Η ίδια ερωτική εξομολόγηση, πενήντα χρόνια μετά

Η ίδια ερωτική εξομολόγηση, πενήντα χρόνια μετά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά μήνες μετά τον γάμο τους στο Γιβραλτάρ, το 1969, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο κυκλοφόρησαν το «Wedding album», που είναι ταυτόχρονα δίσκος, εικαστικό έργο, περφόρμανς, αναμνηστικό και ερωτική εξομολόγηση.

Το «μουσικό» σκέλος του άλμπουμ αποτελείται από μία και μοναδική σύνθεση διάρκειας 22 λεπτών, η οποία παίζει με φόντο τον χτύπο μιας καρδιάς («σαν αφρικανικά κρουστά», σύμφωνα με τον Λένον), ενώ οι δύο νεόνυμφοι προφέρουν ο ένας το όνομα του άλλου άλλοτε τρυφερά και άλλοτε με ένταση.

Τη δεύτερη πλευρά του δίσκου καταλαμβάνει ένα ηχητικό «κολάζ» δημιουργημένο στη διάρκεια του μήνα του μέλιτος του ζεύγους στο Αμστερνταμ, όπου έκλεισαν ένα δωμάτιο στο Χίλτον από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου και υποδέχθηκαν τους δημοσιογράφους στο θρυλικό «Κρεβάτι της Ειρήνης». Περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνεντεύξεις τους σχετικά με την καμπάνια για την παγκόσμια ειρήνη και αυτοσχέδιες μουσικές ερμηνείες. Το εξώφυλλο κοσμεί, φυσικά, μία «σέλφι» των Ονο και Λένον, νέων, ερωτευμένων και έτοιμων να αλλάξουν τον κόσμο.

Μισό αιώνα μετά τη διακριτική γαμήλια τελετή (στις 10 Μαρτίου του 1969) και το πολύ προβεβλημένο γαμήλιο ταξίδι, οι αμερικανικές δισκογραφικές Secretly Canadian και Chimera Music ένωσαν τις δυνάμεις τους για την επανακυκλοφορία του «Wedding album» σε βινύλιο και CD, μαζί με την πιστή αναπαραγωγή της πρωτοποριακής «συσκευασίας» του δίσκου με την υπογραφή του σχεδιαστή Τζον Κος. Το «πακέτο» περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού γάμου των Λένον και Ονο, μία φωτογραφία ενός κομματιού από τη γαμήλια τούρτα τυπωμένη σε λευκό πλαστικό, αποκόμματα εφημερίδων με αναφορές στους νεονύμφους, σκίτσα της Ονο και πλήθος στιγμιοτύπων από το Γιβραλτάρ και το Αμστερνταμ.

Παραγωγική χρονιά

Το 1969 ήταν μια γεμάτη χρονιά για τον Βρετανό ροκ σταρ, που εξακολουθούσε να είναι μέλος των Beatles, και την ιαπωνικής καταγωγής καλλιτέχνιδα της αβάντ γκαρντ: Δύο μήνες μετά τον γάμο τους, κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Unfinished music No. 2: Life with the lions» και λίγο αργότερα η πρώτη τους συνεργασία ως Τhe Plastic Ono Band, το σινγκλ «Give peace a chance». Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έστειλαν από δύο βελανίδια σε 50 πολιτικούς ηγέτες ανά τον κόσμο, ζητώντας τους να τα φυτέψουν στο όνομα της παγκόσμιας ειρήνης. Το «Wedding album» κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου και δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία στη Βρετανία, ενώ στις ΗΠΑ παρέμεινε στις χαμηλές θέσεις των τσαρτς για τρεις εβδομάδες. «Ηταν απλώς ένας τρόπος να επιτρέψουμε στους θαυμαστές μας να συμμετάσχουν στον γάμο μας», θα δικαιολογούσε αργότερα ο Τζον Λένον την περιορισμένη απήχηση του δίσκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή