ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι σημειώσεις του Γιώργου Φλωράκη από τα Πρωινά του Τρίτου

Οι σημειώσεις του Γιώργου Φλωράκη από τα Πρωινά του Τρίτου

Κάθε πρωί, η μουσική συνάντηση με τον Γιώργο Φλωράκη στο Τρίτο Πρόγραμμα είναι καθημερινή τελετουργία. Υπάρχει κάτι ευφρόσυνο και γλυκά μελαγχολικό, μια επιβεβαίωση στη ζωή, μια φυσική κατάφαση στη μέρα που σε περιμένει εκεί έξω. Ο Γιώργος Φλωράκης, ένας άνθρωπος που ως μουσικός παραγωγός ξεδιπλώνει επί σειράν ετών την προσωπικότητά του, με τον τρόπο ενός καλλιεργημένου συνοδοιπόρου, συνοδεύει κάθε εκπομπή με ένα «φύλλο ημερολογίου». Είναι ένα καλλιτεχνικό κολάζ, μια εικαστική σημείωση, μια οπτικοποιημένη αποτύπωση των μουσικών εκπομπών του, κοιτάσματα μιας βαθιάς, υβριδικής μνήμης.

Αυτές οι «σημειώσεις» συγκροτούν πλέον το σώμα μιας έκθεσης που παρουσιάζεται (με εξαιρετικό τρόπο) στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, μέσα στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι ένα σύμπαν ολόκληρο με υλικό αυτές τις ευαίσθητες υψηλής αισθητικής εικαστικές σημειώσεις. Τις είχε παρατηρήσει η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού και συνέλαβε την ιδέα μιας έκθεσης, που θα αναδείκνυε ως αυτόνομο υλικό αυτήν την καλλιτεχνική πλευρά του Γιώργου Φλωράκη. Γεννήθηκε, έτσι, η έκθεση που θαυμάσαμε στη Μουσική Βιβλιοθήκη. Είναι πύλη σε μια λεπταίσθητη κατανόηση του κόσμου, με σήματα και μοτίβα, χρώματα και γεωμετρίες, μορφές και σκιές, δεξαμενές και παραποτάμους από τη μουσική και τη λογοτεχνία, το σινεμά, την όπερα και το θέατρο. Κόσμοι ολόκληροι παρουσιασμένοι σαν μίσχοι λεπτού γούστου. Ολα τα «σημειώματα» μαζί αθροίζονται και σχηματίζουν ένα εποικοδόμημα, πλούσιο και πολυδαίδαλο, που δεν χορταίνεις να περιεργάζεσαι.

«Χαμηλόφωνα μικροσκοπικά έργα τέχνης με πολλαπλούς συγκινησιακούς κραδασμούς», χαρακτηρίζει τα έργα του Γιώργου Φλωράκη η Ιρις Κρητικού, η οποία προχωρώντας την ιδέα της επιμελήθηκε την έκθεση. Ο Γιώργος Φλωράκης κρατούσε πάντα σημειώσεις, μουσικές που είχε ακούσει ή ήθελε να ακούσει, αποσπάσματα από κείμενα, όνειρα, θραύσματα εφήμερης ζωής. «Υστερα άρχισα να κολλάω διάφορα πράγματα που έβρισκα ενδιαφέροντα», λέει ο ίδιος. «Αγαπούσα πάντα τα εισιτήρια και τα κάθε είδους ταξιδιωτικά αποκόμματα, τα ειδοποιητήρια ταχυδρομείου και των courier, τα χαρτιά από τα σοκολατάκια και τις καραμέλες αλλά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε κάποιος σε μια μελλοντική εποχή να χαρακτηρίσει vintage». 

Τα φύλλα των ημερολογίων ξεκίνησαν απλώς ως ένας τρόπος προβολής των εκπομπών. Σταδιακά, αυτονομήθηκαν ως έργα τέχνης και σήμερα, ευτυχώς, μπορούμε να τα εκτιμήσουμε ως κάτι αυτοτελές, κλώνους ενός γοητευτικά εφήμερου κόσμου.

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» (Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής), Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210-72.82.778. Διάρκεια έως 31/3.