Με γνώση και νεανική ορμή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) παρουσιάζει τη δουλειά της στο κοινό. Υπήρξε ανέκαθεν μια «ανοιχτή κοινωνία», που επεδίωκε στα χρόνια της μαθητείας να προσφέρει στους φοιτητές όχι μόνον τεχνική αρτιότητα αλλά και ουσιαστική σπουδή στην τέχνη τους. Η φετινή εκπαιδευτική χρονιά ολοκληρώνεται με μια χορευτική παράσταση υψηλού επιπέδου, που προετοιμάστηκε από τους φοιτητές με την καθοδήγηση σπουδαίων χορογράφων και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο τίτλος της είναι ενδεικτικός του περιεχομένου: «Growing!» – σε ελεύθερη απόδοση «Μεγαλώνοντας!».

Η παράσταση αποτυπώνει μια μοναδική στιγμή στην πορεία ενός χορευτή, ακριβώς πριν από την «εκτίναξή» του στον επαγγελματικό στίβο με όλα τα εφόδια που του έχει δώσει η σπουδή του μαζί με την ορμή και τη φρεσκάδα της ηλικίας. Πέντε χορογράφοι, ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Σίριλ Μπάλντι, η Μαρκέλλα Μανωλιάδη, ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Φωνιαδάκης, υφαίνουν με τον προσωπικό τους εκφραστικό τρόπο τον καμβά μιας σφιχτοδεμένης παρουσίασης υψηλών απαιτήσεων, με χορογραφίες που είτε δημιουργήθηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη παράσταση είτε έγιναν για διάσημα χορευτικά σχήματα του εξωτερικού και στην πορεία των προηγούμενων μηνών δουλεύτηκαν εκ νέου στη σχολή. Στο «Growing!» συμμετέχουν 61 χορευτές, οι περισσότεροι από τους τελειόφοιτους, αλλά παίρνουν μέρος επίσης φοιτητές του δεύτερου έτους όπως και απόφοιτοι προηγουμένων χρόνων. «Αυτοί οι νέοι καλλιτέχνες», λέει στην «Κ» η διευθύντρια της σχολής, Βίκυ Μαραγκοπούλου, «στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών μαζί με τη μελέτη και την εντατική δουλειά στη σχολή βίωσαν τη σπάνια εμπειρία της συνεργασίας με διεθνώς καταξιωμένους χορογράφους. Η σε βάθος και μακρόχρονη προετοιμασία αποτελεί συστατικό στοιχείο της εκπαίδευσης που επιδιώκουμε να προσφέρουμε στην ΚΣΟΤ, δημιουργώντας χορευτές που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής». 

Με μια ματιά στο πρόγραμμα, είναι σαφές ότι θα παρακολουθήσουμε μια παράσταση με χορογραφίες διαφορετικού ύφους και υψηλής ποιότητας. Οι Ελληνες χορογράφοι που συμμετέχουν είναι ήδη γνωστοί για τη δουλειά τους στο εξωτερικό, ενώ ο Σίριλ Μπάλντι, ένας από τους παλιότερους συνεργάτες του ιδιοφυούς Ουίλιαμ Φορσάιθ, μεταφέρει στο έργο του «A dance for many» τη σοφία και την εμπειρία του μεγάλου δασκάλου του. «Η Ελλάδα έχει σπουδαία ταλέντα», λέει στην «Κ» η Βίκυ Μαραγκοπούλου, η οποία έχει μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο του σύγχρονου χορού ως επί χρόνια διευθύντρια και εμψυχώτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. «Είμαι άνθρωπος μια άλλης γενιάς, που προσπάθησε να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη αυτής της τέχνης», σχολιάζει. «Πλέον αισθάνομαι ευτυχής με τις διακρίσεις Ελλήνων χορευτών, χορογράφων και θεωρητικών του χορού παγκοσμίως».

Εως 6/7, Πειραιώς 260, Δ΄.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή