Η μαγεία του τσίρκου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλιά ήταν το Τσίρκο Μεντράνο. Με όλα τα γνωστά ακροβατικά κόλπα, τα άλογα, τους ελέφαντες, τα άγρια θηρία, τις μπαλαρίνες, τους κλόουν. Πολύ αργότερα, μας ήρθε η… «Πόλκα του τσίρκου για ένα ελεφαντάκι», ηχογραφημένη βέβαια σύντομη χιουμοριστική σελίδα του Ιγκορ Στραβίνσκι για τον φίλο του χορογράφο Τζορτζ Μπαλανσίν, που θα «δάμαζε»… 50 ελέφαντες του περίφημου τσίρκου Μπάρνουμ και Μπέιλ στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης. Καθένας θα είχε και μία μπαλαρίνα επάνω του, με επικεφαλής τη χορεύτρια, ηθοποιό και σύζυγο τότε του χορογράφου, Βέρα Ζορίνα. Oλα αυτά το 1942.

Τα χρόνια πέρασαν, οι τσιρκολάνοι οργανώθηκαν, σχολές ειδικές ξεπήδησαν εδώ και εκεί, κάπως το τσίρκο καθιερώθηκε με γαλλική ονομασία: Cirque. Μήπως επειδή στον γαλλόφωνο Καναδά οργανώθηκαν τα πιο γνωστά παγκοσμίως; Le Cirque du Soleil και Le Cirque Eloize (που το προφέρουν Ελουάζ και όχι Ελοίζ). Δύο πραγματικά υπέροχα συγκροτήματα άξια κάθε επαίνου, αν όχι διθυραμβικής κριτικής. Το χρωστάμε στους διοργανωτές «ΜΕΓΑΡΟ-ΛΑΒΡΥΣ», που μας έφεραν το Cirque Eloize για τις γιορτές στο Μέγαρο Μουσικής.

Δεν θυμάμαι αν είχα δει το Soleil ή το Eloize στο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ χοροθεάτρου της… Μπογκοτά, στην Κολομβία, που οργάνωνε ανά διετία το πιο γνωστό και σεπτό πρόσωπο της χώρας, η Φάνι Μίκυ, μία προσωπικότητα που σέβονταν, αναγνώριζαν και λάτρευαν όλοι: από τους κυβερνητικούς παράγοντες στους πολιτιστικούς οργανισμούς, στον λαό (ναι, ναι στους ταξιτζήδες ή στα γκαρσόνια) μέχρι τους… βαρώνους των ναρκωτικών!

Την περίοδο του Φεστιβάλ (2000) σε δεκάδες θέατρα και άλλους ειδικά προσαρμοσμένους χώρους δεν υπήρχε πόλη στον κόσμο που να ένιωθες τόση ασφάλεια, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα, όταν επέστρεφα στο ξενοδοχείο μου, στα περίχωρα, από κάποιο θέαμα.

Το Τσίρκο παρουσιάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια σε ένα τεράστιο στάδιο, με δεκάδες καλλιτέχνες και χιλιάδες θεατές, ενώ στο φινάλε η Φάνι Μίκυ αυτοπροσώπως ανέβηκε στη σκηνή, για να τους συγχαρεί, ενώ τα πλήθη από τις κερκίδες την επευφημούσαν με αλαλαγμούς, επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το όνομά της. Τσίρκο είναι αυτό! Στο επόμενο, περί του iD του Cirque Eloize.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή