Ο τελευταίος χορός του Αλεξάνταρ Νέσκωβ

Ο τελευταίος χορός του Αλεξάνταρ Νέσκωβ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «Κακοφυλαγμένη κόρη» είναι ένα κλασικό κωμικό μπαλέτο, από τα πλέον δημοφιλή και αγαπητά στα παιδιά. Στην παραγωγή της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2009-10, αυτό το διάσημο μπαλέτο του 18ου αιώνα παρουσιάστηκε σε χορογραφία του Φρέντερικ Αστον σε μια κωμική, χαρούμενη παράσταση. Η Ευρυδίκη Ισαακίδου, α΄ χορεύτρια της ΕΛΣ, χόρεψε τον ρόλο της Λιζ και ο Αλεξάνταρ Νέσκωβ τον Κόλας. «Ηταν μια πολύ δύσκολη χορογραφία και δουλέψαμε σκληρά μαζί για να την προετοιμάσουμε. Γι’ αυτό στο τέλος κάθε παράστασης μου έφερνε πάντοτε ένα κρουασάν με σοκολάτα!» θυμάται εκείνη. «Ημασταν φίλοι, είχαμε τους δύο κεντρικούς ρόλους σε μια εξαιρετική παραγωγή, και επάνω στη σκηνή χορεύαμε και γελούσαμε», θυμάται η Ευρυδίκη Ισαακίδου.

Την αναζητήσαμε με αφορμή το οδυνηρό γεγονός της ξαφνικής απώλειας του πολύ αγαπημένου σε όλους Αλεξάνταρ Νέσκωβ, για τον οποίο η «οικογένεια» της ΕΛΣ λυπάται βαθιά. Ο Σάσα, όπως τον φώναζαν φίλοι και συνάδελφοι, α΄ χορευτής της ΕΛΣ από το 1998 και δάσκαλος τα τελευταία χρόνια, «έφυγε» από τη ζωή αιφνίδια πριν από δύο ημέρες σε ηλικία 50 ετών. «Ο Σάσα υπήρξε ο πρώτος παρτενέρ στο ξεκίνημά μου. Αυτός ο ήρεμος, υποστηρικτικός, δοτικός, πραγματικά ευγενικός άνθρωπος ήταν σπάνιος συνεργάτης και αληθινός καλλιτέχνης. Ηξερες ότι μπορούσες να στηριχτείς επάνω του, σε έκανε να νιώθεις ασφαλής στα χέρια του», λέει η κυρία Ισαακίδου. «Μου έδινε πάντοτε δύναμη πριν βγούμε στη σκηνή και όταν χορεύαμε, στα μάτια του έβλεπα την αλήθεια της τέχνης του».

Ο Αλεξάνταρ Νέσκωβ ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία για περισσότερο από 20 χρόνια στη Λυρική Σκηνή όλους τους μεγάλους ρόλους του ρεπερτορίου και το κοινό τον ξεχώρισε από νωρίς για τη στιβαρή τεχνική του, την εκφραστικότητα και την ευαισθησία των ερμηνειών του. Γεννημένος στη Σερβία, σπούδασε χορό στην εθνική σχολή χορού της πατρίδας του και εργάστηκε στα εθνικά μπαλέτα της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα και με τη διδασκαλία του χορού. Τα τελευταία χρόνια στην ΕΛΣ εργαζόταν ως répétiteur (διδασκαλία χορογραφίας), καθώς επίσης ως βοηθός και καθηγητής στη σχολή χορού της ΕΛΣ, ενώ είχε διδάξει και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή