Αέναον Χοροθέατρο, με το βλέμμα στο εξωτερικό

Αέναον Χοροθέατρο, με το βλέμμα στο εξωτερικό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη παράσταση που έδωσε το Αέναον Χοροθέατρο, μια ομάδα καθοριστική στην εξέλιξη του κλασικού χορού στη χώρα μας. Στην καρδιά της βρίσκουμε τον Ντανιέλ Λομέλ, ένα Γάλλο που αγάπησε αληθινά τους Ελληνες, ένα διανοούμενο χορογράφο, πρώην χορευτή τoυ Μπαλέτου του 20ού αιώνα του Μορίς Μπεζάρ που ήρθε τη δεκαετία του ’70 στην Ελλάδα κι αν εξαιρέσουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο επέστρεψε στη Γαλλία έμεινε και μένει ακόμη κοντά μας, αφοσιωμένος.

Αυτές τις μέρες το Αέναον Χοροθέατρο γιορτάζει τα γενέθλιά του με ένα μήνα παραστάσεων στο Σύγχρονο Θέατρο. «Κλείνει απλώς ένα παράθυρο» λέει ο Ντανιέλ Λομέλ σε συνομιλία του με την «Κ» όταν τον ρωτάω εάν το αφιέρωμα σηματοδοτεί το τέλος ή μια νέα αρχή για την ομάδα. Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να περιμένει από έναν αεικίνητο καλλιτέχνη όπως είναι ο Λομέλ. Τις παραστάσεις στην Αθήνα έχει προγραμματίσει να παρακολουθήσουν ιμπρεσάριοι από την Ιταλία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με σκοπό, όπως τονίζει, «να ανοίξουμε πάλι το παράθυρο του εξωτερικού».

Το Αέναον Χοροθέατρο δημιουργήθηκε το 1980 από τον Ντανιέλ Λομέλ με την υποστήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών. Με τη συνεργασία του Μίνου Βολανάκη η πρώτη παράσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στα Νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα. Το 1982 ενσωματώθηκε στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ από το 1990 έως το 2002 η ομάδα παρουσίασε πολλά έργα με έδρα τη Γαλλία.

«Το έμψυχο υλικό σε οδηγεί. Οπως ο αρχιτέκτονας, σε άλλο τόπο έχει πέτρα, αλλού ξύλο, αλλού γυαλί και αναλόγως σχεδιάζει» εξηγεί ο Ντανιέλ Λομέλ για τον τρόπο που επιλέγει τα έργα που ανεβάζει. «Χορευτές και χορογράφοι αρχίζουν να δημιουργούν από μέσα τους, η χορογραφία είναι μια κουβέντα, μια συζήτηση με έναν άλλον άνθρωπο. Αυτά σε οδηγούν». Στο Σύγχρονο Θέατρο θα δούμε έως τις 5/2 μια συλλογή από τις κορυφαίες δημιουργίες της ομάδας. Μεταξύ τους τα έργα «Brel-Βενετσάνου-Barbara-Piaf», «Κεκλεισμένων των θυρών-Το Μάθημα-Bolero» κ.ά.

​​Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 210 3425410.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή