Οταν το σώμα περιγράφει τον έρωτα

Οταν το σώμα περιγράφει τον έρωτα

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστεύω ότι η αγάπη έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Οταν όλα γύρω μας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, πρέπει να κρατάμε ζωντανά τα συναισθήματά μας προκειμένου να είμαστε συνεπείς προς τον εαυτό μας πάνω από όλα». Μια συζήτηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Τζανέλα, για τη νέα παραγωγή της «Σταχτοπούτας» που έχει πρεμιέρα την Παρασκευή 24 Απριλίου στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών δεν θα μπορούσε παρά να στραφεί εν τέλει στον έρωτα. Αλλωστε, όπως μας είπε σε μια κουβέντα που είχαμε μαζί του, θυμίζοντας την περσινή μας συνομιλία λίγο πριν από την πρεμιέρα της «Λίμνης των Κύκνων», «η αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για την υπέρτατη, τη μοναδική αγάπη είναι ένα θέμα που με συγκινεί διαχρονικά. Στο μπαλέτο, ιδιαιτέρως η κίνηση των σωμάτων, χωρίς την ανάγκη του λόγου, μπορεί να περιγράψει με τον πιο δυνατό τρόπο τον έρωτα. Ο λόγος κατά τη γνώμη μου ποτέ δεν θα μπορέσει να το καταφέρει αυτό».

Ανατροπές

Ο χορογράφος που μας έχει μάθει να περιμένουμε εκπλήξεις και χιουμοριστικές ανατροπές στα κλασικά μπαλέτα που γνωρίζουμε, επιμένει στις ιστορίες αγάπης (τον «συγκινούν πιο πολύ από καθετί»!) και ανεβάζει μια «Σταχτοπούτα» ανανεωμένη, σέξι, σχεδόν ροκ, ντυμένη με κοστούμια του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή Κριστιάν Λακρουά. «Πάντα βλέπω στις χορογραφίες μου τις γυναίκες ως χειραφετημένες και αυτόνομες», μου λέει και τονίζει ότι «στην προκειμένη περίπτωση η Σταχτοπούτα είναι μια καλλιτέχνις που πιστεύει στο μέλλον, στη δικαιοσύνη και πάνω από όλα στην αγάπη. Είναι μια γυναίκα που βιώνει δυνατά συναισθήματα και τα εκφράζει με τον πιο δυνατό τρόπο».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η «Σταχτοπούτα» που θα δούμε στο Μέγαρο είναι το μοναδικό μπαλέτο που έγραψε ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, έργο που παρουσιάστηκε στην Κρατική Οπερα της Βιέννης το 1999 σε σκηνικά και κοστούμια του Κριστιάν Λακρουά, όταν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Οπερας ο Ρενάτο Τζανέλα. Αφορμή για τη συγκεκριμένη παράσταση ήταν ο εορτασμός των εκατό χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη, αλλά και η συμπλήρωση ογδόντα ετών από το 1919, τελευταία χρονιά που το μπαλέτο ανέβηκε στην Κρατική Οπερα της Βιέννης.

«Η επιθυμία μου ήταν να συνδυάσω το αυθεντικό λιμπρέτο του μπαλέτου “Η Σταχτοπούτα” με την ομώνυμη διάσημη ταινία του Ντίσνεϊ», μου εξηγεί ο Ρενάτο Τζανέλα. «Η μεγάλη αλλαγή που έκανα είναι ότι όλη η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στον κόσμο της μόδας κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Η Σταχτοπούτα είναι μια φτωχή σχεδιάστρια μόδας, τα σχέδια της οποίας είναι μοντέρνα, και η οποία προσπαθεί να εντυπωσιάσει την παραδοσιακή μητέρα της. Στην ουσία, έχουμε μια σύγκρουση γενεών με ευτυχισμένο τέλος. Μέσα στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών αποφάσισα να συνεργαστώ με τον Κριστιάν Λακρουά για τα σκηνικά και τα κοστούμια. Θεωρώ ότι οι αλλαγές στα κλασικά έργα του μπαλέτου είναι ευπρόσδεκτες από το κοινό, όταν γίνονται με μέτρο και με έμπνευση. Δεν ξεχνάμε ότι οδηγός μας πάντα είναι η μουσική και φυσικά ότι για κάθε νέα δημιουργία κρινόμαστε από το κοινό και τον χρόνο, φυσικά. Νομίζω ότι αυτή η παραγωγή έχει περάσει από τον πιο αυστηρό κριτή, τον χρόνο και γι’ αυτό συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού».

​​Οι παραστάσεις της Σταχτοπούτας θα δοθούν στις 24, 25, 26, 28, 29, 30/4 (Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη). Την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Μαρία Κουσουνή, Σταυρούλα Καμπουράκη, Βαγγέλης Μπίκος, Ντανίλο Ζέκα, Αλεξάντερ Νέσκοφ κ.ά. Τιμές εισιτηρίων από 60 έως 15 ευρώ (παιδικό και φοιτητικό 10 ευρώ).

Διά χειρός Κριστιάν Λακρουά

«Οταν δημιουργείς για το μπαλέτο είναι εντελώς διαφορετικό από όταν σχεδιάζεις για την όπερα ή το θέατρο» δηλώνει ο Κριστιάν Λακρουά απαντώντας σε ερωτήσεις της «Κ». «Στον χορό είναι σημαντική η άνεση που πρέπει να νιώθει ο χορευτής, απαιτούνται υφάσματα που μπορούν να πλένονται καθημερινά, αυτή είναι η κύρια δυσκολία. Ομως η έμφαση που δίνει το κοστούμι στις κινήσεις του χορευτή καθώς και η ανάγκη να ακολουθεί το σώμα και τη χορογραφία σημαίνει για τον σχεδιαστή των κοστουμιών πως θα εκφραστεί με ανάλαφρα σχήματα και όγκο. Προσωπικά ήταν μεγάλη η απόλαυσή μου όταν πριν από δεκαπέντε χρόνια συνεργάστηκα με τον Ρενάτο Τζανέλα για το ανέβασμα της “Σταχτοπούτας” που έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000». Ο Κριστιάν Λακρουά βασίστηκε για τον σχεδιασμό των κοστουμιών του σε σχέδια και σκίτσα από παιδικά βιβλία «με νοσταλγική διάθεση», όπως λέει ο ίδιος, «όμως συνδυασμένη με σύγχρονα σχήματα, υφάσματα και εφέ». Την ίδια γραμμή ακολούθησε και για τα σκηνικά. «Επρεπε όλη η παράσταση να έχει το στοιχείο του ονείρου, ειδικά μια παραγωγή που γιόρταζε την αναβίωση ενός έργου που πρωτοπαρουσιάστηκε μόνο για μια βραδιά, την Πρωτοχρονιά του 1900, και η ιστορία του συνδύαζε δύο διαφορετικούς αιώνες».

Ωρα έναρξης 8 μ.μ. Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 210-36.62.100, 210-72.82.333.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή