Τα Kαναδικά Mπαλέτα σε δράση

Τα Kαναδικά Mπαλέτα σε δράση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Μεγάλα Καναδικά Μπαλέτα του Μοντρεάλ που αναφέρονται παντού με τον γαλλικό τίτλο τους Les Grands Ballets Canadiens de Montreal (GBCM) δεν είναι ούτε Μπαλέτα ούτε Μεγάλα. Είναι μια νεοκλασική (;), μοντέρνα (;), σύγχρονη (;) Χορευτική Ομάδα 36 πολυεθνικών χορευτών – το Μπαλέτο της ΕΛΣ έχει 50 χορευτές. Δεν είναι Ballet γιατί ο όρος (ιδιαίτερα στα γαλλικά) προϋποθέτει κλασικό ρεπερτόριο. Στο οποίο το συγκρότημα δεν επιδίδεται. Ούτε και το 1985 όταν το πρωτοείδαμε στο τότε Μεγάλο Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο) δεν ήταν πιο πολυάριθμο, ούτε παρουσίασε κλασικό ρεπερτόριο αλλά νεοκλασικό και σύγχρονο, με την έννοια πάντα της στήριξης του κλασικού βηματολογίου της Κλασικής Σχολής (π.χ. Μπαλανσίν). Σήμερα το συγκρότημα ακολουθεί τη δομή ενός Κλασικού Μπαλέτου: πρώτοι χορευτές, σολίστ, κορυφαίοι, corps de ballet. Στη διανομή καταγράφονται… με αλφαβητική σειρά!

Δεν μπορώ παρά να επαινέσω τη φιλοσοφία που ακολουθεί ο εκ FYROM (χόρευε στο Μπαλέτο των Σκοπίων) διεθνής πια καλλιτεχνικός διευθυντής των GBCM Γκραντιμίρ Πάνκοφ: μεγάλοι χορογράφοι προσκαλούνται να προσφέρουν έργα τους, κυρίως καινούριες δημιουργίες. Κοντά σε ονόματα τρανταχτά και σεβαστά (Κίλιαν, Εκ, Ντουάτο, Φορσάιθ, Ναχαρίν) ο κ. Πάνκοφ προωθεί νέους και νεότερους, ανερχόμενους και ενισχυόμενους. Δύο μεγάλα «κλασικά» συγκροτήματα προσκαλούνται ετησίως για παρουσίαση του ρεπερτορίου που πολλοί θεατές τόσο αγαπούν. Βρίσκω την πολιτική αυτή έξοχη. Οπως και το γεγονός, που καταγράφεται στο βιογραφικό του και στο έντυπο πρόγραμμα, ότι «μεταλαμπαδεύει στους χορευτές του την αστείρευτη επιθυμία του για υπέρβαση μέσα από πρωτότυπες επιλογές ρεπερτορίου και σιδερένια πειθαρχία». Τις δύο τελευταίες λέξεις θα τις υπογράμμιζα!

Εχουμε ακόμα τις πολυποίκιλες δραστηριότητες των GBCM, έξοχες και «απίθανες» διαδραστικές και μη ενέργειες (περιοδείες, κοινωφελείς οργανώσεις κοινωνικής ευθύνης, εκπαιδευτικά εργαστήρια και παραστάσεις του «Καρυοθραύστη» για χιλιάδες παιδιά από μη προνομιούχες κοινότητες του Μοντρεάλ). Ακόμη: Χριστουγεννιάτικη αγορά προς ενίσχυση του καταπιστεύματος «The Nutcracker Fund for Children» που είναι η πρώτη μη κερδοσκοπική αγορά στο Μοντρεάλ. Θέλετε κι άλλα; Το 2015 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Εθνικού Κέντρου Χοροθεραπείας και η μεταστέγαση όλου του οργανισμού στο κέντρο του Μοντρεάλ, στη Συνοικία των Θεαμάτων! «Ολες αυτές οι δράσεις έχουν ένα μοναδικό σκοπό: να βάλουν τον κόσμο σε κίνηση. Αλλιώτικα». Εδώ, σε άπταιστα γαλλικά: Chapeau! Ή επειδή είναι και δίγλωσσοι: Hats off! Κοινώς: Αποκαλύπτομαι!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή