Συναυλίες με μυσταγωγική ατμόσφαιρα

Συναυλίες με μυσταγωγική ατμόσφαιρα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δυτική παράδοση της λόγιας μουσικής η Εκκλησία είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο διάβα της Iστορίας υπήρξαν ασφαλώς περίοδοι που η εξουσία της επίσημης Εκκλησίας ήταν πολύ καταπιεστική απέναντι στους δημιουργούς. Υπήρξαν όμως και άλλες περίοδοι και περιπτώσεις που αναδείχθηκε σε μαικήνα και υποστηρικτή.

Ολα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά στη σημερινή εποχή και μάλιστα στη χώρα μας, όπου οι ναοί των δυτικών θρησκευτικών δογμάτων αναδεικνύονται σε φιλόξενες εστίες της καλής μουσικής αλλά και κάποιων θεατρικών δράσεων. Και μάλιστα εκδηλώσεων που ξεπερνούν τον παλιό συντηρητισμό.

Στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην οδό Φιλελλήλων 27 πρωτοπαρουσίασε πριν από χρόνια ένα ροκ συγκρότημα, οι Raining Pleasure, τη νέα εκδοχή των περίφημων «Reflections» του Μάνου Χατζιδάκι. Η επιλογή του χώρου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Τα τελευταία χρόνια, οι εκδηλώσεις στον νεογοτθικό ναό είναι πλέον τακτικές και ποικίλες. Την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση των Απόστολου Κίτσου, Μιχάλη Καλογεράκη και Παντελή Καλογεράκη «Κάτι παράξενο», που περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματά τους, ανέκδοτο υλικό αλλά και Χατζιδάκι, Μπιτλς, Λένα Πλάτωνος, μέχρι και ρεμπέτικα. Σε άλλο κλίμα θα είναι το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου από τον Σουηδό δεξιοτέχνη Ερλαντ Χίλντεν το επόμενο βράδυ, όπως και το μουσικοθεατρικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη (24/4) βασισμένο στη ζωή της Μαρίας Μαγδαληνής με τη σοπράνο Μαρισσία Παπαλεξοπούλου. Ενώ η ομάδα ΑΣΙΠΚΑ βάζει το κοινό στην ατμόσφαιρα του Στρίντμπεργκ με το «Δανειστές. Μια Αυτοβιογραφία» έως τις 10 Μαΐου.

Ο ιδιαίτερος χώρος και η ακουστική ενός ναού προσδίδουν μυσταγωγική ατμόσφαιρα – κυρίως στις συναυλίες. Οπως και στη Γερμανική Εκκλησία της οδού Σίνα που έχει επίσης μουσικές εκδηλώσεις, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι άνοιξε πρώτη φορά τον κήπο της σε μια σειρά συναυλιών. Την Παρασκευή ο τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς και ο οργανίστας Γιόρις Λεζέν θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο του Μπαχ.

Στην παρακμιακή Αθήνα της κρίσης και του πληθωρισμού καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, περιηγήσεων, παραστάσεων, μουσικών συναντήσεων και άλλων δράσεων, ένα μεγάλο μέρος του κοινού αναζητά διαρκώς νέους τρόπους να εκπλαγεί θετικά και πάνω απ’ όλα να μάθει και να συγκινηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή