Οι Rootless Root στο Φεστιβάλ Αθηνών

Οι Rootless Root στο Φεστιβάλ Αθηνών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πρώτη παράσταση των Rootless Root πριν από αρκετά χρόνια, το 2007, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας και στο Φεστιβάλ Αθηνών την ίδια χρονιά, ένας αέρας αισιοδοξίας ζωντάνεψε το τοπίο του σύγχρονου ελληνικού χορού. Η Λίντα Καπετανέα, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού επί Ντένυς Ευθυμίου και στη συνέχεια χορεύτριας στην ομάδα του Βιμ Βαντεκέιμπους, επέστρεφε στην Ελλάδα με τον σύντροφό της (επίσης χορευτή του Βαντεκέιμπους) Jozef Frucek.

Την αίσθηση μιας σωματικής ενέργειας που συνεπήρε το κοινό με την ορμή της, χαρακτηριστικό της δουλειάς της Λίντας και του Γιόζεφ, τη θυμάμαι ακόμα. Από τότε έχουν γίνει πολλά. Παραστάσεις, εργαστήρια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, καθόλου τυχαία αλλά πάντα εστιασμένα με τον φιλοσοφημένο τρόπο σκέψης των δύο χορευτών.

Απόψε και αύριο (4, 5/7, 9 μ.μ.) οι Rootless Root θα εμφανιστούν στον χώρο της Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με την νέα τους παράσταση «W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)». Πρόκειται για ένα σόλο της Λίντας Καπετανέα όπου οι τραγικές ηρωίδες Φαίδρα, Μήδεια και Πασιφάη γίνονται η αφορμή για να διερευνηθούν αντικρουόμενες όψεις της γυναικείας φύσης: πειθήνια σύζυγος και τιμωρός της απιστίας, στοργική μητέρα και απεγνωσμένη βρεφοκτόνος. Οπως θα περιμέναμε και παρά τα έντονα θεατρικά στοιχεία του, το έργο βασίζεται εξολοκλήρου στη γλώσσα της κίνησης, στη σωματική ενέργεια μέχρι τελικής πτώσης…

«Καθώς δημιουργούσαμε το “Phaedra’s Laboratory”, εγκαταλείψαμε την ανάγκη να παρουσιάσουμε κάτι με ιδιαίτερα αρθρωμένη μορφή, όμορφο ή με τη φιλοδοξία να είναι αρεστό», λένε οι Rootless Root για το «Εργαστήριο της Φαίδρας». «Είναι μάλλον μια παρουσίαση της ιδέας παρά μια παρουσίαση του τελικού προϊόντος. Δεν είναι όμως και ένα work in progress ή ένα πείραμα που θα επιθυμούσαμε να κρύψουμε κάτι από πίσω».

Η ανάπτυξη της ιδέας για την παράσταση έγινε παρέα με τη Μάρθα και τη Νικολέτα Φριντζήλα, ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Βασίλης Μαντζούκης. Τα σκηνικά είναι των Γιόζεφ Φρούτσεκ και Βασίλη Μαντζούκη, τα κοστούμια της Isabell Lhoas.

Στην ώς τώρα πορεία τους οι Rootless Root έχουν κερδίσει αρκετά βραβεία! Μεταξύ αυτών, το Sazka Award 2008 (σημαντικό βραβείο χορού στην Τσεχία) και το Herald Angel Award 2009 στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή