Το Ετος «Ερωτόκριτος 2019» ξεκίνησε δυναμικά σε ένα κτίριο που αλλάζει το Ηράκλειο

Το Ετος «Ερωτόκριτος 2019» ξεκίνησε δυναμικά σε ένα κτίριο που αλλάζει το Ηράκλειο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μεγάλη η χαρά να είσαι ανάμεσα σε ένα ενθουσιώδες πλήθος που χαίρεται την εξέλιξη της πόλης του. Ενα παλιό όνειρο για το Ηράκλειο της Κρήτης, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο έχει τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του μήνα, και πριν από λίγες ημέρες κηρύχθηκε εκεί η έναρξη του Ετους «Ερωτόκριτος 2019». Η έναρξη έγινε ιδανικά με το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένο στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής, όπου είχε κάνει πρεμιέρα με πολύ θετικές κριτικές.

Το κτίριο ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου και μπορεί να αναδείξει την πόλη ως μείζον κέντρο. Βρίσκεται σε μια περιοχή της πόλης που παραδοσιακά ήταν υποβαθμισμένη, και που τώρα θα τη δέσει με το πιο δημιουργικό κομμάτι της. Το κτίριο είναι εντυπωσιακό με συμπληρωματικές μικρότερες αίθουσες γύρω από την κεντρική, 800 θέσεων, που πήρε το όνομα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», καθώς το Ιδρυμα Καλοκαιρινού συνέβαλε με τη χορηγία του στην ολοκλήρωση του έργου που είχε καθυστερήσει για πολλά χρόνια. Το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είχαν κερδίσει, στη δεκαετία του ’80, οι αρχιτέκτονες Δημήτρης Μπίρης, Τάσος Μπίρης και Πάνος Κόκκορης (με συνεργάτες τους Γιάννη Ρόζο και Γιάννη Αγγελάκο), αλλά η μελέτη αναμορφώθηκε το 2010.

Το Ετος «Ερωτόκριτος 2019» ξεκίνησε δυναμικά σε ένα κτίριο που αλλάζει το Ηράκλειο-1

Η κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου είναι ο «εγκέφαλος» του πολυδύναμου αυτού κτιρίου, που δίνει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στην πρωτεύουσα της Κρήτης.

Ο «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή (σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου) καταχειροκροτήθηκε από το κοινό του Ηρακλείου. Είναι ένα μουσικό έργο που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες του Δημήτρη Μαραμή και τη διεθνή και σύγχρονη γλώσσα του «Ερωτόκριτου». Μιούζικαλ διεθνών προδιαγραφών, ο «Ερωτόκριτος» έχει πέντε βασικούς ρόλους και ένα ανδρικό χορωδιακό σύνολο (με οκτώ ταλαντούχους ερμηνευτές) με καίριο και ενεργό ρόλο. Ο Θοδωρής Βουτσικάκης ως Ερωτόκριτος και η Ελένη Δημοπούλου ως Αρετούσα είναι εξαίρετοι, με θέρμη και βάθος, όπως και η Ιωάννα Φόρτη, ο Γκωτιέ Βελισσάρης και ο Κωστής Μαυρογένης. Αυτό, λοιπόν, το έργο με τα τζαζ στοιχεία του, με τον λυρισμό και τη σαγήνη του, έφερε στη ζωή το Ετος «Ερωτόκριτος 2019», που κήρυξε πριν από την παράσταση ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Ηταν άλλωστε μια εκδήλωση της περιφέρειας, που υποδέχθηκε το κοινό με καλωσόρισμα του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Φασουλάκη. Χαιρετισμό απηύθυνε η γεν. γραμματέας ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη και κεντρική ομιλήτρια ήταν η επίκ. καθηγήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ, Τασούλα Μαρκομιχελάκη που μίλησε με θέμα «Υλική και άυλη κληρονομιά του Ερωτόκριτου». Ανάμεσα στους θεατές, ο διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου καλλιτεχνικός διευθυντής έχει αναλάβει ο Μύρων Μιχαηλίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή