Ο αληθινός έρωτας… ο πόνος και η προδοσία

Ο αληθινός έρωτας… ο πόνος και η προδοσία

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Λίμνη των Κύκνων είναι το ιδανικό έργο για να εκφραστώ. Ο έρωτας σε αυτό το μπαλέτο ενσαρκώνεται με τέτοια αγνότητα, που μοιάζει μη πραγματικός. Τόσο εξωπραγματικός, που ένα κορίτσι μεταμορφώνεται σε κύκνο, δεν είναι υπέροχο; Οι δύο ερωτευμένοι μπορούν να αγγίξουν ο ένας τον άλλον στη σκηνή χωρίς να ενοχλήσουν κανέναν, όμως καθώς εκείνη επιθυμεί να γίνει αληθινή γυναίκα, τα προβλήματα αρχίζουν. Το λατρεύω. Ο προσωπικός μου τίτλος για το έργο είναι “Λίμνη των κύκνων. Τρέλα: είσαι αληθινή;”. Ολα είναι ακραία σε αυτό το έργο, κυρίως η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας».

Ο Ρενάτο Τζανέλλα, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής και χορογράφος της ανατρεπτικής «Λίμνης των Κύκνων», που έκανε πρεμιέρα χθες στην κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κάθεται απέναντί μου. Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσουν οι πρόβες, μου είχε μιλήσει με ενθουσιασμό για τη νέα παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Αν και η συζήτηση μαζί του προέβλεπε ότι θα παρακολουθούσαμε μια εντυπωσιακή νέα βερσιόν του έργου, ανάλογη του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια, τίποτα δεν μπόρεσε να μας προετοιμάσει για τη «Λίμνη των Κύκνων» που είδαμε. Υπερπολυτελή γκλάμουρους κοστούμια από τη σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη στη δεύτερη συνεργασία της με τη Λυρική κι ένα σκηνικό τοπίο με κινηματογραφικές παρεμβολές να «ντύνουν» μία από τις πιο δραματικές και συγχρόνως ανθρώπινες βερσιόν της «Λίμνης»…

Ο μάγος Ρόθμπαρτ είναι ο ίδιος ο Μαύρος Κύκνος, μια γυναίκα μοιραία που φέρνει την καταστροφή. Η Οντέτ, η βασίλισσα των κύκνων που ξέραμε, είναι ένα απλό κορίτσι. Την πρωτοσυναντάμε χαμένη σε ένα δάσος. Δεν είναι από την αρχή ο κύκνος που περιμένουμε να δούμε. Θα χάσει σιγά σιγά την ανθρώπινη μορφή της όταν θα γνωρίσει την προδοσία. Τότε, σε μια πολύ δυνατή σκηνή του έργου, θα ξεκινήσει η μεταμόρφωσή της σε κύκνο.

Μια ξεχωριστή ομάδα

«Υπάρχει μια φωνή μέσα σου που σου λέει τι να κάνεις. Είμαι 52 ετών και έχω ένα μακρύ δρόμο πίσω μου. Σε κάθε περίπτωση, βλέπω πού βρίσκομαι και ποια ομάδα έχω απέναντί μου. Για μένα το Μπαλέτο της Λυρικής είναι μια ξεχωριστή ομάδα που ήταν έτοιμη να ανεβάσει τη “Λίμνη των Κύκνων”. Για το έργο αυτό άρχισα να δουλεύω εδώ και ένα χρόνο, ερευνώντας τη μουσική και την ιστορία του», μου λέει ο Ρενάτο Τζανέλλα. Τι θα μπορούσε, όμως, να αλλάξει σε ένα έργο-ορόσημο στην ιστορία του κλασικού χορού;

«Η “Λίμνη των Κύκνων” είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα  σύγχρονο έργο στο  οποίο  μπορούμε  να επανέλθουμε και να το ανακαλύψουμε ξανά  και  ξανά.  Εφτιαξα μια ιστορία γύρω από τον  λευκό και τον μαύρο κύκνο, δίνοντας  μεγαλύτερο βάρος απ’ ό,τι έχει δοθεί  έως  τώρα στον Ρόθμπαρτ, τον κακό μάγο  της υπόθεσης.  Εκανα αλλαγές,  όμως παρέμεινα  στο μονοπάτι  της ιστορίας που  γνωρίζουμε.  Επρεπε να είναι ένα παραμύθι, να είναι  εντυπωσιακό και  εκπαιδευτικό για το κοινό, να υπάρχουν  οι προσμονές,  που όμως θα βοηθήσουν  τους  θεατές να ακολουθήσουν  την  ιστορία που προτείνω».

Ο Ρενάτο Τζανέλλα έχει αλλάξει, επίσης, τους ρόλους της μητέρας και του δασκάλου του πρίγκιπα. Αναδεικνύει τον τελευταίο ως πολύ σημαντική φιγούρα, στην οποία η μητέρα/βασίλισσα –την οποία παρουσιάζει μόνη, δίχως σύζυγο– αναθέτει την ευθύνη να εκπαιδεύσει ως πατέρας τον πρίγκιπα στην πραγματικότητα της αληθινής ζωής. Η μητέρα είναι μια πολύ αυταρχική προσωπικότητα και η πρόκληση που δίνει στον γιο της είναι τεράστια. Τον πιέζει να βγει έξω στον κόσμο και να γνωρίσει τη γυναίκα που θα παντρευτεί. Του χαρίζει ένα κουτί το οποίο δεν ανοίγει παρά μόνον όταν ο πρίγκιπας γνωρίσει την αληθινή του αγάπη…

Το κλασικό pas de deux της Γ΄ Πράξης συνυπάρχει με ένα σύγχρονο casting show που θα αναδείξει τη νικήτρια νύφη του πρίγκιπα, με καλεσμένους εμβληματικές περσόνες της ποπ κουλτούρας! Τα κοστούμια της Σήλιας Κριθαριώτη τονίζουν την παραμυθένια, όμως και πιο σκοτεινή εκδοχή του χορογράφου, ο οποίος υπογράφει και τα σκηνικά της παράστασης. Μαέστρος της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής, ο εξαιρετικός Ηλίας Βουδούρης.

​​Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Αιμιλία Γάσπαρη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη, Νατάσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Στράτος Παπανούσης κ.ά. Οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν στις 18, 19, 21, 22 και 23/3. Ωρα έναρξης 8 μ.μ.

Με ανατροπές

Σύμφωνα με την αρχική υπόθεση, ο Ρόθμπαρτ έχει αιχμαλωτίσει κοπέλες και τις έχει μεταμορφώσει σε κύκνους έως ότου κάποιος βρεθεί να τους υποσχεθεί αληθινή αγάπη.

Στην εκδοχή του Τζανέλα, ο Ρόθμπαρτ είναι ο μαύρος κύκνος, μία γυναίκα η οποία και πάλι τις έχει απαγάγει, όμως αν κάποιος τους υποσχεθεί αγάπη, τότε ο μαύρος κύκνος πρέπει να τις ελευθερώσει – ωστόσο, δεν τις μεταμορφώνει σε κύκνους. Τη μεταμόρφωση τη χρησιμοποιεί όταν το κορίτσι καταλαβαίνει την προδοσία του πρίγκιπα και αρχίζει να μεταμορφώνεται σε κύκνο, εκφράζοντας έτσι τον πόνο της.

Το τέλος δεν είναι χαρούμενο. Δεν μπορεί κάποιος να υποσχεθεί αληθινή αγάπη σε δύο γυναίκες. «Πιστεύω ότι κάποιες φορές πρέπει να λέμε την αλήθεια», επισημαίνει. «Η ζωή είναι σκληρή. Είχα ανάγκη να επιχειρήσω αυτήν την ανατρεπτική εκδοχή της “Λίμνης των Κύκνων”, αλλιώς, η μουσική του Τσαϊκόφσκι είναι τόσο μεγαλειώδης, που σε καθηλώνει. Επρεπε να σκεφτώ τρόπους να αναδυθεί η ποιητική της ιστορίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή