Η νέα γενιά χορογράφων «καταλαμβάνει» τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Η νέα γενιά χορογράφων «καταλαμβάνει» τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρέσκες» ιδέες, διαχρονικά ερωτήματα, κοινωνικές αλληγορίες και σκηνικοί πειραματισμοί: Αυτό το Σαββατοκύριακο, η νέα γενιά χορογράφων «καταλαμβάνει» για άλλη μια φορά χώρους εντός και εκτός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Και ενώ στην Κεντρική Σκηνή το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της πρώτης δημιουργικής σύμπραξης της Ερμίρα Γκόρο, η οποία παρουσίασε την πρώτη της χορογραφική δουλειά το 2014 στο Φεστιβάλ Αθηνών, με τον Γερμανό χορευτή και χορογράφο Ηannes Langolf, τη Μικρή Σκηνή «μοιράζονται» η Ηρώ Αποστολέλλη, συνιδρύτρια της ομάδας χορού Carnation, και η Ειρήνη Παπανικολάου. Στην πιο πρόσφατη δουλειά της Αποστολέλλη, που τιτλοφορείται «Umbilicus», τρία σώματα συμμετέχουν σε ένα «πείραμα» με αφετηρία τη σύνθεση του μινιμαλιστή Τζον Ανταμς «Son of Chamber Symphony».

Αντλώντας έμπνευση από την Οδύσσεια, το ντεμπούτο έργο της Ειρήνης Παπανικολάου για τέσσερις χορεύτριες δανείζεται τον τίτλο του από το μυθικό νησί των Σειρήνων. Ωστόσο, για την πρωτοεμφανιζόμενη χορογράφο και δασκάλα μπαλέτου η «Ανθεμόεσσα» δεν είναι ο τόπος όπου βρίσκουν τον θάνατο οι παραπλανημένοι ναυτικοί, αλλά αντιθέτως συμβολίζει την αφύπνιση των ταξιδιωτών. «Είναι ένα έργο σύγχρονο με κοινωνικό χαρακτήρα», λέει στην «Κ». Επιχειρεί «να μιλήσει για τα ταξίδια που διαγράφουμε όλοι καθημερινά προσπαθώντας να φτάσουμε στους στόχους, που έχουμε θέσει οι ίδιοι στους εαυτούς μας». Μεταφέροντας την αλληγορία του αρχαίου μύθου στη σύγχρονη πραγματικότητα, η δημιουργός μάς προσκαλεί να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τους υπάρχοντες στόχους μας, τους οποίους κυνηγάμε με «σχεδόν εμμονικό τρόπο», και ακούγοντας το τραγούδι των σοφών Σειρήνων «να συνειδητοποιήσουμε τη βαθύτερη ουσία της ύπαρξης και της ζωής». Μια δεκάλεπτη εκδοχή της «Ανθεμόεσσας» παρουσιάστηκε το 2015 στο 7ο Arc for Dance Festival και επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό χορογραφίας «Danse elargie» 2016, όπου απέσπασε μεταξύ άλλων το βραβείο κοινού, ενώ τον ερχόμενο Μάιο θα ταξιδέψει στο Παρίσι για μια παράσταση στo Τheatre des Abesses μαζί με το έργο «Elvedon» του χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου. Χορεύουν οι Μυρτώ Δελημιχάλη, Δέσποινα Καβούρη, Βίκη Σπάχου και Ερατώ Χατήρα.

Περίπου ένα χιλιόμετρο από τη Στέγη, στην οδό Βρύγου 10, στον Νέο Κόσμο, φιλοξενείται το πρότζεκτ «162 dance meetings» σε σύλληψη, χορογραφία και περφόρμανς της Αριας Μπουμπάκη, η οποία φιλοδοξεί να εμπλέξει τους θεατές σε μία συμμετοχική έρευνα. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί συμπληρωματική έκθεση με κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό (από τις 11 π.μ. ώς τις 6 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο).

​​Το 4ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή στη Στέγη και τη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στην ιστοσελίδα sgt.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή