Ενα «Μέγαρο Μουσικής» αξιώσεων ολοκληρώνεται στην Κρήτη

Ενα «Μέγαρο Μουσικής» αξιώσεων ολοκληρώνεται στην Κρήτη

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους άξονες της εξωστρέφειας, των συνεργασιών με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και της παραγωγής πολιτιστικού περιεχομένου θα κινηθεί ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του πρώτου καλλιτεχνικού διευθυντή στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης. Το πολιτιστικό κέντρο αποτελείται από πέντε χώρους που εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις και από το 2014 λειτουργούσαν τρεις αίθουσες που εξυπηρετούν τη φιλοξενία συνεδρίων και μικρών παραστάσεων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κύρια αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού», δυναμικότητας 800 θέσεων, με μεγάλη σκηνή και τέσσερα υπόγεια, που επιτρέπει παραστάσεις όπερας με κάθετη εναλλαγή σκηνικών και μια μικρότερη αίθουσα διαμορφωμένη για συναυλίες δωματίου.

«Δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα μεταπρατικό κέντρο, αλλά ένα κέντρο δημιουργίας και παραγωγής πολιτισμού», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος θα παραμείνει και στη διεύθυνση της Οπερας της Ερφούρτης. Η τοποθέτησή του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, καθώς διατηρούσε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές της περιοχής από το 2000 σε καλλιτεχνικά θέματα που αφορούσαν τη δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου.

Ενα «Μέγαρο Μουσικής» αξιώσεων ολοκληρώνεται στην Κρήτη-1

Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής ορίστηκε ο αρχιμουσικός Μ. Μιχαηλίδης.

Τα εγκαίνια της νέας αίθουσας θα γίνουν με την Ορχήστρα της ΕΡΤ στις 8 και 9 Μαρτίου και τους επόμενους μήνες ο κ. Μιχαηλίδης θα καταρτίσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τη σεζόν 2019-2020, το οποίο θα κινείται ανάμεσα στην κλασική μουσική και στην κρητική παράδοση. Το πολιτιστικό κέντρο ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου και το συνολικό κόστος για την αποπεράτωσή του ανήλθε σε περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ, με πόρους που αντλήθηκαν από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, εθνικά κεφάλαια, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη χορηγία του Ιδρύματος Καλοκαιρινού. Διοικητικά το κέντρο θα ακολουθήσει το μοντέλο των ΝΠΙΔ πολιτιστικών φορέων, ενώ φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις –τουλάχιστον από την πλευρά των υποδομών– να υποστηρίξει απαιτητικές παραστάσεις όπερας και συναυλίες συμφωνικών συνόλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή