Το χορευτικό μυστικό των παιδιών

Το χορευτικό μυστικό των παιδιών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην είσοδο του «Χοροχρόνου», στον Βοτανικό, οι χορεύτριες δοκιμάζουν διαφορετικές positions με εκφράσεις απόλυτης προσήλωσης. Τεντώνουν τα πόδια τους ψηλά σε μία επίδειξη εξωπραγματικής ευλυγισίας. Στροβιλίζονται, χάνουν την ισορροπία τους και καταφέρνουν να μείνουν όρθιες την τελευταία στιγμή, χωρίς να πτοούνται στο ελάχιστο. Οι περισσότερες δεν είναι πάνω από δέκα χρόνων. Την ίδια ώρα, στην κεντρική αίθουσα, η Χριστίνα Ρόκα, δασκάλα χορού και ιδρύτρια του Athens Children’s Ballet, καθοδηγεί εφήβους στη χoρογραφία του Erico Montes Nunes, πρώτου χορευτή του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου.

«Ποιες από εσάς θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χορό;», ρωτάω τα κορίτσια που βρίσκονται στα αποδυτήρια. Ολες σπεύδουν να σηκώσουν τα χέρια τους ψηλά, εκτός από μία που ονειρεύεται να γίνει γιατρός… και φυσικά να συνεχίσει να χορεύει. Μιλώντας μαζί τους, δεν αργώ να αντιληφθώ πως δεν είναι ούτε τα επιμελώς χτενισμένα μαλλιά τους, ούτε το ελαφρύ μακιγιάζ στα μάτια τους, που τις κάνουν να μοιάζουν μεγαλύτερες από την ηλικία τους (12 με 14 χρόνων), αλλά η σοβαρότητα και η αφοσίωση με τις οποίες προσεγγίζουν τη μεγάλη τους αγάπη. Οι περισσότερες χορεύουν από πέντε έως επτά ημέρες την εβδομάδα. Προφανώς, ξέρουν καλά τι σημαίνει πειθαρχία.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, τα περίπου 60 κορίτσια και αγόρια, από 9 έως 22 ετών, που επιλέχθηκαν σε οντισιόν, θα παρουσιάσουν στο Παλλάς το έργο «Περσεφόνη: Το μυστικό των εποχών». Καθώς στη χώρα μας τα αγόρια σπανίως ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με τον χορό, και ακόμα λιγότερο με το μπαλέτο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αδη θα ερμηνεύσει ο 16χρονος Kyle Alexander από το Royal Ballet School. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως όσα αγόρια έχουν το θάρρος να εμφανιστούν στην ακρόαση του Αthens Children’s Ballet (στη φετινή παράσταση θα λάβουν μέρος δύο χορευτές) είναι πραγματικά «δοσμένα» σε αυτό που κάνουν.

Κάτι πολύ περισσότερο από μία «παιδική» παράσταση, κάθε παραγωγή του Athens Chlidren’s Ballet αποτελεί καρπό σκληρής δουλειάς, αφού οι πρόβες πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, καθώς και για μία εντατική περίοδο το καλοκαίρι. Οπως υπογραμμίζει η κ. Ρόκα, πρωταρχικός στόχος της «πρώτης εκπαιδευτικής ομάδας κλασικού μπαλέτου για παιδιά στην Ελλάδα» είναι να προσφέρει στα «πιο ταλαντούχα παιδιά, αλλά κι εκείνα που έχουν πραγματικό πάθος» την ευκαιρία να δουλέψουν με έναν διακεκριμένο χορογράφο από το εξωτερικό και να πάρουν μια πρώτη γεύση του μόχθου που απαιτεί, αλλά και της χαράς που προσφέρει η συμμετοχή σε μία ομάδα χορού. «Στην Ελλάδα, δεν έχουμε ιστορία και παράδοση στο κλασικό μπαλέτο, οπότε είναι δύσκολο να βρεις αυτό που λέμε “πραγματικό ταλέντο”· ωστόσο, προσπαθούμε να βρούμε τα καλύτερα παιδιά. Φέτος, είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που έχουμε έναν χορευτή από το Royal Ballet, ο οποίος όμως ξέρει και να χορογραφεί για παιδιά», καταλήγει.

​​Σάββατο και την Κυριακή στις 6 μ.μ., στο Παλλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή