Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, διεθνές και… υπεύθυνο

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, διεθνές και… υπεύθυνο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόση φύση υπάρχει μέσα στον άνθρωπο, πώς αντιδρά το σώμα στον κίνδυνο και πού θα μας οδηγούσε το ένστικτο της επιβίωσης εάν βαδίζαμε σε ένα από τα πιο παλιά δάση της Ευρώπης; Αυτές οι ερωτήσεις αποτελούν τον θεματικό πυρήνα της παραγωγής με τίτλο «Traces» («Ιχνη»), με την οποία ξεκινά το 26ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (21- 30/8).

Ο σκηνοθέτης, χορογράφος και ηθοποιός Βιμ Βαντεκέιμπους επιστρέφει εδώ μετά αρκετά χρόνια και μαζί με την ομάδα Ultima Vez παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα έργο που ιχνηλατεί την προσωπική του διαδρομή, αλλά και τη διαδρομή της ανθρωπότητας έως τα βάθη της συλλογικής μνήμης. Δέκα χορευτές κινούνται στη σκηνή υπό τους ήχους εναλλακτικής ροκ και σύγχρονης τζαζ και η παράσταση, που παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο Κάστρου, υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα έναρξη.

Στον ίδιο χώρο, λίγο αργότερα (23/8), ο Ισραέλ Γκαλβάν, ένας από τους αστέρες του σύγχρονου φλαμένκο, που με τη δουλειά του επαναπροσδιόρισε το είδος, θα παρουσιάσει το «Solo: Revolution without music», χωρίς μουσική, αλλά στον ρυθμό που δημιουργούν το σώμα και η φωνή.

Οπως είναι φανερό, με προσαρμοστικότητα, γνώσεις και αισιοδοξία καταρτίστηκε το πρόγραμμα των 10 ημερών αυτής της διεθνούς γιορτής του χορού, που περιλαμβάνει, εκτός Ελλήνων, και διεθνείς καλλιτέχνες και ομάδες. Δυστυχώς, τα νέα υγειονομικά μέτρα απαγορεύουν την παρουσίαση θεαμάτων σε δημόσιους χώρους με όρθιους θεατές, οπότε το φεστιβάλ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ΥΠΠΟΑ. «Επειδή η εικόνα αλλάζει συνεχώς, θα γίνουν οι τεχνικές προσαρμογές που απαιτούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνουμε», μας δήλωσαν σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής παραστάσεων στη κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη ρήση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, χορεύτριας και χορογράφου Λίντας Καπετανέα, ότι η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί «σε συνθήκες αντίξοες αλλά όχι αξεπέραστες». Η πόλη της Καλαμάτας, που στηρίζει με συνέπεια τον θεσμό εδώ και χρόνια, θα φιλοξενήσει κάποιες παραστάσεις στο φράγκικο κάστρο της. Αλλες θα γίνουν στον Εναλλακτικό χώρο του Μεγάρου Χορού, που «ανοίγει» για τους θεατές με ένα απρόβλεπτο ντουέτο, τη θεατρική σκηνοθέτιδα Πέτρα Τεϊνοροβά και την κορυφαία χορεύτρια Τερέζα Οντροβά στο «Same same» (23/8).  Το δεύτερο Σαββατοκύριακο (29-30/8) πρωταγωνιστές είναι οι Peeping Tom με το τελευταίο τους έργο, «Diptych», και ο Βικτόρ Τσέρνιτσκι, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το «Pli». Συνολικά, το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει 21 παραγωγές. Για το πλήρες πρόγραμμα,

www.kalamatadancefestival.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή