριστοι Nederlands Dans Theater 1 χορεύουν στο Μέγαρο.

Για τον σπουδαίο Αμερικανό χορογράφο και πλέον, στα 70 του χρόνια, φιλόσοφο του σύγχρονου χορού Ουίλιαμ Φορσάιθ, που η παραγωγή του «Α Quiet Evening of Dance» έρχεται στη Στέγη (6-10/2) δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Το ελληνικό κοινό έχει συναντηθεί και στο παρελθόν μαζί του χάρη στο Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά κάθε ευκαιρία να ξαναδούμε το λιτό, καθαρό, απολύτως προσωπικό χορογραφικό του ύφος και ήθος, δεν χάνεται. Ο Φορσάιθ δημιουργεί κόσμους ολόκληρους με μοναδικά μέσα το ανθρώπινο σώμα, τον χώρο και τον χρόνο, μεταβάλλοντας τον χορό σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, τόσο για τους χορευτές όσο και για το κοινό του. Αυτό ισχύει και για τα τέσσερα έργα που συνθέτουν την παραγωγή που θα δούμε εδώ – δύο αναβιώσεις παλαιότερων και δύο νέες δημιουργίες. Σε μια εποχή που ο σύγχρονος χορός εμπεριέχει όλο και περισσότερο τις άλλες τέχνες – εικαστικά, θέατρο, visuals, o Φορσάιθ δεν διστάζει να μας δείξει τα μυστικά της τέχνης του μέσα από μινιμαλιστικές δημιουργίες που φέρνουν στη γυμνή σκηνή, χορευτές που «κουρδίζουν» την κίνησή τους στη σιωπή.

H «Σκουριά»

Την ίδια ημέρα, στις 6 Φεβρουαρίου, κάνει πρεμιέρα στην ΕΛΣ η παράσταση «Σκουριά» του Ισπανού χορογράφου και διευθυντή του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου Νάτσο Ντουάρτο (έως 17/2). Ο τίτλος της παραγωγής υποδηλώνει επίσης το περιεχόμενο: μια παράσταση χορού για τη φθορά της ψυχής, που αντιμετωπίζει με μοναδική ευαισθησία τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης.

Ο χορογράφος σημειώνει: «Εχοντας κουραστεί να βλέπω εικόνες βίας και βασανιστηρίων κάθε είδους, αισθάνθηκα την ανάγκη να μεταφράσω όλον αυτόν τον τρόμο σε κίνηση. Το “Herrumbre” είναι ένα κάλεσμα να προβληματιστούμε, όχι ένα δογματικό έργο. Θέλω να προκαλέσω ανθρώπους να μελετήσουν αυτό το θέμα – ένα ζήτημα που συμβαίνει καθημερινά σε όλον τον κόσμο και όχι τόσο μακριά από εμάς».

Αυτή η νέα παραγωγή, πέρα από μια χορευτική παράσταση, αποτελεί μια καλλιτεχνική δήλωση ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.

Ο περιζήτητος Νάτσο Ντουάρτο πρόκειται να έρθει στην Αθήνα προκειμένου να δουλέψει την ήδη επιτυχημένη και δημοφιλή χορογραφία του με την ορχήστρα, τους πρώτους χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή