Σπαράγματα Φεστιβάλ Χορού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 15ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων με τίτλο «Επανεκκίνηση» παρακολούθησα 6 προτάσεις. Με ενδιαφέρει το Χοροθέατρο Λυδία Λίθος της Φένιας Αποστόλου. Η Φένια (σκηνοθεσία, χορογραφία, κοστούμια, καλ/κή διεύθυνση) δουλεύει πάντα χορο-γραφικά, όχι χορο-θεατρικά. Η κίνηση είναι ο μοχλός, που απολύει την δραματική πορεία του ‘μπαλέτου’ του και μέχρι τώρα σε όλα όσα είδα ήταν πρωτότυπη, έντονη και ενδιαφέρουσα. Έτσι και στο «Twisted Genders» (μεταφράστε το τώρα: «Περίπλοκα Γένη», «Περιπλεγμένα Φύλα» ή είδη;) Ένα αγόρι που ντύνεται και παίρνει τον ρόλο κοπέλας και μια κοπέλα που en travestie παίρνει τον ρόλο αγοριού. Εξαιρετικοί οι Α. Σταυρόπουλος και Μ. Μανουκιάν. Στο β’ μέρος της ίδιας βραδιάς η WELP dance co προσέφερε ένα χορο-κομματάκι με τον περιεκτικό τίτλο «Maybe because by tomorrow I won’t remember how I felt today» («Ίσως γιατί μέχρι αύριο δεν θα θυμάμαι πώς ένιωσα σήμερα»)! 10 κυρίες – κυρίες χάρη στις όμορφες τουαλέτες της Μαρίας Παπαδοπούλου που δεν ανάγουν σε κορίτσια ή κοπελιές – μοιάζουν να αυτοσχεδιάζουν, πέφτουν χάμω, σηκώνονται, πηγαινοέρχονται στις κουίντες. Μια άποψη της Μαριέλας Νέστορα δεν με οδήγησε πουθενά.

Παρακολούθησα και ένα τετράπτυχο από χορευτικές μινιατούρες. Οι 3 από την αλλοδαπή. Έτσι το ελβετικό Divisar και στο «Memory2Motion» των Mehdi Duman & Vladimir Ippolitov οι χορογράφοι μας οδήγησαν σε ένα ντουέτο αγοριών, στην εφηβεία τους θα έλεγα, με όλα τα συνεπαγόμενα. Εντυπωσιάζομαι από τα ονόματα των συντελεστών: φωτογραφίες, δραματουργία Eva Marze & Toma Knezovic, βοηθός χορογράφου Yumi Aizawa, ερμηνευτές οι χορογράφοι. Ντουέτο εξ Ιταλίας το «Il canto di ORFEO: armonico» («Το άσμα του Ορφέα: αρμονικό») που μας προσέφερε η Borderlinedanza σε μουσική ΑΑVV, σε concept, χορογραφία, σκηνοθεσία Claudio Malangone. Πάλι  2 παλικάρια, όμως τώρα ολόγυμνα και με πολλές ακροβατικές φάσεις. Οι Luigi Aruta &Francesco Morriello ήταν καλογυμνασμένοι και με ωραία κορμιά. Πόσο δύσκολο, όμως, να εκφράζεσαι χορευτικά και γυμναστικά τσίτσιδος! Σόλο η νέα σύντομη πρόταση του Πέτρου Γάλλια και του Χοροθεάτρου Ήρος Άγγελος «Αντίνοος» για τον Ιβάν Νετσιταϊλένκο με μαύρο μποξεράκι μόνο, σπαράγματα από το ποίημα του Φερνάντο Πεσσόα «Αντίνοος», που απήγγειλε ηχογραφημένα ο Γάλλιας. 10 γαβάθες από αλουμίνιο γεμάτες γαλάζιο νερό, το ηχητικό περιβάλλον και το video art κέρδιζαν την προσοχή μας με την καλαισθησία τους. Και την πρωτοτυπία τους στον δολοφονικό πνιγμό του αγαπημένου του Αδριανού στον Νείλο. 6μελής η ιταλική ομάδα MOTUS με το «Dimmi che mi ami», (tell me that you love me), (πες μου πως μ’ αγαπάς), το πιο … σύγχρονο χορευτικό από τα 4 έργα της βραδιάς.  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (3 & 5/6)

Υ.Γ. Όλες οι άφθονες ξενικές λέξεις από το έντυπο πρόγραμμα από το 15ο Φεστιβάλ Χορού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή