Χτυπήματα άγρια και πειθαρχημένα από μια σταρ του φλαμένκο

Χτυπήματα άγρια και πειθαρχημένα από μια σταρ του φλαμένκο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το φλαμένκο λένε ότι αν δεν το νιώθεις, δεν μπορείς να το χορέψεις. Αυτή είναι και η άποψη μιας χορεύτριας που είναι θρύλος για το φλαμένκο, της Σάρα Μπάρας. Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή τη μοναδική παράσταση που πρόκειται να δώσει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Εχοντας στο ενεργητικό της περισσότερα από 30 χρόνια στις πιο γνωστές σκηνές του κόσμου, η Σάρα Μπάρας είναι μια δεξιοτέχνης χορεύτρια, και όσοι την έχουν δει, υποστηρίζουν πως τα χτυπήματα των τακουνιών της στη σκηνή, γρήγορα, άγρια και μαζί πειθαρχημένα, ακούγονται σαν τον ήχο του τρυποκάρυδου.

«Θα έλεγα ότι το ύφος του χορού μου είναι απόλυτα προσωπικό. Πολύ σύγχρονο, αλλά με κάθε σεβασμό προς τους δασκάλους και την παράδοση», σχολιάζει η ίδια. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην πόλη της, το Κάντιθ, κι εκεί διδάχθηκε το φλαμένκο αρχικά από τη μητέρα της, και στη συνέχεια από σπουδαίους χορευτές του είδους. Δημιούργησε το δικό της χορευτικό σύνολο, το Ballet Flamenco Sara Barras, το 1998, και με αυτό έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα 14 διαφορετικές παραστάσεις σε δικές της χορογραφίες. Είναι άραγε μια σούπερ σταρ του φλαμένκο, μια πρωταγωνίστρια που τραβάει επάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας, ή δουλεύει ομαδικά και οι επιτυχημένες παραστάσεις της είναι αποτέλεσμα συνεργασίας; «Κατ’ αρχάς η δουλειά είναι ατομική. Προκύπτει μία ιδέα και στη συνέχεια δημιουργείται το σενάριο, το ύφος, το μήνυμα, οτιδήποτε δηλαδή περιέχεται στη νέα παράσταση, που κάθε φορά ξεκινά από το μηδέν. Επειτα σκέφτομαι ποια θα είναι η τέλεια ομάδα για να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια. Κάθε κομμάτι δουλεύεται ξεχωριστά από τον καθένα και μετά η ομάδα ενώνεται και έτσι φαίνεται το αποτέλεσμα της συνεργασίας. Χαίρομαι για τους χαρακτηρισμούς που μου αποδίδουν, αλλά πιστεύω ότι η φήμη μας συνοδεύει όλους. Η ομάδα υπάρχει εδώ και είκοσι χρόνια, και δουλεύουμε με πολλή σοβαρότητα, αφοσίωση και αγάπη προς το φλαμένκο».

Η παράσταση που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Ηρώδειο σηματοδοτεί την εικοστή επέτειο του Ballet Flamenco Sara Barras. «Ονομάζεται “Σκιές” (Sombras) και είναι ένα θέαμα σαν συναυλία με κεντρικό θέμα, το οποίο συνδέει τα διάφορα νούμερα. Εχει θετική ενέργεια και ζωντάνια που σου φτιάχνει το κέφι. Ξεχωρίζουν ο χορός του καλεσμένου καλλιτέχνη Χοσέ Σεράνο, η μουσική του κιθαρίστα Κέκο Μπαλτομέρο, η εξαιρετική συνεργασία με τον σπουδαίο Αρα Μαλικιάν, η ομορφιά των σκίτσων του Αντρές Μερίδα, οι φωτισμοί του Γκομέζ ντε λος Ρέγιες και τα κοστούμια του Λούις ντος Σάντος. Στη σκηνή θα βρίσκεται επίσης μια ομάδα έξι χορευτών – χορευτριών και επτά μουσικοί».

Φαίνεται πως όσοι κριτικοί χαρακτηρίζουν τις παραστάσεις της Σάρα Μπάρας μοναδικές χορευτικές συνθέσεις, το φλαμένκο που ταιριάζει στον 21ο αιώνα, έχουν δίκιο. Η προσωπικότητα και το ταλέντο της λειτουργεί σαν κινητήρια δύναμη μιας ταλαντούχας ομάδας. «Είμαι τυχερή που τους έχω», μας λέει. «Και επίσης αισθάνομαι ευγνώμων όταν βλέπω την αγάπη και τον σεβασμό που δείχνουν στο φλαμένκο σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Δεν μας αρκούν οι λέξεις για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο κοινό που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε πάνω στη σκηνή. Περιμένω με χαρά να χορέψω στο αρχαίο θέατρο της Αθήνας: ο αέρας που αποπνέει θα είναι γεμάτος μαγεία, κι έτσι η έμπνευση έρχεται πολύ πιο εύκολα».

​​Sara Barras, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 14/9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή