Φίλοι από το παρελθόν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 1979, συγκεκριμένα όταν το Χορευτικό Συγκρότημα Batsheva εμφανίστηκε στο Ηρώδειο, όχι στο Φεστιβάλ Αθηνών αλλά σε εκείνες τις τόσο ανόητα τιτλοφορημένες Προ-φεστιβαλικές Εκδηλώσεις του Ε.Ο.Τ. κατά μήνα Ιούνιο και αρχές Ιουλίου. Επέστρεψε το 1987 και με πολλή χαρά το υποδεχτήκαμε εμείς οι νεότεροι «μοντέρνοι» που ξέραμε πολλά, αλλά και ένα πλήθος θεατών που είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται και να ασπάζεται το γεγονός ότι «χορός» δεν είναι μόνο το μπαλέτο, οι pointes και οι «Λίμνες».

Τότε ακόμη το συγκρότημα βρισκόταν κάτω από την αιγίδα της Μάρθα Γκράχαμ, καλούσε αναγνωρισμένους χορογράφους της εποχής, αλλά, το κυριότερο, ήδη προσέφερε ευκαιρίες σε νέους Ισραηλινούς χορογράφους. Παράλληλα, ανάθετε συνθέσεις σε Ισραηλινούς μουσικούς. Εξυπακούεται ότι σκηνικά και κοστούμια επεξεργάζονταν Ισραηλινοί καλλιτέχνες. Ενα είδος Ρωσικά Μπαλέτα του Ντιάγκιλεφ, όμως όχι σε διεθνές ή έστω πανευρωπαϊκό πολιτιστικό κύκλωμα, αλλά με αυστηρή προσήλωση στο τοπικό ταλέντο.

Οταν το συγκρότημα έφτασε για τρίτη φορά στο Ηρώδειο (Ιούλιος του 1999), θα εμφανιζόταν με τίτλο Batsheva Dance Company & Batsheva Ansamble-the junior company. 16 χορευτές στην πρώτη, 12 στη δεύτερη ομάδα. Υπότιτλος: Ο έντεχνος χορός στο Ισραήλ και το Χορευτικό Συγκρότημα Batsheva. Τώρα απόλυτος άρχων θα είναι ο Οχάντ Ναχαρίν. Εχοντας στις αποσκευές του τη θητεία του στη Σχολή Μπατσέβα του Τελ Αβίβ (στο περίφημο πολυθεματικό Κέντρο Σουζάν Ντελάλ), αλλά και στο Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, μέλος της Χορευτικής Ομάδας της Μάρθα Γκράχαμ και των Μπαλέτων του 20ού Αιώνα του Μορίς Μπεζάρ, ο Ναχαρίν επιστρέφει στο Ισραήλ για μια σύντομη παρουσία σε ένα άλλο εξαιρετικό –αν και όχι τόσο προβεβλημένο– συγκρότημα, το Μπατ Ντορ. Το 1990 θα γίνει ο απόλυτος άρχοντας των 3 ομάδων που απαρτίζουν την Batsheva Company και ονομάστηκαν Σύνολο Μπατσέβα.

Εκτός Αθηνών θα έχω τη χαρά να την απολαύσω στη Μπιενάλε της Λυών –στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο όπου λίγο πριν ή λίγο μετά είχε παρουσιαστεί και ο δικός μας «Γάμος» του Λυκείου Ελληνίδων–, στην Μπιενάλε των Καννών και στο Φεστιβάλ Καλαμάτας. Τώρα πάλι εδώ το Νεανικό Σύνολο Μπατσέβα, περί του οποίου στο επόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή