Ο «Σούπερμαν» επιστρέφει

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ένας σπουδαίος Ρώσος χορευτής ερμήνευσε τον «Σπάρτακο» στο κατάμεστο Ηρώδειο. Ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι βρισκόταν τότε στο απόγειο της δόξας του και ο συγκεκριμένος ρόλος, για τον οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν, θα αποτελούσε ορόσημο για την καριέρα του. Ηταν μια στιγμή που δεν ξέχασε ποτέ, και το όνειρό του να επιστρέψει στο αρχαίο ωδείο πρόκειται να γίνει πραγματικότητα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έναν μήνα προτού κλείσει τα 76.

Στο μεγάλο αφιέρωμα των Μπαλέτων Μπολσόι, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 4 Μαΐου στη Μόσχα και ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας, ο Λαβρόφσκι θα συμπράξει με έναν από τους πιο διάσημους σολίστ της νεότερης γενιάς, τον Ιβάν Βασίλιεφ, καθώς και άλλα αστέρια του ρωσικού χορού, όπως η Νίνα Καπτσόβα, ο Ιγκόρ Τσβίρκο και η Μαρία Βινογκράντοβα, πλαισιωμένα από το Corps de Ballet των Μπολσόι. Αλλωστε, η αφρόκρεμα των σημερινών σολίστ της Ρωσίας τυχαίνει να απαρτίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μαθητές του, κι αυτό είναι κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα περήφανο.

«Οι γονείς μου με έμαθαν να αγαπώ τον ελληνικό πολιτισμό και να ζω με σπαρτιατικό τρόπο», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε χθες στην Αθήνα. «Στη ζωή μου δεν μου επιτρεπόταν να κάνω λάθος, μόνο να προχωράω μπροστά». Γιος του διάσημου χορογράφου των Μπολσόι Λεονίντ Λαβρόφσκι και της χορεύτριας Elena Chikvaidze, ο Μιχαήλ γεννήθηκε το 1941 στην Τιφλίδα και σπούδασε στην Ακαδημία Χορού της Μόσχας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ερμήνευσε όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου, κερδίζοντας τον χαρακτηρισμό «Σούπερμαν του χορού».

Επί χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Στανισλάφσκι και της Ακαδημίας Χορού της Μόσχας, από το 1987 κατέχει τη θέση του χοροδιδασκάλου στα Μπολσόι, ενώ παράλληλα έχει αφοσιωθεί στη χορογραφία. «Ο καλλιτέχνης πρέπει πάντα να διατηρεί τη θέση του στον χορό, γιατί το σώμα μπορεί να εγκαταλείπει, αλλά η ψυχή εξακολουθεί να υπάρχει, όπως και η εμπειρία», υπογραμμίζει. Φαίνεται πάντως ότι το δικό του σώμα παραμένει αρκετά σφριγηλό ώστε να του επιτρέψει να λάβει μέρος στο τιμητικό αφιέρωμα για τα 75 χρόνια του, που διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του γιου του, Λεονίντ Λαβρόφσκι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από έργα στα οποία μεγαλούργησε ως χορευτής, όπως ο «Σπάτακος» και ο «Δον Κιχώτης», αλλά και δικές του ιστορικές χορογραφίες, μεταξύ των οποίων ο «Καζανόβας», ο «Νιζίνσκι» και η «Ρωσίδα μπαλαρίνα». Επίσης, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη γεύση από το μπαλέτο-όπερα «Αμόκ» σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Λαβρόφσκι, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Μπολσόι μέσα στο 2018.

​​Το αφιέρωμα στον Μιχαήλ Λαβρόφσκι θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης στις 17/9 και στο Ηρώδειο στις 19 και 20/9. Προπώληση εισιτηρίων στο www.viva.gr, στο τηλέφωνο 11876 και στα καταστήματα Seven sports, Reload, Media Markt και «Ευριπίδης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή