Θεσσαλονίκη: Δόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Θεσσαλονίκη: Δόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Σε τροχιά εκκίνησης τίθεται το έργο της κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος, καθώς, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, δόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά εκκίνησης τίθεται το έργο της κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος, καθώς, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, δόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας.

Σύμφωνα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι διαδικασίες με τις οποίες ήταν επιφορτισμένες οι υπηρεσίες του προχώρησαν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς σε υλοποίηση δέσμευσης την οποία είχε αναλάβει ο δήμαρχος για χορήγηση της προέγκρισης μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχει στηρίξει το έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην πράξη, έχοντας συμβάλει κατά τρόπο αποφασιστικό στην επίλυση σειράς προβλημάτων, που επί σειρά ετών δημιουργούσαν προσκόμματα στην εξέλιξη του έργου.

Μεταξύ άλλων, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Δήμος διέθεσε πάνω από 10 στρέμματα γης, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη χωροθέτηση του Μουσείου, τη δημιουργία των απαραίτητων προς αυτό προσβάσεων αλλά και τη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης και κοινόχρηστων χώρων.

Παράλληλα με την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο θα περιλαμβάνει τμήμα της διαδρομής που ακολουθεί η Πορεία Μνήμης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο μνημείο κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Οπως έγραφε προ τριών εβδομάδων η «Κ», η αισιοδοξία και η βεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα της ανέγερσης και της πλήρους λειτουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας είναι διάχυτες πλέον σε όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων της Θεσσαλονίκης. Αν πράγματι τηρηθούν οι νέες προθεσμίες, το 2026, στη δυτική πλευρά της πόλης, στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Σιδηροδρομικού Σταθμού, εκεί όπου πριν από 80 χρόνια επιβιβάζονταν στα τρένα οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και μεταφέρονταν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, το Μουσείο Ολοκαυτώματος με άξονες τη μνήμη και τη γνώση θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, με την πρόβλεψη να υποδέχεται πάνω από 500.000 επισκέπτες ετησίως.

Χωροθετημένο -έπειτα από τις τελευταίες τροποποιήσεις- σε οικόπεδο 3.166 τ.μ., θα αποτελείται από έξι ορόφους και δύο υπόγεια επίπεδα συνολικής επιφανείας 9.000 τ.μ. Οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις θα αναπτυχθούν σε τέσσερα επίπεδα, ενώ στους χώρους του προβλέπονται αίθουσες αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, πολλαπλών χρήσεων, αναψυχής και διοίκησης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή