Θόδωρος Αντωνίου, ένας κορυφαίος της μουσικής

Θόδωρος Αντωνίου, ένας κορυφαίος της μουσικής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας, με πολύχρονη και ουσιαστική συμβολή στη μουσική έκφραση και τη μουσική παιδεία, ο Θόδωρος Αντωνίου συνέπραξε στην ώθηση της σύγχρονης δημιουργίας με τρόπο σταθερό και αταλάντευτο. Ο θάνατός του, την επομένη των Χριστουγέννων, προκάλεσε τη θλίψη στον κόσμο της μουσικής, στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο Θόδωρος Αντωνίου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και με τη δράση του επί σειρά ετών στήριζε εμπράκτως τη νέα δημιουργία. Ανακοινώσεις για τον θάνατό του εξέδωσαν η Ακαδημία Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ΚΘΒΕ και άλλοι φορείς.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1935, ο Θόδωρος Αντωνίου ανήκε στην πρώτη μεταπολεμική γενιά που αναζητούσε τη «νέα γλώσσα». Με πλούσιο έργο, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους συνθέτες της γενιάς του, ενώ παράλληλα υπήρξε αρχιμουσικός και μουσικός παιδαγωγός, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών. Στην Ακαδημία Αθηνών εξελέγη το 2014 ως τακτικό μέλος στην έδρα «Μουσικής Σύνθεσης». Ο πολυβραβευμένος Θόδωρος Αντωνίου υπήρξε ένας επιδραστικός μουσικός. Γαλούχησε νέες γενιές μουσικών και πάλεψε για τη νέα δημιουργία σε περιβάλλον κοινωνικά και καλλιτεχνικά μάλλον συντηρητικό.

Η Ακαδημία Αθηνών, στην ανακοίνωσή της, τονίζει πως ο Θόδωρος Αντωνίου «κατέθεσε το προσωπικό του στίγμα στην πορεία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σύνθεσης. Επέτυχε να συνδέσει εντελώς πρωτοποριακές τάσεις με αναμνήσεις ήχων παλαιοτέρων εποχών και να “κυκλοφορεί” μουσικά ανάμεσα στην τονικότητα και την ατονικότητα με τρόπο εντελώς προσωπικό».

Εδινε σταθερά βήμα για πρώτες εκτελέσεις έργων κυρίως μέσω του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, το οποίο ο ίδιος είχε ιδρύσει. Με πολυετή εμπειρία στις ΗΠΑ (το 2008 ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης), ο Θόδωρος Αντωνίου συγκρότησε ένα τεράστιο έργο, με τις συνθέσεις του να ξεπερνούν τις 450 (συμφωνίες, όπερες, μουσική δωματίου, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο κ.ά.). Από το 1989 ήταν πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιμώντας τον Θόδωρο Αντωνίου, θα αφιερώσει μία από τις μεγάλες προσεχείς εκδηλώσεις του στη μνήμη του και θα διοργανώσει ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με μουσικούς φορείς, με τους οποίους είχε συμπράξει ο σπουδαίος δημιουργός.

Πολιτική τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου και ώρα 11 π.μ., στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Αντί στεφάνων ή λουλουδιών, θα συγκεντρωθεί ποσόν με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας για το Αλτσχάιμερ (θα ενισχυθεί ειδικό πρόγραμμα που εκπονεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή