Καλοκαίρι με τζαζ και Μότσαρτ

Καλοκαίρι με τζαζ και Μότσαρτ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρυλικοί μουσικοί της τζαζ και εμβληματικά έργα κορυφαίων συνθετών της κλασικής μουσικής παρουσιάζονται το φετινό καλοκαίρι σε νησιά και στην περιφέρεια, σε φεστιβάλ που έχουν αποκτήσει τον χαρακτήρα θεσμού.

Σε μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη ο διάσημος τρομπετίστας Τσαρλς Λόιντ θα ανέβει το ερχόμενο Σάββατο (13/7) στον λόφο της Σάνης στη Χαλκιδική και θα συναντήσει στη σκηνή τη Μαρία Φαραντούρη, τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Τάκη Φαραντζή. Στο Sani Festival θα εμφανιστούν ακόμη το γαλλικό «Αόρατο Τσίρκο» με τη Βικτώρια Τσάπλιν, κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν και εγγονή του Ευγένιου Ο’ Νιλ, ενώ στο γκαλά όπερας της διοργάνωσης θα εμφανιστούν οι μονωδοί Σοφία Κυανίδου (σοπράνο) και Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος) με την ορχήστρα δωματίου Contra Tempo και τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη σε γνωστές άριες και ντουέτα. Το ελληνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ σηκώνουν οι Διονύσης Σαββόπουλος και Αλκηστις Πρωτοψάλτη σε δύο διαφορετικές συναυλίες.

Καλοκαίρι με τζαζ και Μότσαρτ-1

Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα θα γίνει στα νησιά του Σαρωνικού.

Σε λίγες μέρες ξεκινάει το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου (14/7) στην Ερμούπολη της Σύρου, με θέμα «Το Σάλτσμπουργκ του Αιγαίου». Ο αρχιμουσικός και διευθυντής της διοργάνωσης Πίτερ Τιμπόρις παρουσιάζει την ορχήστρα Pan-European Philharmonia της Βαρσοβίας σε ένα αφιέρωμα στους συνθέτες Μότσαρτ και Μπετόβεν με τη σύμπραξη ελληνικών και αμερικανικών χορωδιών. Το φεστιβάλ θα ανεβάσει φέτος την όπερα του Ρίχαρντ Στράους «Η Αριάδνη στη Νάξο» και το «Ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι διασκευασμένο για παιδιά.

Στα τέλη Ιουλίου (31/7) θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού με σταθμούς στα νησιά του θαλάσσιου κόλπου. Το Leonardi Ensemble που αποτελείται από Ελληνες και ξένους καλεσμένους μουσικούς θα βρεθεί στα Μέθανα, στον Γαλατά, στον Πόρο και στην Υδρα, παίζοντας μουσική δωματίου σε ιδιαίτερους χώρους, όπως στο ανοιχτό θέατρο της Καμένης Χώρας των Μεθάνων. Το «Αμερικάνικο» του Ντβόρζακ, το Κουιντέτο εγχόρδων του Μότσαρτ, έργα Σούμπερτ και Σούμαν για πιάνο αλλά και συνθέσεις για βιολί και βιόλα του Νίκου Σκαλκώτα, που φέτος τιμώνται τα 70 χρόνια από τον θάνατό του, εντάσσονται στο φετινό τους ρεπερτόριο.

Στη Λέσβο, η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν ετοιμάζουν τον «Διάλογο» για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου τον ερχόμενο Αύγουστο (8/8). Το φεστιβάλ θα προσεγγίσει το επίκαιρο θέμα του διαλόγου μέσα από πέντε συναυλίες που θα αναδείξουν τις έννοιες Θέση, Αντίθεση, Διάλογος, Συμφιλίωση και Σύνθεση που είναι συστατικά της συζήτησης και της Δημοκρατίας.

Καλοκαίρι με τζαζ και Μότσαρτ-2

Ο τρομπετίστας Τσαρλς Λόιντ θα συμπράξει με Ελληνες καλλιτέχνες στη Χαλκιδική.

Στον κάμπο της Χίου

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τον κάμπο της Χίου με έργα συνθετών του 20ού αιώνα, όπως των Ερν φον Ντόχνανυι, Μορίς Ραβέλ, Ρόμπερτ Φουξ, Γκίντεον Κλάιν. Στη Λέσβο έργα κλασικών συνθετών θα ακουστούν στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ανδρέα στη Σκάλα Ερεσού, στους Υγρότοπους της Καλλονής, στο Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης και βέβαια στο Κάστρο του Μολύβου, όπου θα παρουσιαστούν έργα Μπραμς, Μότσαρτ, Ντβόρζακ, Βιτάλι, Μπρίτεν, Ξενάκη, ενώ θα γίνει πρώτη εκτέλεση του έργου «Οψεις του αρχαϊκού διπόλου» του συνθέτη Νίκου Χαριζάνου.

Για δεύτερη χρονιά η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» ταξιδεύουν σε νησιά με το πρόγραμμα «Νότες που αρμενίζουν» και δημιουργούν εργαστήρια και γκαλά όπερας με τη συμμετοχή των κατοίκων. Οι προσωπικές αναμνήσεις και ιστορίες των συμμετεχόντων γίνονται το πρωτογενές υλικό για τη δημιουργία μιας ιστορίας με τη σύμπραξη επαγγελματικών καλλιτεχνών της ΕΛΣ. Ετσι, μετά την Ανδρο και τη Σίκινο, οι «Νότες που αρμενίζουν» θα βρεθούν στη Φολέγανδρο (13/7) για να παρουσιάσουν την παράσταση που ετοίμασαν με τους κατοίκους του νησιού με τη σύμπραξη των Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Νίκου Στεφάνου (τενόρος), Φρίξου Μόρτζου (πιάνο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή