Hermes Pan ή Ερμής Παν;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί το ελληνικότερον: Ερμής Παναγιωτόπουλος (1905-1990). Δεύτερης γενιάς Ελληνο-αμερικανός εξέχων Διευθυντής Χορού, στενά συνδεδεμένος με τις ταινίες του Φρεντ Ασταίρ και της Μπέτυ Γκρέημπλ. Γεννήθηκε στο Μέμφις του Τενεσσί, έγινε χορευτής στο Μπρόντγουαιη, σε επιθεωρήσεις και βωντβίλ πριν περάσει στο Χόλιγουντ, για να εργαστεί στην Κινηματογραφική Εταιρεία RKO ως βοηθός του τότε Διευθυντή Χορού, Ντέιβ Γκουλντ – άλλου μετανάστη εκλεκτού xορογράφου (Ουγγαρία 1899-ΗΠΑ 1969). Παρεμπιπτόντως, ο Γκουλντ προτάθηκε 4 φορές για Οσκαρ και κέρδισε 2, για το «Broadway Melody of 1936» (1935) και το «Folies Bergere» (1935).

Μιλώντας για Οσκαρ, ο «δικός» μας Ερμής προτάθηκε 3 φορές και το κέρδισε για τη «Δεσποσύνη σε δύσκολη θέση» («A Damsel in Distress») του Τζορτζ Στίβενς με μουσική Γκέρσουιν (1937). Εδώ, αν ο Φρεντ Ασταίρ τα κατάφερνε μια χαρά στα… χορευτικά, πώς κινήθηκε και μετακινήθηκε η… Τζόαν Φοντέιν; Με την έξυπνη συνεργασία του σκηνοθέτη στην κίνηση της κάμερας και του Πανός! Ο οποίος όμως απέτυχε να το κερδίσει στο υπέροχο και αλησμόνητο «Top Hat» (1935) και το «Swing Time» (1936), πάντα με τον Ασταίρ και την Τζίντζερ Ρότζερς.

Μεταπολεμικά τον γνωρίσαμε στο «Pin Up Girl» (1944) με την περίφημη photo της Μπέτυ Γκρέημπλ με μαγιό και ψηλοτάκουνα και με το μαγευτικό της χαμόγελο και τις ξανθιές της μπούκλες να μας προσφέρει τον υπέροχο… ποπό της που όλα τα φανταράκια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κολλούσαν στα καταλύματά τους! Πόσοι γνωστοί τίτλοι, αγαπημένοι, ταινίες που βλέπαμε ξανά και ξανά στα θερινά. Και μελετώντας τα τόσο απαραίτητα έντυπα βοηθήματα, ανακαλύπτω τη συμμετοχή του Πανός, μεταξύ άλλων, στα «Πόργκι και Μπες», «Καν Καν», «Κλεοπάτρα» (!), «Ωραία μου Κυρία»… ακούραστος και πάντα στα φώτα της δημοσιότητας και των μεγάλων παραγωγών. Και κάπου πριν από την «Κόρη του Ποσειδώνα» με μπαλέτα… σε πισίνες, ειδικά για την Εστερ Γουίλιαμς, ο Ερμής Παν είχε χορογραφήσει το φιλμ του Κόουλ Πόρτερ «Φίλησέ με, Καίτη», περί της συμπαθέστατης αναβίωσης του οποίου στο Ηρώδειο από ελληνικές δυνάμεις βλέπετε τα σημειώματά μου στις 24 και 31/07, για την οποία άνοιξα τα βοηθήματα: Halliwell’s «Who’s Who in the Movies» και «Film Guide»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή