13ο Φεστιβάλ Χορού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην πολλή και ποικίλη «βαβούρα» των αλλεπάλληλων χορών – προτάσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ –όπου για πρώτη φορά είχαμε και 2 και 3 και 4 χορευτικές ομάδες τις ίδιες μέρες (Circa και Dada Matilo, 7-9/6, Michael Klien, Ομάδα Χορού Ζήτα, Jiri Kylian, Yuval Pick 27-29/6)– κινδύνευσε να περάσει σχεδόν απαρατήρητο το 13ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου των Ελλήνων Χορογράφων.

Με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΤ και του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, όλα πήγαν μια χαρά και όμορφα (9-29/6). Το διέκρινε, και θα μείνει στην οπτική μου μνήμη, μία ιδιαίτερη αισθητική των… εντύπων του. Το διαφημιστικό poster και το μεγάλου σχήματος πρόγραμμα αξίζουν τη διατήρηση. Ολες οι εκδηλώσεις έγιναν σε έναν και μόνο χώρο, μπράβο στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης, με εισιτήρια σχεδόν χάρισμα: 8 και 6 ευρώ. Η ώρα ενάρξεως ποίκιλλε όπως και οι αίθουσες έτσι ώστε από τις 20.00 μέχρι και τις 22.30 να μπορεί κανείς να δει περισσότερες από μία παραστάσεις.

Εκπλήσσομαι με τον αριθμό των χορογράφων (τουλάχιστον έτσι διατείνονται αυτοχαρακτηριζόμενοι) και για να είναι μέλη του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων θα πρέπει να είναι: 45 οι εμφανίσεις αλλά τα μέλη του Σωματείου πλησιάζουν τα 150! Φέτος για πρώτη φορά 16 ομάδες εμφανίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη (12-29/7) στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και στο Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ. Από το 2002 «μόνιμος» πια πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Πέτρος Γάλλιας που επανεκλέγεται και, προφανέστατα, κάνει «χρυσές δουλειές» αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα μέσα στη διάχυτη μιζέρια που διέπει γενικότερα τον χώρο. Για 2η φορά το Σωματείο με τη συνεργασία της UNESCO διοργανώνει δύο βραδιές αφιερωμένες στους νέους χορευτές και χορογράφους, τελειόφοιτους των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού. Για πρώτη φορά δόθηκαν βραβεία στους τελειόφοιτους από επιτροπή προσωπικοτήτων της τέχνης. Το έντυπο πρόγραμμα τις αποκαλεί νέες δυνάμεις, κάποιοι όμως αποδείχθηκαν «ώριμες δυνάμεις», ικανές στις χορογραφίες και τη χορο-κίνηση. Αν οι κυρίες υστέρησαν, οι κύριοι σάρωσαν τα βραβεία. Μπράβο παιδιά. (Iδρυμα Μ. Κακογιάννης, 8/7)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή