Ερωτόκριτος με χορό, αφήγηση και τραγούδι

Ερωτόκριτος με χορό, αφήγηση και τραγούδι

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Ο Ερωτόκριτος όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Με χορευτές, ακροβάτες της ομάδας «Κι όμως κινείται», ζωντανή μουσική από τους Χαΐνηδες και αφήγηση από τον Ψαραντώνη και τον Δημήτρη Αποστολάκη, δύο από τους τελευταίους «τροβαδούρους» της Κρήτης, σε μία και μοναδική παράσταση που θα δοθεί τη Δευτέρα (30/6, 9 μ.μ.) στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Μια εκδοχή του Ερωτόκριτου τόσο διαφορετική αλλά και τόσο κοντινή στην ουσία του έργου. Ενός έργου που όπως λέει ο Δημήτρης «Χαΐνης» Αποστολάκης «εκδιώχτηκε από τα χωριά της Κρήτης αφού τη θέση του πήραν το δελτίο των 8, το Facebook και ο θόρυβος από την εκβιομηχάνιση της γεωργικής εργασίας».

Αλλη στάση

«Συνήθως συναντάμε τον Ερωτόκριτο στα χείλη τραγουδιστών που του αφιερώνουν ένα τρίλεπτο γλυκερής και αυτάρεσκης ευαισθησίας και σε θεατρικές παραστάσεις ως φολκλόρ ή ως φολκλόρ πειραγμένο» λέει, όμως ο Ερωτόκριτος κατά τη γνώμη του «απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εντέλει άλλη αναπαράσταση».

Στην τραγουδαφήγηση που επιχειρείται από πολλά και διαφορετικά όργανα και φωνές έρχεται να συνδεθεί ο χορός.

«Κινούμαστε με άξονα τη μουσική και τη μουσική του ήχου των λέξεων» μας λέει η χορογράφος και χορεύτρια της ομάδας «Κι όμως κινείται», Χριστίνα Σουγιουλτζή. «Πρόκειται για ένα μάθημα που μας έδωσε άθελά του ο Ψαραντώνης, ο οποίος μιλώντας τις λέξεις του κειμένου αφήνει να ξαναγεννηθούν σύμφωνα και φωνήεντα, σαν ο λόγος να είναι η λειτουργία μιας πανίσχυρης αρχαίας θρησκείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή