Αθάνατο… New York City Ballet

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και αναφέρομαι βέβαια στο περίφημο, μοναδικό, ασύγκριτο New York City Ballet, το Μπαλέτο της Πόλης της Ν. Υόρκης. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτος: γιατί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου δεν παρακολούθησα σε «ζωντανή» αναμετάδοση από την αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής τα Μπαλέτα Μπολσόι σε ένα από τα αριστουργήματα του ρεπερτορίου του NYCB. «Τα κοσμήματα» («Jewels»). Ο λόγος: θεωρώ την αίθουσα ακατάλληλη για αναμεταδόσεις σε γιγαντοοθόνες «ζωντανών» θεαμάτων. Πολύ κρίμα.

Δεύτερος λόγος: γιατί ο αγαπητός «κακός» εκείνος φίλος που επιστρέφοντας από το εξωτερικό μου κομίζει θριαμβικά τα προγράμματα των παραστάσεων που είδε και στον οποίο ήδη αναφέρθηκα («Κ» 25/09), ε, λοιπόν… χτύπησε ξανά! Τρία υπέροχης μοντέρνας αισθητικής προγράμματα έφτασαν στα χέρια μου. Αφήνω κατά μέρος τα περίφημα Playbills, τα έξοχα λεπτομερή πολυσέλιδα προγράμματα κάθε παράστασης ή συναυλίας που προσφέρονται στα θέατρα των ΗΠΑ πάντα δωρεάν (!), και περνώ στο μεγάλου μεγέθους αφιέρωμα του NYCB στη σεζόν 2015-2016.

Στα κατατοπιστικά αναλυτικά κείμενα συναντούμε τους Τζορτζ Μπαλανσίν και Λίνκολν Κιρστάιν, οι οποίοι ίδρυσαν το 1946 την Ballet Society, η οποία πήρε τον σημερινό τίτλο το 1948 όταν εγκαταστάθηκε στο περίφημο New York City Centre for Music and Drama, (εκεί και η Met, εκεί και η περίφημη Φιλαρμονική). Σύντομα θέση πήρε στους ιδρυτές-χορογράφους ο Τζερόμ Ρόμπινς. Με τον θάνατο του Mr. B. (1983) ο μέχρι τότε πρώτος χορευτής, χορογράφος και εξάρχων ballet master, Δανός Πέτερ Μάρτινς αναλαμβάνει τη θέση του Συν/Διευθυντή με τον Ρόμπινς μέχρι τον θάνατο αυτού (1998) οπότε παρέμεινε απόλυτος… μονάρχης.

Υπάρχει όμως και το διοικητικό συμβούλιο με περισσότερα από 50 μέλη σε διάφορες θέσεις και στην περίοπτη του ενός αντιπροέδρου ένα γνωστό όνομα: Σάρα Τζέσικα Πάρκερ-«Sex and the City», ίσως; Στους Πρώτους Χορευτές 22 ονόματα ποικίλων τόπων προέλευσης και εθνικότητας – από Δανία και Αργεντινή, από ισπανικής μέχρι ινδικής καταγωγής. 16 καταγράφονται ως σολίστ και 56 corps de ballet. Το κυριότερο: χορηγοί, κατά «εταιρείες», οικογένειες ή ονομαστικά κατά μονάδες. Το NYCB δεν είναι κρατικός ή δημοτικός οργανισμός. Είναι ιδιωτικός και αποδίδει αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Στο επόμενο το ρεπερτόριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή