Μια «αμοιβάδα» γεμάτη μουσική και σινεμά

Μια «αμοιβάδα» γεμάτη μουσική και σινεμά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πρώτα πράγματα που προγραμμάτισα όταν σχεδίαζα το πρόσφατο ταξίδι μου στο Λος Αντζελες ήταν η επίσκεψη στο Amoeba Music. Το δισκοπωλείο, που καταλαμβάνει σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στη λεωφόρο Sunset, στο Χόλιγουντ, αποτελεί πραγματικό «ναό» για τους λάτρεις της μουσικής αλλά και του σινεμά, με τη φήμη του να ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Αμερικής. Και όχι άδικα. Απέξω έχει τη vintage, ελαφρώς παραμελημένη εμφάνιση που παραπέμπει σε μπιλιαρδάδικο της δεκαετίας του 1980. Μέσα η εικόνα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, όχι όμως με τον αποστειρωμένο, απόλυτα τακτικό τρόπο ενός σύγχρονου εμπορικού.

Με την πρώτη ματιά ο πελώριος, ενιαίος χώρος μοιάζει με βιομηχανική μονάδα που άφησε την παραγωγή στη μέση και έκανε διάλειμμα για… μουσική. Απλοί μεταλλικοί πάγκοι φιλοξενούν τόνους από βινύλια, CD και κασέτες. Ναι, κασέτες το 2019, οι οποίες μάλιστα φαίνεται πως είναι πολύ της μόδας, τουλάχιστον στην Καλιφόρνια, μιας και οι προθήκες τους συγκέντρωναν γύρω την πλειονότητα των ντόπιων χίπστερ. Φυσικά, η μουσική ποικιλία είναι μυθικών διαστάσεων. Εδώ μπορεί να βρει κάποιος από τις τελευταίες κυκλοφορίες όλων των ειδών μέχρι συλλεκτικά κομμάτια, η αξία των οποίων μετριέται σε χιλιάδες δολάρια. Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα πικάπ και συστήματα ήχου, καθώς και κάθε λογής ρούχα, αναμνηστικά, κονκάρδες κ.ο.κ., όλα σχετικά με τον κόσμο της μουσικής.

Και έπειτα είναι οι ταινίες. Πάνω από 25.000 τίτλοι, όπως ενημερώνει και η σχετική κρεμαστή ταμπέλα, βρίσκονται σε ξεχωριστό τμήμα-θεωρείο και περιμένουν τον υπομονετικό πελάτη, που θα καθίσει να αναζητήσει τις αγαπημένες του. Από εκεί ψηλά, το υπόλοιπο κατάστημα φαίνεται σαν πολύχρωμη αγορά, όπως είναι με τους τοίχους γεμάτους αφίσες, αυτοκόλλητα και γκράφιτι μέχρι το ταβάνι. Οι υπάλληλοι είναι γενικώς ευγενικοί, όμως δεν θα διστάσουν να σου προτείνουν να ψάξεις ο ίδιος τον δίσκο που θέλεις –αφού σε κατευθύνουν κάπως–, είναι λέει «κομμάτι της εμπειρίας». Ούτως ή άλλως, το πραγματικά δύσκολο είναι να βγεις από εκεί έστω με λίγα χρήματα στην τσέπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή